Aslan, komisyonunun, Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulduğunu kaydetti.
Mevzuatta düzenlenmiş olan hükümlere rağmen zaman zaman bu düzenlemelerin ihlal edildiğini, yetki ve sınırların aşıldığını, yargı kararıyla yapılan dinlemelerde de yetkilerin dışında birtakım uygulamaların yapıldığına ilişkin kamuoyundan şikayetler geldiğini ifade eden Aslan, bu nedenle komisyonun yapacağı çalışmaların sadece yasa dışı dinleme ve izlemeleri değil, aynı zamanda yargı kararıyla yapılan ama yetki ve sınırların aşılmış olduğu dinleme ve izlemeleri de kapsayacağını bildirdi.
Aslan, komisyonun 3 aylık süre içinde çalışmalarını, ''yasal mevzuat dahilinde yapılan dinleme ve izlemelerde varolan yetki ve sınır aşımlarının mercek altına alınması, yasa dışı yollarla insanların ses ve görüntülerinin kaydedilmesi veya yasa dışı yollarla elde edilmiş ses ve görüntü kayıtlarının kamuoyuna değişik iletişim araçlarıyla duyurulması'' ana başlıkları çerçevesinde çalışmalarını yürüteceğini ifade etti.
Bir araştırma komisyonu olduklarına dikkati çeken Aslan, şunları söyledi:
''Komisyonumuz, bir soruşturma komisyonu değildir. Burada yapacağımız çalışmalar ya da burada dinleyeceğimiz kişiler, şahıslar ya da birtakım olaylar üzerinde yapacağımız çalışmalar bir soruşturma çalışmaları değil, bu noktadaki bir tespit çalışmalarıdır. Bu çalışmaların içerisinde çıkan birtakım suç unsurları varsa, bu suçu işlediğine ilişkin komisyonumuzun kişilerle ilgili tespitleri varsa ilgili yargı kuruluşlarına bu noktada suç duyurusunda mutlaka raporuyla birlikte bulunacaktır.''
Komisyonun dinleme ya da izlemeye ilişkin sıkıntıların nasıl oluştuğu, bu dinleme ve izlemelerin nasıl ve kimler tarafından, hangi yöntemlerle yapıldığı, bunların hangi önlemlerle bertaraf edilebileceği hususunda birtakım öneriler de ortaya koyacağını vurgulayan Aslan, ''Bu komisyon çalışmalarımız sonrasında ortaya çıkacak rapor ve çalışma sonuçlarıyla birlikte toplumumuzda var olan, 'dinleniyorum, izleniyorum' kaygılarının büyük oranda giderileceğini ve vatandaşlarımızın bu noktadaki zihinlerinde oluşan tedirginliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum'' dedi.
-Komisyon üyelerinin önerileri-
Komisyon üyeleri, çalışmaların hangi kapsamda nasıl yapılması gerektiğine ilişkin önerilerini sundu.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, komisyondan, ''kim dinliyor, niye dinliyor, nasıl önleriz, nasıl caydırıcı oluruz-'' sorusunun cevabının istendiğini söyledi.
MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, yasa dışı dinlemelerin milli mesele haline geldiğini ifade ederek, ''Türkiye dinleme konusunda kevgire dönmüş durumdadır. Cumhurbaşkanımızdan tutun Başbakanımıza, Genelkurmay Başkanımızdan hayati öneme sahip bütün kurum ve kuruluşlarımızın aslında KGB, CIA ve Mossad tarafından dinlendiğine dair çok önemli ifadeler ve bilgiler mevcuttur'' diye konuştu.
CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, yasal dinleme kararlarının nasıl alındığıyla ilgili örnekler verdi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, bugün Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarında 4 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan ve ses kayıtlarının değiştirilebildiği dayanak delillerle insanların hak ve özgürlüklerden mahrum edildiğini söyledi.
Bu mağduriyetlerin Ergenekon davasında devam ettiğini ifade eden Havutça, ''Yangını söndürmemiz lazım. Ergenekon davasında dinlemeleri yapan, manipüle delilleri elde eden kimlerdir ve bu delilleri nasıl elde etmiştir- Bunların üzerine gidilmesi gerekiyor'' dedi.
Siyasi partilerin mağdur olan genel başkanlarının dinlenmesi gerektiğini dile getiren Havutça, ''Sayın Başbakan bu konuda ne biliyorsa, CHP Genel Başkanı nasıl dinleniyorsa, onlardan başlamamız lazım'' diye konuştu.
Bu arada Erdem ve Kesimoğlu, başta komisyon üyeleri ve milletvekili odaları olmak üzere komisyonun çalışma ortamlarının böcek taramasından geçirilmesini teklif etti.
-Yetkili kurumlar dinlenecek-
Zeyid Aslan, komisyonun, süreci rahat götürebilmesi için teknik ve mevzuatla ilgili dinleme ve izleme yapan kurumlardan brifing alması gerektiğini belirterek, Adalet Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan uzmanların çağrılması önerisinde bulundu.
Aslan, ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, BTK ve TÜBİTAK'tan da uzman istenmesi gerektiğini ifade eti.
Komisyon gelecek haftaki toplantısında brifing çerçevesinde Adalet Bakanlığı, TİB, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT'i dinleyecek.
Komisyon Başkanı Aslan'dan Açıklama
Yasa dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, ''Komisyonun çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak raporla toplumda, 'dinleniyorum, izleniyorum' kaygılarının büyük oranda giderileceğini düşündüğünü'' söyledi.