Komisyon Üyeleri Soma'daki Madende İncelemede Bulundu
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, Türkiye’nin en büyük maden kazasının yaşandığı Soma Eynez’deki Soma A.Ş.’ye ait maden ocağında incelemelerde bulundu.
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, Soma’daki ziyaretleri kapsamında 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Kazanın yaşandığı Soma Kömürleri A.Ş. Eynez İşletmesi’nin ilk kapısında İmbat Madencilik A.Ş. Genel Müdürü Gökalp Büyükyıldız, heyete kazanın meydana geldiği gün yapılan çalışmalardan bahsetti. Soma Kömürleri A.Ş. Işıklar Maden Ocağı İşletme Müdürü Haluk Evinç ise, Eynez Madeni’nde şuanda yapılan çalışmaların ne aşamada olduğunu ve ne zaman tamamlanacağını anlatarak, komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Evinç, “Kapatılan ocakta numune borularımız var. Bu her 3 noktadan günlük değerler alıyoruz. İçerideki havanın durumunu kontrol ediyoruz. Bu süreç 1,5-2 ay sürer madenci arkadaşlarımız bunu bilir. Daha sonra açmaya karar verdiğimizde de hep beraber oturup karar vereceğiz. Açıldıktan sonra 1-2 gün hava sirkülasyonu olacak. Olay yeri inceleme girebilir, bunları o toplantıda konuşacağız. İş yeri güvenliği için en uygun neyse ona karar verilecek ve ocak açılarak olay yeri incelenecek” dedi.
Işıklar ve Atabacası ocaklarının uzun süre çalışılmadan beklediğini anlatan Evinç, “Buralarda çalışma olmadığı için madenci arkadaşlara ben gelin ocağı düzeltelim dedim. Ocak durduğu zaman bozuluyor. Bozulmasını önlemek amaçlı belirli arkadaşların gelip buralarda taban alınması gerekirse, tamir yapılması yönünde bir takım çalışmalar yapılması gerektiğini belirttim. Müsait olan arkadaşlar gelebilir dedik. Veya gel ben çalışmayacağım desin, çalışacağım desin, rahatsızım desin onu biz bilelim. Sonuçta bu ocaklar çalışacak mı? Çalışacak. Bu ocaklar çalışsın mantığıyla gidiyoruz. Ocağımızı bir şekilde toparlamamız lazım” diye konuştu
Evinç’in açıklamasının ardından CHP Manisa Milletvekili ve Komisyon Üyesi Özgür Özel, devletin bir söz verdiğini anlatarak, “Çalışmak istemeyene 3 ay, 4 ay bu madenler güvenli hale gelene kadar bu madenlerde kimse çalışmaya zorlanmayacak dendi. Ama şimdi dayıbaşı sistemi var. Bütün dayıbaşılar bütün işçilere mesaj atarak işbaşına çağırıyor” dedi
Özel, işçilere gönderilen mesajı kurum yetkililerine okuyarak, bunun ne anlama geldiğini sordu. İşçilere atılan mesajlarda 3 gün içinde işbaşı yapılmazsa yasal hakların kullanılacağının da tebliğ edildiği hatırlatılan Evinç, sözü Soma Kömürleri A.Ş. İnsan kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan’a bıraktı. Gökaşan, “Bu mesajları kanun gereği gönderiyoruz. İkaz değil de işe davet diyoruz. Bu yazıyı bir ihtar olarak değil, arkadaşlarımızın buraya gelip de işe gelip gelmeyeceklerini öğrenmek için gönderiyoruz. Kimseden herhangi bir kesinti yapmayacağız, işten de çıkarma olmayacak” şeklinde konuştu.
Komisyon üyeleri, maden kazasının yaşandığı ocaktan sonra halen üretime devam eden İmbat Madencilik A.Ş.’nin ocağına geçerek incelemelere başladı.