DURMUŞ GENÇ - Her yıl pazar alışverişi ve diğer ihtiyaçları için Muğla'nın Datça ilçesine gelen Yunanlılar, ülkelerinde yaşanan mali krizden etkilendi. Simi Adası'ndan alışveriş yapmak üzere Datça'ya gelenlerin sayısı, geçen yıl önceki yıllara oranla çok büyük oranda düştü.
Datça'da hafta sonları kurulan semt pazarına Yunanistan'ın Simi Adası'ndan gelip sebzeden meyveye, giyimden ev eşyasına ihtiyaçlarını karşılayan Yunanistanlıların sayısı, ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle azaldı. Geçmişte yılda ortalama 5 bin kişinin semt pazarına alışveriş için geldiği Datça'yı geçen yıl sadece 108 kişi ziyaret etti.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki senelerde Simi'den hemen her gün ilçeye belli sayıda Yunan turistin geldiğini, beyaz eşyadan giyime, alışverişlerini Datça'dan yaptıklarını söyledi.
Geçen yıl Simi Adası'ndan Datça'ya gelenlerin sayısının ciddi anlamda düştüğünü vurgulayan Uçar, 'Biz bunu Datça için çok önemli bir ekonomik kayıp olarak düşünüyoruz. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa bu yıl yapmaya çalışacağız. Oradaki insanların ekonomik kriz nedeniyle alım gücünün düştüğünü biliyoruz ama hangi şartlarda olursa olsun bugün Simi Adası'nda yetişmeyen birçok ürün Datça'da yetişiyor. Bu nedenle bu ürünleri Datça'dan almak zorunda olduklarını düşünüyorum' dedi.
Uçar, ilçeye gelen turist sayısını artırmak için çalışma yürüttüklerini belirterek, 'Komşularımızı buraya daha çok nasıl getirebilirizin çalışmalarına şimdiden başladık. Datça turizmde marka. Bu dönem hem Yunanlıların hem de diğer turist gruplarının ziyareti için çalışmalar yapacağız. İyi bir iletişim, karşılıklı samimi duyguların artırılmasıyla gelen ziyaretçiler tekrar artırılacak. Bizim öncelikli hedefimiz karşılıklı iki ada insanının birebir yakınlaşmasını sağlamak' diye konuştu.
- 'Deniz otobüslerinin ilçeye gelmesi için destek'
Datça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Demirtaş da Simi Adası'ndan geçen yıl ziyaretçi sayısının düşmesinin esnafı olumsuz etkilediğini belirtti.
Datça'ya Simi'den geçen yıl sadece 108 kişinin geldiğini kaydeden Demirtaş, 'Esnafımızla görüşerek limana yanaşan deniz otobüslerinin gerekirse ücretlerini karşılayacağız. Onların ayda bir kere değil haftanın en az 3 günü ilçemize gelmesini sağlayacağız' ifadesini kullandı.
Datça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Akif Fidan ise Yunanistan'daki ekonomik kriz yüzünden komşu adalardan Datça'ya yapılan seferlerin adeta 'bıçak gibi kesildiğini' söyledi.
Feribot sahipleri ve firma temsilcileriyle görüştüklerini anlatan Fidan, 'Kendilerine söylediğim şu: Siz her gün gelin, ben sizden bağlama parası dahi almayacağım. İnşallah bu sezon bu açığı kapatacağız. Bunun için de görüşmelerimiz devam ediyor' diye konuştu.
'Komşu' Tatile De Pazara Da Gelmedi
Muğla'nın Datça ilçesinde hafta sonları kurulan semt pazarlarına gelip sebzeden meyveye, giyimden ev eşyasına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayan Yunanların sayısı, ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle düştü Simi Adası'ndan geçmişte yıllık ortalama 5 bin kişinin alışveriş için geldiği Datça'ya geçen yıl sadece 108 kişi geldi Datça Belediye Başkanı Uçar: 'Datça turizmde marka bir ilçe. Bu dönem hem Yunanlıların hem de diğer turist gruplarının ziyareti için çalışmalar yapacağız'