GÖKHAN YILDIZ - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası komşu ülke ve coğrafyalarda ikili ve bölgesel iş birliklerinin artırılması talebi geldi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEİK bünyesinde 126'sı ülke bazlı olmak üzere 133 iş konseyi bulunduğunu ifade ederek, darbe girişiminin hemen ardından 126 ülkedeki muhataplarına İngilizce mektup gönderdiklerini, mektubu iş konseyi başkanlarına da iletip, kendi ülkelerindeki diğer muhatap kişi, kurum ve kuruluşlara iletmelerini istediklerini anlattı.
Vardan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Söz konusu mektupta durumu açıkladık ve DEİK olarak, çalışmaya ve üretmeye devam ettiğimizin altını çizdik. Darbe girişimi sonrasında Merkez Bankasının acil bir eylem planını yürürlüğe koyduğunu, ekonomimizin şoklara ve tehditlere karşı sağlam duruşunu muhafaza ettiğini vurguladık. Yurt dışında darbe girişimi ile alakalı yaygın olan dezenformasyon ile mücadele etmek amacıyla attığımız bu adıma, karşı kanat kuruluşları hemen karşılık verdi. Birçok ülkeden mektubumuza cevap aldık. Bu elbette bizleri çok memnun etti. İstinasız her gelen cevapta, karşı kanatlarımızın ülkemizde yaşanan bu darbe girişimini şiddetle kınadığını gördük. Demokrasisine sahip çıkan Türk halkına teşekkür ediyorlar ve arkamızda olduklarını ifade ediyorlardı.'
Vardan, özellikle komşu ülke ve coğrafyalarda ikili ve bölgesel iş birliklerinin artırılması yönünde talepler olduğunu belirterek, 'Aynı heves ve heyecanı DEİK tarafında da hissetmekten ayrıca mutluluk duyuyorum.' dedi.
Darbe girişiminden sonraki hafta 150’ye yakın iş konseyi başkanı, başkan yardımcısı ve yürütme kurulu üyesinin katılımıyla geniş çaplı bir çalıştay düzenlediklerini, DEİK olarak gelen önerileri belirli bir sistem içerisinde konsolide ettiklerini, öneri listesini icra kurulunda tartışarak eylem planı oluşturduklarını anlatan Vardan, kısa ve orta vadede atılması gereken adımları belirlediklerini söyledi.
- '(Darbe girişimi sonrası) Ülkemize birkaç yatırımın olduğunu duyduk'
Ömer Cihad Vardan, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve ekonomide alınan tedbirlerle Türkiye'de yatırımlarını artırmayı planlayan ya da yatırımlarına hız veren birkaç yatırım olduğunu duyduklarını bildirdi.
Vardan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) diğer ülkelerdeki risklere karşılık olarak Türkiye’ye yatırıma devam edeceğini açıklamasının büyük önem taşıdığını, EBRD'nin, başarısızlık ile sonuçlanan darbe girişiminin ardından siyasi belirsizlikte yaşanan artışa rağmen Türkiye’deki taahhütlerine bağlı kalmaya devam edeceğini duyurduğunu hatırlattı.
- 'Üretmeye ve direnmeye devam'
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak da milletin darbeye ne şekilde direnileceğini bütün dünyaya gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
'Direnişin 2 boyutu var. Biri, meydanlarda silaha ve tanka karşı direniş... Bu başarılı bir şekilde gerçekleşti ve devam ediyor. İkincisi de, ekonomik direniş... Biz ona 'üretmeye devam' diyoruz. Üretmeye ve direnmeye devam... Ekonomik direnişi sağlam tutabilme açısından dün ne kadar çalışıyorsak, bugün onun iki katı kadar gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Tüm kurumlarımız ile birlikte bunu yapıyoruz. Çünkü karşımızdakilerin son çırpınışları... Türkiye'deki mali kaynakları kesildi. Yurt dışında da belli noktalarda mali kaynakları kesilmeye başlandı. Bu onların nefes borularının tıkanması demek. Onların çırpınışlarının olduğu yerde bizim enerjimizin iki katı olması gerekiyor.'
Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve alınan ekonomik tedbirlerin yatırımları hızlandıracağını vurgulayan Olpak, 'Orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar göreceğimizi düşünüyorum. Çünkü yatırımcı bir ülkede huzur, güven ve istikrar ister. Türkiye'nin ekonomik performansı için söylenecek bir söz yoktu. 'Ama siyasi risk var' diyerek karşımıza çıkıyorlardı. Milletin iradesi ve demokrasiye sahip çıkması onlara verilen en iyi teminattır. Siyasi riskin olmadığının teminatıdır.' diye konuştu.
Olpak, darbe girişiminin ilk anına bakıldığında bazı yerlerde kafa karışıklıkları olduğunu, bunun darbecilerin yurt dışında bugüne kadar yaptıkları çalışmalar sonucu geniş bir etki alanına sahip olmasından kaynaklandığını söyledi.
Şu anda kafa karışıklığını gidermek üzere çalıştıklarını ifade eden Olpak, 'Yurt dışındaki muhataplarımız, STK'lar, iş aleminin örgütleri ve iş dünyasındaki tüm ticari birliklere fotoğrafın gerçekte ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Maalesef yabancı basında sadece kafa karışıklığı değil, art niyet de var.' dedi.
Komşu Ülkelerden İş Birliğinin Artırılması Talebi
DEİK Başkanı Vardan: '(FETÖ darbe girişimi sonrası) Komşu ülke ve coğrafyalarda ikili ve bölgesel iş birliklerinin artırılması yönünde talepler mevcut' 'Darbe girişiminin ardından 126 ülkedeki muhatabımıza İngilizce olarak hazırlanmış bir mektup gönderdik. Birçok ülkeden mektubumuza cevap aldık. İstinasız her gelen cevapta, ülkemizde yaşanan bu darbe girişiminin şiddetle kınandığını gördük' MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: 'Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve alınan ekonomik tedbirler yatırımları hızlandıracak. Orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar göreceğimizi düşünüyorum'