Kömürün Bulucusu Uzun Mehmet Anıldı

Kömürün Bulucusu Uzun Mehmet Anıldı

Zonguldak'ın kurtuluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Uzun Mehmet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıl dönümü Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun 181. yıl dönümü nedeniyle Uzun Mehmet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun, daire ve şube müdürleri, madenciler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşma yapan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, havza kömürlerinin üretimi Uzun Mehmet sonrasında gündeme geldiğini, bu anlamda Uzun Mehmet'in kömürün üretilmeye başlanmasının bir simgesi olduğunu söyledi. İnan, "Hepimizin çok iyi bildiği gibi, taşkömürünün havzamızda bulunması ve işletilmesi, hem Türkiye'nin hem de bölgenin kaderine yön vermiştir. Bölge insanının emeği ve alın teri ile oluşan Zonguldak Havzasındaki taşkömürü üretim faaliyetleri, hem önemli bir istihdam alanı yapılmış hem de sanayileşmede ve toplumsal refahın arttırılmasında çok önemli rolleri olan enerji ve demir çelik üretiminin temel girdisi olmuştur. Bu durum ülkenin sanayileşmesinde motor işlevi görürken, iki demir-çelik fabrikası ve bir enerji santralinin kuruluş yerinin Batı Karadeniz olmasına yol açarak bölgenin gelişmesini sağlamıştır. Taşkömürünün işletilmeye başlamasıyla Zonguldak doğanın güzel bir köşesi olma özelliğinin yanında bir madencilik kenti de olmuştur. Havza kömürlerinin üretimi Uzun Mehmet sonrasında gündeme gelmiştir. Bu anlamda Uzun Mehmet, kömürün üretilmeye başlanmasının bir simgesidir. Uzun Mehmet, Ereğli'den, Amasra'ya uzanan bölgenin kaderinin değişmesine yol açan bir simgedir. Bugünkü Zonguldak'ın var olmasının simgesidir. Havza kömürlerinin işletilebilmesi, yalnızca Zonguldak'ın kimliği açısından değil, özellikle olağandışı dönemlerdeki güvenirlik ve erişilebirlilik özellikleri nedeniyle ülke açısından da stratejik önem arz etmektedir. Kömürün, dünya enerji tüketimindeki yüzde 20'lik payını gelecekte de koruyacağı tahmin edilmektedir. Dünya birincil enerji ihtiyacının yüzde 23'ü, elektrik üretiminin yüzde 38'i kömürden karşılanmaktadır. Dünyada son 25 yılda taşkömürü üretimi yüzde 50 artmıştır. Dünya taşkömürü üretiminin yüzde 16'sı çelik üretiminde kullanılmakta, çelik üretiminin yüzde 70'i kömür kullanılarak elde edilmektedir. Uzun Mehmet'in bulduğu taşkömürlerini işletmek amacıyla kurulmuş bir kurumun yöneticisi olarak bizlerin varlık nedeni, ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan kurumun faaliyetlerini sürdürebilmesini ve dolayısıyla da Zonguldak'ın madencilik kenti kimliğini uzun yıllar daha korumasını sağlamaktır. Bunun için işçisi, memuru, mühendisi ve yönetici ile hatta kurumda çalışmayan Zonguldak kentlisi ile topyekün hepimize önemli görevler düşmektedir" dedi.
Genel Maden İş Sendikası Başkanı Ramis Muslu da, taşkömürünün, bugün de ülke ve dünya sanayi için önemini koruduğunu söyledi. Muslu, "162 yıldır, ülkemiz ve ulusumuz için bu topraklardan çıkardığımız kömür, akıttığımız ter, gözyaşı ve kan, Uzunmehmet'i, Zonguldak'ı ve kömürü birbiriyle kaynaştırmıştır. Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun 181'inci ve Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89'uncu yıldönümünü birlikte kutluyoruz. Taşkömürü, bugün de ülkemiz ve dünya sanayi için önemini koruyor. Türkiye'nin taşkömürüne olan ihtiyacı yıllık 20 milyon ton­­dur. Bu ihtiyacın 5,5 milyon tonu demir-çelik sektöründe tüketiliyor. Ülkemizin dışarıya ödediği para ise yılda 2 milyar dolar civarında. Bu tablo ortaya koyuyor ki taşkömürünü, ülkemiz için üretmek zorundayız ve biz üretmek istiyoruz. Yeraltında 1,3 milyar ton kömürümüz var. Yeni hazırlıklar ve yeni işçi alımıyla 5 milyon ton satılabilir hedefine ulaşmak ve TTK'yı kendi kendine yeter bir duruma getirmek mümkündür. Biz maden işçileri olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda ve çalışma barışını koruyarak üretmeye devam edeceğiz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak öncelikle örgütlü bulunduğumuz TTK ve Maden Tetkik Arama (MTA) işyerleri olmak üzere bulunduğumuz her yerde, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz. Madencilik dünyanın en zor mesleği ama bugün her şeye rağmen bu mesleği sürdürmek zorundayız. Çünkü taşkömürü, hala dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağı" diye konuştu.
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı ise, "Kömürün bulunmasından önce küçük bir kasaba olan bugünkü şehir, zamanla bir madencilik ve sanayi şehri olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar enerji ve kömüre bağlı hammadde ihtiyacını karşılamada çok büyük katkıları olmuştur. Kurtuluş Savaşı döneminde de Zonguldak ve Ereğli işgalci devletlerin gemilerinin yakıt ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Fransızlarca işgal edilmiş, milli kuvvetlerce kömürün önemine istinaden kısa sürede işgalden kurtarılmıştır. Milli kuvvetlerin kömür ihtiyacı şehirden karşılanmıştır. Kömür, elektrik enerjisi ve demir-çelik tesisleri bütünleşmiş bir şekilde bu havzada uygulanmıştır. Bu kurulan tesisler, ülkedeki tersanelerin, çimento fabrikalarının, petrokimya tesislerinin, askeri tesisler ve diğer fabrikaların kurulmasındaki hammadde enerji ihtiyaçlarını karşılayarak ülkemiz sanayisinin gelişmesinde lokomotif olmuşlardır. Ayrıca madencilik yaptığı istihdam açısından önemli bir sektördür. Bu milli ülkemiz ekonomisine kazandırırken en önemli nokta çalışanları kendi kaderleri ile baş başa bırakmadan, bilimsellik, teknoloji ve yeteri kadar maden mühendisi denetiminde çalışmak esas amacımız olmalıdır. Uzun Mehmet'i ve tüm maden şehitlerimizi saygı ile anıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Uzun Mehmet Lisesi öğrencileri madenci konulu şiirlerini okudular.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile