Konacık köylüleri, yatak yorgan satıp 50 yıl önce kendi elektriklerini üretmiş (Özel)

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı elektrik üretimini teşvik etmeye çalışırken, Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Konacık köylülerinin, 50 yıl önce Tür

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı elektrik üretimini teşvik etmeye çalışırken, Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Konacık köylülerinin, 50 yıl önce Türkiye'de kendi elektriğini üreten ilk köy olduğu ortaya çıktı. Köylülerin üretim yapılacak tesisin kurulumu için gerekli parayı, binek hayvanları ile yatak ve yorganlarını satarak temin ettikleri belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, evler, siteler, köyler ve işletmelerin kendi elektriğini üretmesini teşvik etmeye çalışıyor. Bunun için güneş ışığından elektrik üretebilecek özel çatı kaplamaları, küçük çağlayanlardan elektrik üretebilecek salyangozlar yaptırıyor, üretilen elektriğin ihtiyaç fazlasını da alım garantisi veriyor.

Sessiz, sakin ve kendi ölçülerinde mütevazi bir hayatın hakim olduğu Mesudiye'nin Konacık köyü halkı ise Türkiye'de ilk kez kendi elektriğini köylerinin ürettiğini iddia ediyor. Bu durumun ise ilginç bir hikayesi var. Önce Mesudiye'ye daha sonra da Yeşilce beldesine elektrik gelince devletin gücünün kendilerine elektrik getirmeye yetmeyeceğini düşünen Konacıklılar kendi çözümlerini üretmiş.

Köy yaşayan ve ilkokul mezunu olan Halil Aydın, bir bisikletin kendi elektriğini üretmesinden esinlenerek. köyün hemen altından geçen derenin suyu ile çalışan köy değirmeninden elektrik üretmeyi önermiş. Üretken biri olan ancak 1975 yılında hayata veda eden Halil Aydın, daha sonra köyde harman motorunu elektrikli hale getirmiş.

Halil Aydın'ın elektrik üretme önerisi köylüler tarafından kabul edilmiş ve bir araştırma yapılmış. Bunun sonucunda su ile çalışan köy değirmeninden elektrik üretmek için salyangoz, tel gibi gerekli cihazların alınması için herkese bir miktar para belirlenmiş.

Konacık'ta imkanı olanlar para ile bu seferberliğe katılırken, imkanı olmayanlar eşeğini, yorganını, çeyizindeki örtüleri satarak dahil olmuş. 1960 yılında başlatılan çalışmalar bir yol sonra tamamlanmış ve tam 17 yıl Konacık kendi değirmeninden ürettiği elektriği kullanmış. Konacık'ta 17 yıl radyolarını, buzdolaplarını, kendi ürettikleri elektrik ile çalıştıran köylüler daha sonra devlet hat getirince üretimden vazgeçmiş.

Yaklaşık 50 yıl önce Türkiye'de ilk kez bir köyde elektriğin üretildiği değirmen bugün harabe bir durumda. Ancak Konacıklılar 50 yıl öncesini zaman zaman gözleri yaşararak anlatıyor. "Ben köyümle, bu işe ön ayak olanlarla iftihar ediyorum." diyen Veysel Akgün, bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütün Türkiye'de herkesin kendi elektriğini üretme çabasına destek vermesini, o zaman Türkiye'nin kendi imkanları ile kalkınabileceğini belirtiyor.

Türkiye'de ilk kez elektrik üreten değirmenin 50 yıllık resmini gururla taşıdığını belirten Ahmet Özdemir ise resimde titreyen elleri ile kendini göstererek o gün güvenlikçi olarak görev yaptığını ifade ediyor. Bir ikindi çağı köy değirmeninden alınan elektrik ile ilk ışığın yandığını aktaran Özdemir, "O an dünyalar bizim oldu. Zaten bütün köylü imece sitemi ile yapım sırasında coşku ile çalışmış, emek vermiş alın teri dökmüştü." diye konuşuyor.

Köyde değirmenden elektrik üretilebileceğini teklif eden Halil Aydın'ın kardeşi olan Cavit Aydın ise Konacık'ın ileri gelenleri, inanç önderleri ile her zaman çatışmadan yenikleri takip eden bir yer olduğunu belirtiyor. O dönem babasının muhtar olduğunu aktaran Aydın, insanların elektrik üretimi için eşeklerini, yorganlarını satarak kendilerine düşen parayı ödeme çabasını unutamayacağını dile getiriyor.

Türkiye'de herkesin kendi elektriğini üretmesinin çok yerinde bir fikir olduğunu anlatan Cavit Aydın, "Biz 50 yıl önce, o zamanın dar imkanlarına rağmen kendi elektriğini üreten ve bunu 17 yıl kullanan insanlar olarak, o zaman televizyon yoktu ama lambasını, elektrikli radyosunu, yayığını kendi elektriği ile yakan insanlar olarak bu fikrin arkasındayız. Bir yerin kendi elektriğini üretmesinin tadı bambaşka, bunun insanın gönlüne verdiği tadı anlatmak çok zor. Bana göre hiç kimse çekingenlik göstermesin, cesaret etsin bu işe girsin." şeklinde konuştu.

Halil Aydın'ın oğlu İsmail Aydın bugün köyün muhtarı olarak görev yapıyor. İsmail Aydın babasını sabahlara kadar kitap okuyan, gazeteleri takip eden biri olarak hatırladığını belirterek, onu yenilik peşinde sorunlara çözüm bulmaya çalışan biri olarak aktarıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile