Konak Belediyesi Kent İçin El Ele Verildi

Konak Belediyesi Kent İçin El Ele Verildi

İzmir'de, yerel yönetimlerde katılımcı demokrasi kavramını uygulamalarıyla gerçeğe dönüştüren Konak Belediyesi, kent aktörlerinin fikirlerini almayı sürdürüyor.


Konak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin katkılarıyla gerçekleşen toplantı, Konak Belediyesi Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Toplantının yürütücülüğünü Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Başkan Yardımcısı Nurcihan Özer, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü birim yetkilileri Ahmet Giliz ve Özge Gürsoy birlikte yaparken, katılımcılar arasında Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda serbest çalışan mimar yer aldı. Yapı ruhsat süreci başta olmak üzere birçok konu hakkında bilgi alışverişinde bulunulan toplantıda, dileyen katılımcılar söz alarak düşüncülerini aktarma fırsatı buldu. İşleri gereği belediyelerle sürekli temas halinde olan mimarlar, bu süreçlerde yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, sunulan öneri ve fikirler de Konak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerince değerlendirilmek üzere not alındı.

Toplantıda, öne çıkan konuların başında işlemlerin belediyelerin kurumsal web siteleri üzerinden takip edilmesi önerisi oldu. İmar durumu sorgulama gibi bazı inceleme işlemlerinin yanı sıra başvuruların takibinin de yine internet ortamında takip edilmesi yönünde gelen talep üzerine Başkan Pekdaş, Konak Belediyesi olarak işlemlerin elektronik ortamda takip edilmesi için bir çalışma yürüttüklerini, kamu görevi yaparken şeffaflık ilkesinin gerçeğe dönüştürülmesi adına bunun gerekli olduğunu söyledi.

Çalışan personelin mesaisinin büyük bölümünün gelen şikayetleri değerlendirerek geçtiğini belirten Pekdaş, yasa ve mevzuatlar nedeniyle gecikmelerin yaşandığına vurgu yaptı

“BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETELİM”
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın kentin vitrini olduğunu; ancak alan olarak da en sorunlu bölgenin yine Konak olduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, ilçe genelinde 2 bin 500 civarında tescilli yapının bulunduğuna dikkat çekti. Planlaması yapılmamış bölgelerin çokluğuna vurgu yapan Pekdaş, hayata geçirilmeyi bekleyen kent yenileme projelerinin de bulunduğunu belirterek, “Bölgemiz çok sorunlu bir bölge. Bu sorunlara yönelik çözüm üretmek zorundayız. Çalışma arkadaşlarımız ne yazık ki mekan olarak da yetersiz bir alanda çalışıyor. Bunu çözmek için kendi içimizde yeni bir düzenlemeye gittik. Mekansal yeni alanlar yarattık. Personel yapımızı güçlendirdik. Yeni hizmet binamız için de çalışmalara başladık. Şehrin plansız bölümlerine yönelik Planlama Müdürlüğümüz çalışmalarını sürdürüyor. Daha iyi hizmet veren bir İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nü de oluşturma yolunda ilerliyoruz. Yoğun bir çalışma sürdürüyoruz ancak elbette ki bizim de eksikliklerimiz var. Bu toplantıyı sorunlara birlikte çözüm bulalım, sizleri dinleyim, fikirlerinizi alalım diye yaptık. Sizleri dinlemem önemliydi. Çıkan sonuçları birlikte değerlendirelim” dedi.

Toplantıya katılan mimarlar da, İzmir’de ilk kez bu denli katılımcı ve şeffaf bir toplantının düzenlendiğini belirterek Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve ekibine teşekkür etti. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal da, toplantının yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, belediyelerde ruhsat alım süreçlerinde karşılaşılan zorlukları ve zaman kayıplarını anlattı. Benzer toplantıları diğer belediyelerden de beklediklerini dile getiren Topal, bu tür toplantılar sayesinde birlikte çalışma ve işbirliği kültürünün gelişeceğini söyledi.

Topal, "Bu tür toplantıların sıklığı artırılmalı. Ayrıca kurum içi iletişime yönelik daha nitelikli hizmetler sunulmalı. Daha önceden bilgilendirmeler yapılırsa yaşanan sıkıntılar azalacaktır" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile