Konaklama Tesislerinde Denetimler Başlıyor

Konaklama Tesislerinde Denetimler Başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Başkanlığı Samsun İş Teftiş Grup Başkanlığı tarafından Karadeniz’de konaklama sektöründe programlı denetimler yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Konaklama Sektöründe Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi ve Sosyal Tarafların Bilinçlendirilmesi”ne yönelik programlı denetim, İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanlığı tarafından 2012 yılı içerisinde Samsun, Amasya, Çorum, Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon’da yürütülecek.

Konaklama sektöründe yapılacak programlı teftişlerde öncelikle işçilerin çalışma saatlerinin yasal sınırlara çekilmesini sağlamak, işçilere son 3 yıl içinde yaptırılmış olan ve zamlı karşılığı ödenmemiş olan fazla çalışma ücretlerinin ödenmesinin sağlanması, bundan sonra işçilerin yasal sınırlar içinde çalıştırılmalarını temin etmek, yasal sınırlar içinde fazla çalışma yaptırılacak işçilere ücretlerinin yüzde 50 zamlı ödenmesini sağlamak, işçilere yapılan tüm ödemelerin banka vasıtasıyla ödenmesini sağlamak, fazla çalışma yaptırılacak işçilerin muvafakatlerinin alınmasını sağlamak, her türlü kayıt dışılığın önlenmesini sağlamak, yükümlülüğü bulunan işyerlerinde özürlü istihdamını sağlamak, işçilere yıllık izinlerinin yasal sürelerle kullandırılmasını sağlamak, konaklama sektöründe öncelikli risk grubu olarak belirlenen kadın, genç, ve kısmi sürekli işçilerle ilgili koruyucu yasal hükümlerin uygulanmasını sağlamak hedefleniyor.

Yapılacak denetim öncesinde sektör temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Hasan Ersan, İş Teftiş Samsun Grup Başkanı, iş baş müfettişleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışını yapan Vali Yardımcısı Hasan Ersan, “Bir işyerinin kontrolü, denetimi var, bu denetim sonucunda öncelik ceza uygulaması değil. Eğitim ve rehberlik anlayışıyla o işyerinde çalışma koşulların iyileştirilmesi, dolayısıyla yürürlükteki mevzuatların uygulanması ile ilgili birlik ve beraberliğin işyeri sahipleri ile karşılıklı müzakere etmek, o çalışma hayatında çalışan insanların güvenliğinin ve sağlığının sağlanması huzur ve verimliliği de etkileyecektir” dedi.

Türkiye’de yatırım yapmanın, işçi çalıştırmanın zorluklarını bildiğini belirten İş Teftiş Samsun Grup Başkanı Hasan Gökçe, “İşçi çalıştıran işverenlerimizle işçiler arasında zaman zaman çeşitli konularda ihtilaflar yaşanmaktadır. Bu ihtilaflar bazen bizlere, bazen mahkemelere intikal etmekte ve bazı işverenlerimizde bu ihtilafları kendi yöntemleri ile çözmeye çalışmakta, ancak bu defa hiç arzu edilmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktı. Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanında belediyeler, Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı gibi bazı kurumların da çalışma hayatına müdahale ettiğini görüyoruz. Devletin çalışma hayatına ilk müdahalesi iş sağlığı ve güvenliği alanında olmuştur. Daha sonra diğer alanlardaki müdahaleler gelmiştir. Devletin çalışma hayatına müdahalesi bir zorunluluktan doğmuştur ve bu zorunluluk halen önemini sürdürmektedir. Devlet başlangıçta çalışma yaşamına bir zorunluluktan müdahale ederken, bugün sosyal devlet olmanın gereği müdahale etmektedir” diye konuştu.

Samsun’da denetim çalışmalarını başlattıklarını belirten Hasan Gökçe, “Müfettiş arkadaşlar işyerlerine gidecek ve işverenlerle görüşecek, işçilerle görüşecek, her iki tarafa eğitimler verecek. Gerek görülmesi halinde çalışmalara odalar, sosyal taraflar, diğer kamu kurumları, mülki amirlikler ve yerel yönetimler de dahil edilebilecek. İşyerinde çalışma hayatını düzenleyen mevzuatın uygulanmasını sağlamak, işyerinde çalışma barışını bozan sebepleri ortadan kaldırmak, verimliliği artırmak, kaliteyi artırmak, sağlıklı ve huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmaktır” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile