Kongreye Katılmak İçin Diyarbakır'a Gelen Yemen Turizm Bakanı Taki Açıklamala Yaptı

Yemen Turizm Bakanı Motahhar Taki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yemen ziyaretinde sözleşme ve anlaşmalar imzalandığını anımsatarak, ''Üzerimize düşen görev de bu yapılan anlaşmaları faal hale getirmek'' dedi.

Diyarbakır'da Ortadoğu Sağlık Turizmi Konseyi tarafından Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteğiyle düzenlenen ''1. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'' Dedeman Oteli'nde başladı.

Yemen Turizm Bakanı Taki, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'yi çok sevdiğini, burada sevgi, aşk ve muhabbet gördüğünü söyledi.

Diyarbakır'a davet edildiği zaman ''Keşke bu İstanbul'da olsa'' diye düşündüğünü, ancak Diyarbakır'a geldikten sonra kendisini şanslı hissettiğini kaydeden Taki, kentten çok etkilendiğini Türkiye'ye bir daha gelmesi durumunda tekrar Diyarbakır'a geleceğini belirtti.

Türkiye ve Yemen arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu, tarih ve din gibi birçok konuda güzel anılarının bulunduğunu vurgulayan konuk bakan, Veysel Karani Hazretlerinin ülkesi olan Yemen'den geldiğini dile getirdi.

Kızıldeniz ve Basra Körfezi'ne açılan Yemen'in 24 milyon nüfusunun bulunduğunu, kültür turizminin ilgi gördüğüne değinen Taki, ülkesinin eski tarihlere uzanan çok istisnai bir mimarisinin bulunduğunu anlattı. Ülkesinde deniz ve sağlık turizmi açısından adımlar attıklarını, 2 bin kilometrelik bir sahilleri ve 85 tedavi merkezinin bulunduğunu belirten Taki, projeler geliştirmek için araştırmalar yaptıklarını aktardı.

-Bakan, Diyarbakır'ın onur hemşehriliğini istedi-

Konuşmasında, Türkiye ile Yemen arasında çeşitli sözleşme ve anlaşmaların bulunduğuna işaret eden Yemenli bakan Motahhar Taki, şöyle dedi:

''Türkiye başbakanı Yemen'e geldiği zaman anlaşmalar imzalandı. Üzerimize düşen görev de bu yapılan anlaşmaları faal hale getirmek ve bunlara işlerlik kazandırmaktır. Bu sözleşmeleri aktif hale getirilmesi konusunda sizleri davet ediyorum. Ciddi ortaklıklar teklif ediyorum. Diyarbakır'da özel ve kamu hastanelerini ziyaret ettik. Diyarbakır'ın sağlık altyapısı çok güçlü. Sana ve Diyarbakır arasında bir uçuş hattının olmasını kalpten temenni ediyorum. Sana ile İstanbul arasında uçuş var. Niye bunlardan biri Diyarbakır olmasın- Umarım Yemen'i ziyarete gelirsiniz. Dedelerinizin anılarını tekrar hatırlarsınız. Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkiler çok güzel.''

Konuk bakanın, konuşmasının sonunda söylediği ''Bana Diyarbakır'ın onur hemşehriliğinin verebilir misiniz-'' sözü salondakilerden büyük alkış aldı.

-Diyarbakır'ın sağlık altyapısı güçlü-

Vali Mustafa Toprak da Diyarbakır'da sağlık altyapısının verilen desteklerle çok önemli bir noktaya geldiğini, son dönemlerde sağlık turizmi kavramının ortaya çıktığını, sağlık sorunu için Türkiye'ye gelenlerin inanç, kültür gibi farklı alanlara da çekilmesi gerektiğini söyledi.

Konuya sadece hastaneler bünyesinden bakılmaması gerektiğini, Türkiye'nin bu konuda son dönemlerde çok geliştiğini ve önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Toprak, Diyarbakır'ın da çok avantajlı olduğunu, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin yatak kapasitesinin bin 500 civarında olduğunu, bunun 2 bine çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Özel hastanelerin de Diyarbakır'da yerlerini almaya başladığını söyleyen Toprak, ''Diyarbakır sağlık çalışmaları alanında çok önemli bir merkez olmaya aday. Biz bu konuda iddialıyız. ABD, yurt dışına önemli ölçüde hasta gönderiyor. Ancak kendi ülkesine çok sayıda hasta gidiyor. Hem kendi insanımıza hem de çeşitli ülkelerden gelen hastalara hizmet vermeye adayız ve bunu gerçekleştirecek altyapımız da var'' diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise maddi imkanı bulunmayanlara sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesi gerektiğini, hastalıkları önlemek için vatandaşlara temiz bir çevre ve içme suyunun sağlanması gerektiğini belirtti.

Baydemir, geçmiş dönemlerde Türkiye'de görülen sıtma vakalarının yüzde 50'sinin Diyarbakır'da bulunduğunu, temiz içme suyu sayesinde artık Diyarbakır'da sıtma, tifo ve brusela gibi hastalıkların tedavisine yönelik ilaçların satılmadığını dile getirdi.

ORSAKON Genel Başkanı Dr. Esin Tan ise, milyarlarla ifade edilen bir cirosu bulunan sağlık turizminin Türkiye ve dünyada önemli bir ivme kaydettiğini söyledi.

Kongre ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sağlık turizminde sahip olduğu potansiyele ve bu potansiyelin nasıl daha etkin bir şekilde kullanılabileceğine dikkati çekmek istediklerini belirten Tan, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin sağlık turizminde yatırımlarla teşvik edilerek yeni istihdam alanlarının oluşturulmasının bölgenin ekonomik gelişmesine büyük katkı sağlayacağını bildirdi.

Kongreye, Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mine Lök Beyaz ve Süleyman Hamzaoğulları ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile