12 İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 13 ayrı operasyonda telefon aracılığı ile vatandaşları korkutup para yada kontör isteyen 895 şüpheliden 496’ı tutuklanırken, bu şahısların yaklaşık 2 milyon liralık mal varlığına el konuldu, yaklaşık 4 milyon lira ise mağdur vatandaşlara iade edildi.
Konuya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Günümüzde geleneksel suç türleri gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermektedir. Dolandırıcılık da bu süreçte değişim gösteren bir suç türüdür. Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep etmektedirler veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para talebinde bulunmaktadırlar. Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde ülke genelinde bu tür dolandırıcılık suçu işleyen şahıslara yönelik çok sayıda operasyon gerçekleştirildi.
2009-2012 yılları arasında 12 İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan 13 farklı operasyon ile;“Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, , İletişim Araçlarını Kullanarak Korkutma/ İkna Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık (Kontör/Para Dolandırıcılığı)” suçlarından haklarında işlem yapılan 895 şüpheli şahıstan 496’sı tutuklandı. Operasyon ve çalışmalarda, yaklaşık değeri 2 milyon TL olan mal varlığına el konuldu, yaklaşık 4 milyon TL değerinde para bloke edilerek mağdurlarına iade edildi” sözlerine yer verildi.
Açıklamada, yapılan bilgilendirme çalışmaları ve konunun medyada sıkça işlenmesi sonucunda da, 2011 yılı olay sayılarının, 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığının tespit edildiği bildirildi.
Kontör Dolandırıcılarına Ağır Darbe
Emniyet Genel Müdürlüğü, telefonla dolandırıcılık suçlarına karışan şüphelilere yönelik 2009-2012 yılları arasında düzenlenen operasyonların sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.