AZİZ ASLAN - Diyarbakır'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı albay Murat Yalçın hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla hapis cezası talebiyle dava açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca "terör örgütünde yönetici konumunda bulunan bazı zanlıların kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan örgüt mensuplarını büfe, market veya umuma açık ankesörlü telefon hatlarından arayarak, örgütsel talimat verdikleri" iddiasıyla başlatılan soruşturma devam ediyor.
Soruşturma kapsamında tutuklu sanık Yalçın hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, yapılanması, paralel devlet kurma çabaları, mali yapılanması ve örgütün haberleşmede kullandığı yöntemler hakkında detaylı bilgiye yer verildi.
- "Kontörüm bitti" bahanesiyle vatandaşın telefonundan görüşülmüş
İddianamede, "FETÖ'nün mahrem yapılanması soruşturması" kapsamında bilgi veren, örgütte "Burhan" ve "Serdar" kod adlarını kullanan sanıkların ifadelerine de yer verildi.
Örgütte "Burhan" kod adını kullanan kişi, iddianameye yansıyan ifadesinde şunları kaydetti:
"Halktan 'Kontörüm bitti, telefonunu verebilir misin?' denilerek telefon isteniyor, numara gizleniyor ve öğrenci aranıyordu. İlerleyen zamanlarda bu kişilerin PKK'lı olabileceği düşünülerek bu yöntemden vazgeçildi."
"Serdar" kod adlı kişi ise birbirlerini aramak istediklerinde kamuya açık kontörlü telefonlardan haberleştiklerini belirtti.
İddianamede, "Örgüt üyelerince umuma açık büfe, market ve kafe gibi yerlerde ticari amaçlı telefonlardan arama yapılması terör örgütü içerisinde gizli bir haberleşme sistemi. Örgütün bu yöntemle iletişim kurduğu askerler tespit edildi." değerlendirmesinde bulunuldu.
- Diyarbakır'da 16 sabit hattan haberleşmişler
Umuma açık 16 sabit hat için 4. Sulh Ceza Hakimliğince alınan karar doğrultusunda HTS kayıtlarına ilişkin rapor hazırlandığı bildirilen iddianamede, örgüt yöneticilerinin kentte görev yapan çok sayıda askerle bu yöntemle irtibat kurdukları, örgütsel toplantılara davet ettikleri, çeşitli talimatlar verdiklerinin tespit edildiği anlatıldı.
İddianamede tutuklu sanık Yalçın'ın hakkında çıkarılan HTS inceleme ve tespit tutanağına göre, sanığın Kayapınar ilçesinde bulunan bir büfedeki sabit hattan, soruşturmada yer alan 13 asker tarafından arandığı vurgulandı.
İddianamenin değerlendirme kısmında, bu bilgiler paylaşıldı:
"Yalçın her ne kadar terör örgütü FETÖ/PDY ile bağlantısının olmadığını beyan etse de bu savunmasının kendisini suçtan kurtarmaya yönelik bir savunma olduğu değerlendirilmiştir. Son derece gizli haberleşme yöntemleri kullanan ve askeri mensuplarının gizliliğine önem veren örgütün bu yöntemle şüpheliyle irtibat kurduğu tespit edilmiştir."
- İstenilen ceza
İddianamede, tutuklu sanık Murat Yalçın hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla hapis cezası isteniyor.
Yalçın, Diyarbakır merkezli FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 7 Aralık 2017'de gözaltına alınmış, 21 Aralık 2017'de çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
'Kontörüm Bitti' Bahanesiyle Vatandaşın Telefonuyla Haberleşmişler
Diyarbakır'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmada tutuklanan dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı albay Yalçın hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı Örgütte 'Burhan' kod adını kullanan kişinin ifadesinden: 'Halktan 'Kontörüm bitti, telefonunu verebilir misin?' denilerek telefon isteniyor, numara gizleniyor ve öğrenci aranıyordu. İlerleyen zamanlarda bu kişilerin PKK'lı olabileceği düşünülerek bu yöntemden vazgeçildi' İddianameden: 'Son derece gizli haberleşme yöntemleri kullanan ve askeri mensuplarının gizliliğine önem veren örgütün bu yöntemle şüpheliyle irtibat kurduğu tespit edilmiştir'