Konuk Heyet, Ak Parti Grup Başkanvekili Ünal ve Chp Grup Başkanvekili İnce İle Görüştü

Kenya Parlamenter Hizmetler Komisyonu heyeti, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'yi ziyaret etti.

Konuk heyet ile bir araya gelen Ünal, Hükümetin Kenya ile ilişkilere önem verdiğini belirterek, iki ülke arasındaki eğitim işbirliği ve ikili ticaretin dikkate değer olduğunu söyledi.

Dünya küçüldükçe ilişkilerin geliştiğini ifade eden Ünal, ülkelerin bu sayede birbirini daha iyi tanıdığını dile getirdi. Ünal, parlamentolar arası ilişkilerin gelişmesi için de AK Parti Grubu olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Konuk heyet üyelerinin Meclis çalışmalarına ilişkin sorularını da yanıtlayan Ünal, Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti'nin genel tavrı dışında hareket eden ya da oy kullanan milletvekiline ne gibi yaptırım uygulandığı sorusu üzerine, partinin bir konuya yaklaşımının istişarelerle belirlendiğini anlattı. Milletvekillerinin bir kanunun görüşülmesi sırasında önerge verebildiğini ifade eden Ünal, ilgili bakanlığın görüşüne göre önergenin desteklenip desteklenmemesine karar verildiğini söyledi.

Bir heyet üyesinin, ''Türkiye'de askerle siyaset arasında sürtüşme olduğunu biliyoruz. Ordu kendisini Cumhuriyet'in koruyucusu olarak niteliyor. Bu durum devam ediyor mu- Cumhuriyet'in koruyucusunun Meclis olması gerekmez mi-'' sorusunu da yanıtlayan Ünal, Cumhuriyet ve kazanımlarının koruyucusunun Meclis olduğunu vurguladı.

Soğuk Savaş sonrasında siyaset üzerindeki vesayet kurumlarını ilk değiştiren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Ünal, ''Türkiye bugün, geçmişteki darbelerle hesaplaşıyor. Kurumlar kendi sınırlarına çekildi, siyaset de kendi sınırlarına kavuştu. Böylece halkın iradesi Meclis'e yansıdı. Türkiye, bu anlamda normalleşme yaşadı'' diye konuştu.

-Kenyalıların İnce'yi ziyaretinden renkli diyaloglar-

Kenyalı heyet, daha sonra CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'yi ziyaret etti. Heyeti Meclis'te görmekten mutlu olduğunu dile getiren İnce, ''Sizde Kenya, bizde Konya var'' diye espri yaptı.

İnce'nin, ''Ben Esad'ın da canı cehenneme, Obama'nın da canı cehenneme demiştim. Obama'nın Kenyalı akrabaları varsa, size demedim'' sözleri üzerine Kenyalı parlamenter Olago Aluoch, kendisinin ABD Başkanı Obama'nın kuzeni olduğunu belirterek, ''Sayın Obama'nın babasıyla benim babam kardeştir'' dedi.

-''Obama'nın sülalesine selam söyleyin''-

İnce de bunun üzerine, o sözleri ağır tahrik altında söylediğini ifade ederek, ''Obama'nın sülalesine selam söyleyin'' diye konuştu.

Muharrem İnce, Kenyalı parlamenterlere CHP rozeti taktı. İnce, ''Artık CHP üyesisiniz. Buradan başka partiyi ziyarete giderseniz rozetlerinizi çıkarmayın'' diye espri yaptı.

CHP'li İnce, Obama'nın kuzeni Olago Aluoch'a parti rozetini takarken de ''Obama sülalesinden de bir CHP üyesi oldu'' ifadesini kullandı.

Kenyalı parlamenterlerin sorularını da yanıtlayan İnce, CHP'nin dünyanın en kıdemli ve en eski 10 siyasi partisinden biri olduğunu ve Türkiye'nin demokratikleşmesi, özgürleşmesi için mücadele ettiğini söyledi.

Başka ülkelerdeki iktidar partilerinin muhalefet tabanlarını kendisine çekmeye çalıştığını, muhalefet olarak buna karşı neler yaptıklarını soran bir parlamentere İnce, şöyle cevap verdi:

''Türkiye'de iktidar partisi, kendisinden olmayanları kendine katmaya değil, hapishaneye tıkmaya çalışıyor. Türkiye'de artık asker siyasete karışmıyor, çünkü dışarıda general yok. Generallerin yarısı hapiste. Türkiye'de 8 milletvekili şu anda hapiste. Ayrıca 70'in üzerinde gazeteci hapiste. Demokrasi vardı bizde ama maalesef bu iktidar döneminde Türk demokrasisi çok geriledi. Görüntü sizi yanıltmasın. Türkiye'de telefonlarının dinlendiğinden kuşku duymayan bir vatandaş yok.''

-''Kenya demokrasisini örnek almalıyız''-

İnce, Kenyalı parlamenterlere ''Kenya'da hapiste milletvekili var mı-'' diye sordu. ''Hayır'' cevabı alan İnce, ''Kenya demokrasisini örnek almalıyız'' dedi.

Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine İnce, ''Onların yeni anayasadan istediği, Türkiye'nin özgürleşmesi değil, genel başkanlarını 'Başkan' yapmaktır. Siz de yeni anayasa çalışmalarında Türkiye'yi sakın örnek almayın'' şeklinde konuştu.

Başkanlık sisteminin Türkiye için neden kötü olacağına ilişkin bir soru üzerine İnce, ABD'de uygulanan mevcut sistemde pek çok denetim mekanizması bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'de istenen ise padişahlıktır'' dedi.

Türkiye'nin ekonomide başarı kaydettiğini ifade eden bir parlamentere İnce, ''Türkiye'nin ekonomide başarılı olduğunu Kenya'ya göre mi söylüyorsunuz, yoksa Fransa'ya göre mi- 2002'de dünyanın 15. ekonomisiydik, bugün 17. ekonomisiyiz, iki geriye düştük'' karşılığını verdi.

''Öbür partilere gurup disiplinini sormuşsunuz, bana sormadınız'' diyen İnce'ye, bir parlamenter, bir CHP milletvekilinin Genel Başkan'a aykırı görüş bildirip, bir oylamada parti gurubunun aksine oy kullanıp kullanamayacağını sordu. İnce de elindeki beyaz kağıdı göstererek, ''Mesela Başbakan 'bu siyahtır' dese, iktidar partisinden bir tanesi çıkıp buna beyaz diyemez. Bizde ise buna siyah diyen de yeşil diyen de beyaz diyen de olur. Bizde zaman zaman olmuştur, hatta biraz fazla olmuştur. Parti kurullarımızda bunlar olur. Bizim haricimizdeki diğer partilerde ise pek tartışma olmaz'' diye konuştu.

Bir Kenyalı parlamenterin, ''Kenya demokraside çok iyi. Bir milletvekili farklı yönde oy kullanabilir'' demesi üzerine İnce, ''Kenya demokrasisinden öğreneceğimiz çok şey var dedim'' diyerek karşılık verdi.

-''Ben Beyaz Saray'a gittim, ama kendisi bize gelmedi''-

Kenyalı parlamenter Olago Aluoch, gazetecilerin, Obama ile hiç görüşüp görüşmediği yönündeki sorusuna, ''Ben geçen Şubat ayında Beyaz Saray'a gittim, ama kendisi Başkan seçildikten bu yana Kenya'ya gelmedi. Onu Kenya'ya bekliyoruz'' diye cevap verdi.

Muhabir: Ali Hakan Der - Ali Eyvaz

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile