Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü’nün Konya Merkez Atiksu Aritma Tesisleri’nde ürettigi aritma çamuru, organik gübre olarak çiftçilere destek oluyor. Türkiye’de mevzuata uygun biçimde aritma çamurunun toprakta kullanimina dair resmi izinleri alan ilk idare olmasinin yani sira akademik çalismalarla da konunun çok boyutlu olarak degerlendirmelerini yapan Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü, birçok alternatif degerlendirme alaninda pilot çalisma yaparak referans oluyor.
"Yillik 35 bin ton organik gübre üretiliyor"
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, KOSKI’nin Türkiye’de ilk kez ‘Stabilize Aritma Çamuru Kullanim Izin Belgesi’ alan kurum olduguna dikkat çekerek, stabilize edilen çamurun teknolojik olarak geçtigi evrelerin tamamlanmasinin ardindan yillik yaklasik 35 bin ton organik gübre üretildigini kaydetti.
Baskan Altay, “Aritma çamuru, açik alanda kurutulduktan sonra organik gübre olarak ülke ekonomisine ve tarimsal ekonomiye kazandiriliyor. Organik madde içerigi yüksek olan aritma çamurunun gübre haline gelmesiyle birlikte birçok üründe önemli oranda verimi artiriyor. Konya Atiksu Aritma Tesisi’nden aritilmis ve stabil hale getirilmis çamurdan hem enerji elde ediyoruz hem de toprakta uygulamalari yaparak bertaraf için ilave bir yatirima gerek kalmaksizin gübre olarak degerlendiriyoruz” dedi.
"Aritma çamuru çiftçiler için çok kiymetli"
Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü Arastirma Görevlisi Dr. Taylan Dolu, dünyada aritma çamurlarinin özellikle Çin’de, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamaminda ve Amerika’da yogun bir sekilde kullanildigini belirterek, “Türkiye’de bununla ilgili öncü tesislerden bir tanesi, belki de tek olani KOSKI’dir. KOSKI, bu anlamda aritma çamurlarini arittiktan ve tesiste 8-9 ay kadar tamamen stabilize hale getirdikten sonra gerekli analizleri yapip çiftçilere dagitiyor. Çiftçiler, bu durumdan çok memnun görünmektedir. Ben kendi doktora tezimde bu çerçevede birçok çiftçiyle görüsmeler yaptim. Çiftçilerin aritma çamurlarina olan talebi oldukça yüksek seviyede ve bunlari sürekli sekilde kullanmak istiyorlar. Aritma çamurlarinin KOSKI tarafindan kullandirilmasi oldukça önemli bir durum. Dünyadaki gübre fiyatlarinin oldukça yüksek oldugunu düsünürsek çiftçiler için bu çok kiymetli. Yasadigimiz bölgede özellikle kuraklik da düsünüldügü zaman hem aritilmis sularin çiftçiler tarafindan tarimsal üretim amaciyla kullanilmasi hem de aritma çamurlarinin gübre yerine toprak destekleyici olarak tarlalarda kullanilmasi açisindan KOSKI, çok güzel ve önemli bir görev yapmaktadir" dedi.
“Atik çamurdan sonra hiç kimyasal gübre kullanmadik"
Aritma çamurlarini kullanan çiftçilerden Alpay Üstündag, aritma çamurundan oldukça memnun oldugunu belirterek, “Yaklasik 4 yil önce KOSKI, Çevre Il Müdürlügü, Tarim Il Müdürlügü’nden mühendis arkadaslar geldi, bizim bölgede toprak analizleri yapti. Analizden sonra dekar basina belirli bir miktar bu KOSKI atiksu çamurundan kullanmamizi tavsiye ettiler. Önerileri dikkate alarak bu çamuru kullandik. Bulundugumuz bölgede biz bu uygulamayi iki kere yaptik. Burada yonca ekimi yapiyoruz. Bu topraklar organik madde yönünde çok zengin degildi. Gübreyi attiktan sonra yaptigimiz analizlerde farki gördük. Organik madde yönünden toprak çok verimlilesti. Kalite artisi oldu. Biz bunu birebir gözlemledik. Buradaki topraklar 10 yil kimyasal gübre istemez. Bu gübrelemeden sonra bir daha hiçbir kimyasal gübre atmadik. Tamamen dogal yetistiriyoruz ve Türkiye’nin her tarafina da yonca gönderiyoruz” ifadelerini kullandi.
"Suni gübreye göre yüzde 50 daha etkili"
Tarimsal üretimde aritma çamurunu ilk kullananlardan biri olan Muammer Nur Koyuncu da suni gübrelerden çok daha faydali oldugunu gözlemledikleri aritma çamurundan memnuniyetini su sözlerle dile getirdi:
“Aritma çamurunu 10 yildan beridir organik gübre olarak kullaniyoruz. Suni gübreden çok daha faydali ve kaliteli. Diger gübrelere oranla faydasini yüzde 50 fazla gördük. Yonca, silajlik misir, seker pancari hepsinde kullandik. Genellikle hepsinde ayni oranda verim aldik. Bizim topraklarimizin PH ve kireç orani çok yüksek oldugu için bu çamurun bize faydasi çok yüksek oluyor. Bu çorak ve verimsiz topraklari, aritma çamuruyla, hayvan gübresiyle verimlilestirmeye çalisiyoruz.”
Konya Büyüksehir Belediyesi Aritma Çamuruyla Çiftçiye Ve Üretime Katki Sagliyor
Konya Merkez Atiksu Aritma Tesisleri’nde aritilmis ve stabil hale getirilmis çamurdan yüksek verimli, organik gübre üreten Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü, bölgede toprak kalitesinin ve ürün verimliligin artmasina katki sagliyor.