Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sille’nin son dönemde yapılan özverili çalışmalarla, Anadolu’nun önemli bir tarihi ve kültür mirası olarak ortaya çıktığını söyledi.
Selçuklu Belediyesi olarak Sille’de önemli restorasyon çalışmaları yaptıklarını ifade eden Başkan Altay, “Camiler, Aya Eleni Müzesinin restorasyonu ve bu yıl ilk defa sokak sağlıklaştırmaları ve cephe iyileştirmeleri ile bütüncül bir yaklaşım ve Sille Deresi içerisinde su tutma projesi ile Sille’nin değeri gün geçtikçe artıyor. Selçuklu Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Sille’yi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği düzenlenen bu sempozyumun paydaşları, Sille’nin böyle bir sempozyumda ele alınıyor olması son derece önemlidir “ dedi.
Konuşulması gereken önemli bir konunun da Sille’nin kültürü olduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Biz aslında yaptığımız çalışmalarla Sille’nin tarihi yapısını ortaya çıkartıyoruz. Onun için bu sempozyum çok önemli. Burada bilim insanları Sille’nin kültürünü ortaya koyacak ve mevcut durumun bir fotoğrafını çekerek gelecek için bir vizyon belirleyecekler. Biz de çalışmalarımızı bu vizyon çerçevesinde yapacağız” ifadelerini kullandı.
“KONYA TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Konya’nın inanç turizmi açısından önemli bir merkez olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Mevlana Müzesini her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Ama maalesef Konya yeni hedefler oluşturamadığı için bundan yeterince faydalanamıyor. Sille bugüne kadar gelişimini gösterdiği gibi bundan sonra da özellikle Konya’ya gelenlerin ziyaret edeceği ve önemli tur organizasyonlarının ziyaret haritasında yer alacak önemli bir merkez haline gelecek. Böylece Sille’de oluşacak değerlerden tüm Konya faydalanmış olacak ve Sille önemli katma değerlerinden biri olacak. Sempozyumun hayırlı olmasını ve bu 7 oturumda Sille’nin geleceğine dair önemli konuşmaların yapılmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kapar da, “Sille, en az 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan, Konya’nın yaklaşık 8 kilometrelik kuzey-batı istikametinde bulunan şirin bir beldedir. Özellikle 1989’dan sonra Selçuklu Belediyesi tarafından ciddi ölçüde ele alınmış ve burada var olan camilerimiz, yollarımız, sokaklarımız, evlerimiz ve orada mevcut olan ve tarihi bir anıt olarak beyan edilen kiliseler imar edilmiştir. Sille’ye yapılan bu hizmetler tarihi mirasa saygının göstergesi olmuştur. Çalışmalarından dolayı Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. İki gün sürecek sempozyumumuz 7 oturumdan oluşacak ve 24 tebliğ sunulacak. Tebliğlerde 4 ana konu üzerinde durulacak. Sille’nin tarihi ve coğrafik yönü, sanat ve mimarlık yönü, kültürel hayatı ve günümüzde Sille’ye kazandırılan hizmetler" dedi.
Sille’nin Konya’nın önemli ve tarihi bir kültür beldesi olduğunu kaydeden Sille’yi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği Başkanı Hikmet Yanartaş da, “Sille’nin tarihi derinliklerinde, Sille’nin otantik yapısına değer katan birçok değer bulunmaktadır. 1991 yılında kurulan derneğimizin amacı bu tarihi mirasın yaşatılıp ülkemize ve dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Gerçekleşecek 1. Ulusal Sille Sempozyumu bu hedeflerimize çok önemli katkılar sağlayacaktır. Sempozyuma emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu
Sille’nin Konya ve Türkiye’nin değeri ve saklı bir hazine olduğunu dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker de, “Son dönemde yapılan güzel ve özverili çalışmalarla bu hazine ortaya çıkartılıyor. Böylece marka değeri daha da artmış ve güzelleşmiş olacak. Burada yapılan çalışmalarda ve sempozyumun oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, İlhan Yerlikaya ve Ayşe Türkmenoğlu'nun konuşmalarının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker başkanlığında başlayan birinci oturumda, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karauğuz, “Erken Dönemde Sille”, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikail Bayram “Selçuklular döneminde Sille”, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Kurtulgan da “Cumhuriyet Tarihinde Sille’de Mübadele” konulu tebliğlerini sundular. 1. Ulusal Sille Sempozyumu açılış programı ardından "Sille" konulu fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından ziyaret edildi.
İki gün sürecek sempozyumda 5 bin yıllı aşkın tarihe sahip “Sille” konuşulacak. İki gün boyunca 7 oturum halinde sürecek sempozyumda 24 akademisyen “Sille” konusunda tebliğlerini sunacak.
Konya'da 1. Ulusal Sille Sempozyumu Başladı
Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi öncülüğünde, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Sille’yi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen “1. Ulusal Sille Sempozyumu” başladı.