Konya’da 444 Bin 653 Öğrenci Karne Aldı

Konya’da 444 Bin 653 Öğrenci Karne Aldı

Konya’da 2012-2013 eğitim-öğretim dönemi sonunda bin 674 örgün eğitim kurumunda 444 bin 653 öğrenci karne aldı.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, merkez Selçuklu ilçesi Nurcan Akpınar İlkokulu’nda düzenlen karne programda öğrencilerin karne sevincine ortak oldu. Karne dağıtım töreni öncesi velilere yönelik bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, karnenin öğrencilerin dönem boyunca yapmış oldukları çalışmalarının belirlenerek değerlendirildiği bir belge olduğunu ifade etti.

“ÇOCUKLARINIZI AŞIRI ÖDÜLLENDİRMEYİN”
Karne ile öğrencilerin kişiliğinin ve göstermiş oldukları performanslarının değerlendirildiğinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Gürsoy, "Bu yüzden karneye gereğinden fazla anlam yüklememek, karne notlarına göre çocukları cezalandırmamak ya da aşırı ödüllendirmemek gerekir. Notları iyi olan öğrencilerimizin başarılar kutlanmalı, başarıları devam ettirmeye yönelik geri bildirimler verilmeli, aşırılığa kaçmadan, mümkün olduğunca sembolik ödüller kullanılmalı, hissedilen duygular ifade edilmelidir. Notu düşük olan öğrencilere yaklaşımlarda dikkatli olunmalı, aşırı tepki göstermekten ve tüm sorumluluğu öğrenciye yüklemekten kaçınılmalıdır. Öğrenci yaşadığı başarısızlık karşında ailenin vereceği tepkilerden korkar, yaşadığı gerilim, korku ve kaygı nedeniyle depresif davranışlar geliştirebilir, aileden, okuldan uzaklaşabilir. Öğrenciye bilinçsizce yaklaşım karne döneminde ve sonrasında istenmeyen olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle ailelerin yaklaşımı çok önemlidir. Aileler çocuğu anlamaya yönelik bir iletişim kurmalı ve çocuğun karşısında değil yanında olmalıdır. Öğrencilerimizi karne durumuna göre yargılamak, suçlamak, sorgulamak, cezalandırmak gibi yöntemlerin öğrencilerimizin benliğinde olumsuz izler bırakacağı bilinmelidir. Burada anne baba kendi tutum ve davranışlarını gözden geçirmeli, öğrencinin eksikleri ve ihtiyaçları tespit edilmeli ve bir sonraki dönemde buna uygun destekleyici çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

“KIYASLAMA YAPMAYIN”
Çocukların kimseyle kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çeken Gürsoy, “Öğrenci yaşadığı başarısızlık karşısında ‘ilgisiz, tembel, başarısız’ gibi sıfatlarla nitelendirilmemeli. Arkadaş ve akranları ile kıyaslanmamalı, eleştirip aşağılanmamalı. Aileler çocuğunu iyi tanımalı ve gerçekçi beklentiler içinde olmalıdır. Her birey kendine özgüdür, farklılıkları vardır ve bu nedenle her birey farklı öğrenir. Tatil sürecinde öğrencilerin; dinlenmeye, eğlenmeye ihtiyacı olduğunu unutulmamalıdır. Yine bu süreçte öğrenciler; dönem boyunca yapmış oldukları çalışmalarını değerlendirerek, başarılı oldukları, zorlandıkları dersleri görmeleri ve bu doğrultuda önlemler almaları yönünde desteklenmelidirler. Öğretmenler de bu süreçte öğrencilerin olumlu özelliklerini destekleyici yaklaşım içinde ve öğrencilerin geliştirilebilecek yönleri ile ilgili belirleyici olmalıdır” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Koca ve öğretmenlerle birlikte öğrencilere karnelerini dağıttı.

Gürsoy, karnelerini verdiği öğrencilere aynı zamanda yaz tatilinde okumaları için kitap hediye etti.

Tüm derslerinin 5 olduğunu söyleyen öğrencilerden Ahmet Niyazi Kaya, tatilini İstabul'da geçireceğini ve bol bol gezeceğini belirtti.

Öğrencilerden Ayşe Ergin ise, başarılı olmak için arkadaşlarının kitap okumalarını ve okula gelmelerini tavsiye etti. Öğrenci velilerinden Hatice Kaya da, yaşadıkları ilk karne sevinci nedeniyle mutlu olduklarını dile getirdi.
Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Koca, karne dağıtımı sırasında yaptığı açıklamada, Selçuklu Belediyesi, İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yazın camilerde yapılan Kur'an kurslarının "Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında daha güzel eğitim almaları için bir protokol hazırladıklarını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile