Konya'da, Etiyopya ve Afrika Birliği Tanıtıldı

Konyalı iş adamlarına Etiyopya'daki yatırım imkanları ve sağlanan teşvikler hakkında bilgi verildi.

Konya Ticaret Borsasında (KTB) düzenlenen Etiyopya ve Afrika Birliği Tanıtım Programı'na Avrupa Sorumlu Büyükelçisi Grum Abay ve Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobazıe Workneh de katıldı.

Workneh, toplantının açılışında yaptığı konuşmada amaçlarının, Etiyopya ve Afrika Birliği hakkında Konyalı yatırımcılara bilgi vermek olduğunu söyledi.

Türkiye'ye iki gün önce gelen Grum Abay'ın Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıya katıldıktan sonra Konya'ya geldiğini ifade eden Workneh, Türkiye'de tanıtımına ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiklerini vurguladı.
Etiyopya'nın Konya Fahri Konsolosu Servet Hekimoğlu da Türkiye'nin Afrika'nın bu önemli ülkesiyle tarihten gelen bir bağı ve sorumluluğu olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hızla büyüdüğünü ifade etti.

Hekimoğlu, "Şu anda Etiyopya'da faaliyet gösteren 100 kadar Türk fabrikası ve toplamda 200 Türk firması bulunmaktadır. Bu firmalar tekstilden makine imalatına, inşaattan gıdaya kadar bir çok sektörde faaliyet göstermektedir. Amacımız Etiyopya kalkınırken Türkiye'ye yeni kazanımlar sağlamaktır. Avrupa ülkelerinin bu pazarı ele geçirmesinden önce davranmalı ve Etiyopya ile Afrika'da üretimde Türkler olarak bir marka olmalıyız" dedi.

KTB Meclis üyesi Mustafa Küçükiplikçi de 2000 yılında yaklaşık 27 milyon dolar olan ticaret hacminin 2005 yılında 140 milyon dolar, 2013 yılında ise 550 milyon dolara ulaştığına işaret ederek, "Bizde Etiyopya'nın istediği tüm ürünler üretiliyor. Artık, kurulan gönül köprüsünün yanına ticaret köprüsünün kurulmasının zamanıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Etiyopya Ankara Büyükelçiliğinin hazırladığı sunum eşliğinde bu ülkedeki yatırım imkanları ve sunulan teşvikler hakkında bilgi verildi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile