Konya'da Kuraklik May Baraji'nda Balik Ölümlerine Neden Oldu

Konya'da Kuraklik May Baraji'nda Balik Ölümlerine Neden Oldu

Tarim ve Orman Il Müdürlügü Su Ürünleri Sube Müdürü Dogan: 'Yaptigimiz incelemede balik ölümlerinin oksijen yetersizligine bagli gerçeklestigini tespit ettik. Herhangi bir fabrika atigi ya da su kirliligine rastlanmamistir'

Konya'nin Akören ilçesinde bulunan May Baraji'nda kuraklik balik ölümlerine neden oldu.

Ilçeye bagli Ahmediye Mahallesi'nde sulama ve taskin önleme amaciyla 1960 yilinda yaptirilan barajda su, kuraklik nedeniyle çekildi. Sularin çekilmesiyle oksijen azalmasina bagli olarak balik ölümleri yasandi. Barajdaki çok sayida baligin kiyiya vurdugu görüldü.

Konya Tarim ve Orman Müdürlügü Su Ürünleri Sube Müdürü Yücel Dogan, AA muhabirine, barajin zeminindeki çatlak nedeniyle su kaçirdigini belirtti.

Atil vaziyette olan barajdaki sularin kurakligin da etkisiyle bu yil büyük oranda çekildigini ve su birikintisindeki baliklarin öldügünü ifade eden Dogan, "Baraj zaten su tutmuyordu. Normal mevsim sartlarinda dahi doluluk orani yüzde sifir düzeyinde idi. Yaptigimiz incelemede balik ölümlerinin oksijen yetersizligine bagli gerçeklestigini tespit ettik. Herhangi bir fabrika atigi ya da su kirliligine rastlanmamistir." diye konustu.

Dogan, barajin daha önce su tutmadigi için DSI envanterinden de düsürüldügünü bildirdi.

Ahmediye Mahallesi Muhtari Hayrettin Altin ise barajin 1960 yilinda sel sularini önlenmesi için yapildigini söyledi.

Sulamada da kullanilan barajda balik üretimi yapilmadigini, mevcut baliklarin tasan gölet gibi su kaynaklarindan geldigini dile getiren Altin, "Balik ölümlerinin bu sene fazla olmasinin tek sebebi yagislarin az olmasi ve suyun erken çekilmesi. Balik ölümleri önceki senelerde de görülüyordu ancak bu kadar fazla degildi." dedi.

Ilçe sakinlerinden Ali Riza Uzun da her yil yasanan balik ölümlerinin bu yil daha fazla olduguna isaret ederek, "Eskiden burasi balik tuttugumuz, piknik yaptigimiz güzel bir alandi. Devlet burada bütün incelemeleri yapti, onlarin yapacagi bir sey yok. Insallah yagislar çogalir da baraj eski günlerine döner." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile