Konya’da Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı

Konya’da Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü 739. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında “Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı” düzenledi.

Konya’da bir otelin toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Hz. Mevlana hakkında yapılan araştırmaların daha Sonraki çalışmalara ışık tutacağını söyledi.

Şimşekler, “Eylül ayında yüksek öğretim kurulu tarafından almış olduğumuz izin ile Mevlana ve Mevlevilik araştırmaları bir ana bilim dalı olarak kabul edildi ve bu ana bilim dalında da Aralık ayından itibaren yüksek lisans çalışmalarına ve öğrenci kabulüne başlayacağız. Bu çalıştayın bir diğer önemi de buradaki konuşulacak konular çerçevesinde bize yön vererek bizim de o yüksek lisans programlarını yönlendirmemiz olacaktır” dedi.

SÜ Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, Mevlana ve Mevlevilik alanının çeşitli çalışma konularına göre bir miktar daha farklılık arz ettiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Gökbel, “Elbette ki, ilmin ve akademinin alanı ama aynı zamanda Son derece popüler bir alan. Sadece Hz. Mevlana’yı ve Mevleviliği akademik alana hapsetmemiz mümkün olmayacağı gibi tamamen popüler alanın ilgisine terk etmemiz söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden bu dengenin bulunabilmesi açısından 7-17 Aralık tarihleri arasında devam eden Hz. Mevlana’yı anma törenlerinin bir taraftan halka hitap eden yönüyle gerekli olduğunu bir taraftan da akademik açıdan da Hz. Mevlana’nın ve Mevleviliğin ele alınması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu

Dünyada tek Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün üniversiteleri bünyesinde bulunduğunu dile getiren Gökbel, “Bir üniversite olarak bizim de akademik çalışmalar açısından bu konuda destek vermeye çalıştığımız da bir gerçek. Bunun örneklerinden birisini burada bugün sizlerin değerli katılımıyla güzel bir çalıştay şeklinde yaşayacağız. Bunun dışında Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde Şubat ayından itibaren başlayan bir lisansüstü eğitim sürecimiz de olacak. SÜ lisansüstü araştırmaları açısından da Son derece güçlü bir üniversite. Birçok üniversitede bulunan lisans, önlisans, lisansüstü öğrencisi kadar Selçuk Üniversitesi’nde belki öğrenci var. Şubat ayında Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans çalışmalarının başlamasına biz başka alanlarda yüksek lisans, doktora çalışmalarının başlamasına göre çok daha önemli kabul ediyoruz. Bu lisansüstü çalışmaları da sizlerin katkı vereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 14 üniversiteden 41 araştırmacı akademisyen iki oturum halinde yapılan çalıştayda görüşlerini aktardı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile