Konya’da Necip Fazıl Anılıyor

Konya’da Necip Fazıl Anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen “Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Anma Etkinlikleri” Konya’da başladı.

20-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerin açılışı bir otelde düzenlenen programla başladı.

Programa Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Hüseyin Üzülmez, Kerim Özkul, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Eski Bakanlardan Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, üniversite rektörleri, merkez ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, yerli ve yabancı davetliler ile öğrenciler katıldı.

“ÜSTAT ÜÇ KUŞAĞI ETKİLEMİŞTİR”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Konya’nın yeni bir çıta ortaya koyduğunu dile getirerek, “Böyle bir programla hazırlanan bu kitapçıkla yine bir çıta koydu. Ve o da üstadın 30. vefat yılı programına rastladı. Ülkemizde bana göre her düşünce insanı ondan etkilenmiştir. Muhafazakar, dindar ve milliyetçi kesim daha fazla etkilenmiştir. Türkiye’de haysiyetli, diri, dirençli, yiğit, seviyeli düşünce adamı kim varsa üstattan biraz etkilenmiştir. Ve bugün dik duruşumuzun ve cesaretimizin büyük kısmını hepimiz her alanda en çok üstattan öğrendik. Bugün farklı kesimler, cemaatler, gruplar olabilir. Her kesim ondan faydalandı. Her yerde seviye gösterenler üstadın açtığı seviyeden o yoldan geçti. Biz özgüveni ve dik duruşu ondan öğrendik. Özellikle muhafazakar kesim, dindar kesim özgüveni ondan öğrendi. Müthiş özgüven vardı onda” dedi.

Necip Fazıl Kısakürek’in 1940 yıllardan itibaren her dalda bütün kuşakları etkilediğini ifade eden Atalay, “Ben üstadın üç kuşağı etkilediğini düşünüyorum. Toplumun geri geri gitmeye zorlandığı dönemlerde ayakta durarak devrilmeyenlere, direnenlere, manevi sahayı terk etmeyenlere üstat öncülük etmiştir” diye konuştu.

ETKİNLİKLER TÜRKİYE PROJESİ HALİNE DÖNÜŞTÜ

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, bu çalışmanın Konya projesi olmaktan çok bir Türkiye projesi haline dönüştüğünü kaydederek, “Çünkü savunduğumuz şey fikir ve insandı. İşte iyi fikirlere sahip insanların oluşturduğu Türkiye kendi değerlerine sahip çıkmaya başlamıştır. Ben emeği geçen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Eski Bakanlardan Sami Güçlü ise yaptığı konuşmada, “Bugün aslında biz sevdiğimiz, etkilendiğimiz, toplumun yönünü değiştiren bir büyük şairimizi ve düşünce adamımızı anmaktan öte devletimizle milletimizin aynı yöne bakmasının bir işareti, simgesi olarak bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Milletvekilleri adına bir konuşma yapan AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise, “Üstat Necip Fazıl’ın bir şair bir fikir adamı olarak bir derdi vardı. Bu dert Çanakkale’de yok olmuş, milli ve manevi değerlere sahip aydınlarımızı yeniden ihya edip bu ülkeyi gerçek fikir sahiplerine teslim etme derdiydi. Ve ciğerinden kan çekerek 50 yıl mücadele vererek bu gençliği yoğurdu geliştirdi ve yetiştirdi” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, yaklaşık 80 değişik programla anma etkinliklerini yürüttüklerini belirterek, Türkiye’de, özellikle Konya’da şimdiye kadar yapılan programların en şumüllüsü ve en geniş katılımlısını gerçekleştirmekten dolayı Konya olarak da büyük bir onur duyduğunu ifade etti.

Rektörler adına bir konuşma yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, “İnsanımız üstadın eserlerine dünden çok bugün, bugünden çok da yarın ihtiyaç duyacaktır. Bize düşen görev böylesine önemli bir mütefekkirin hayatını, eserlerini ve fikirlerini bu gibi faaliyetlerle gelecek nesillere aktarmaya çalışmaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Konya Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a Necip Fazıl Kısakürek’in büstü ve eserleri takdim edildi. Beşir Atalay da projeye katkıları bulunan belediye başkanlarına ve rektörlere Necip Fazıl Kısakürek’in büstünü verdi.

Program “Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu” ile devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile