Konya'da Stadyum-Sehir Hastanesi Tramvay Hatti 1. Etabinin Temeli Atildi

Konya'da Stadyum-Sehir Hastanesi Tramvay Hatti 1. Etabinin Temeli Atildi

Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan sehre kazandirilacak 11.2 kilometre uzunlugundaki Stadyum-Sehir Hastanesi Tramvay Hatti 1. Etabinin temeli düzenlenen törenle atildi. Konya’nin rayli sistemi için tarihi bir baslangiç yaptiklarini belirten Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, önümüzdeki 5 yilda Konya’nin mevcut 27 kilometre hattina Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile birlikte 105 kilometre hat daha ilave ederek Konya’yi Anadolu’nun rayli sistem agini en çok kullanan sehri yapmaya söz verdiklerini belirtti.

Sehir Hastanesi Köprülü Kavsagi yaninda düzenlenen temel atma programinda konusan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, hep birlikte tarihi bir ana sahitlik ettiklerini, verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin ve Konya’nin bir hayalini daha gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.



“Konya rayli sistem kullaniminda Anadolu’nun ilk sehri”

Trafigi çözmenin dünyada bulunmus tek yolunun toplu ulasim araçlarini artirmak oldugunu belirten Baskan Altay, “Konya, rayli sistem kullaniminda Anadolu’nun ilk sehri. 1980’li yillarda rayli sistem kullanmayi basarmis ve o günden bugüne kadar 27 kilometre uzunlugunda Selçuk Üniversitesi’nden baslayip Adliyeye kadar uzanan bir rayli sistem yapmayi basarmis bir sehir. Sonrasinda yüksek hizli trenle birlikte rayli sistemde yeni bir dönemi yasadik ve bugün o konforu hep birlikte yasiyoruz” dedi.



“Yeni hatla insanlarin sanayi bölgelerine rayli sistemle ulasmasini saglamis olacagiz”

31 Mart seçimlerinden önce Ulastirma ve Altyapi Bakanligiyla birlikte Konya’nin yeni vizyonunu kamuoyuyla paylastiklarini hatirlatan Baskan Altay söyle devam etti:

“Bu 5 yilda mevcut 27 kilometre hattimiza tam 105 kilometre hat ilave ederek Konya’yi Anadolu’nun rayli sistem agini en çok kullanan sehri yapmak için çaba göstermeye söz vermistik. Elhamdülillah bugün hep birlikte Adliye-Sehir Hastanesi, Sehir Hastanesi-Stadyum hattinin ilk etabinin temelini atmis olacagiz. Bu etapla birlikte Alaaddin’den Adliye’ye gelen hattimiz ilk etapta Sehir Hastanesi’ne ulasmis ve Sehir Hastanesi’nden de 11.2 kilometre uzaklikta yeni yaptigimiz sanayi sitesine kadar ulasmis olacak. Bu hatti Büyüksehir olarak biz yapacagiz. Yeni Sanayi Sitesi’nden Aksaray yolu, Dr. Sadik Ahmet Caddesi, Halil Ürün Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar olan 10 kilometrelik ikinci etap hatti da Cumhurbaskanimizin onayiyla Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiza devrettik. O hat tamamlandiginda Alaaddin’den baslayip Adliye-Sehir Hastanesi-Aslim Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar; Konya banliyösünü, mevcut hattimizi ve ileride yapacagimiz Baris Caddesi hattimizi dikine kesen yeni bir ulasim aksi olusacak. Özellikle Aslim Caddesi’ndeki sanayi alanlarinda çok büyük bir yogunlasma oldu. Konya’nin tarihi dönüsümlerinden birisi olan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin bu yilsonu tasinmasiyla birlikte oradaki yogunluk ciddi manada artmis olacak. Bu yapmis oldugumuz hatla insanlarin oraya toplu ulasimla ulasmasini saglamis olacagiz.”

Yeni hattin maliyeti 1.7 milyar tl

Temeli atilan hattin Adliye-Sehir Hastanesi kismini Dünya Bankasi’yla, Sehir Hastanesi-Yeni Sanayi etabini da öz kaynaklarla gerçeklestireceklerini kaydeden Baskan Altay, toplam 1.7 milyar TL yatirimla bu rayli sistem hattini Konya’ya kazandirmis olacaklarini ifade etti.



“Konya’nin ilk metrosunu insa etmek için yogun çaba içerisindeyiz”

Ulastirma ve Altyapi Bakanligiyla birlikte çalismalara kesintisiz bir sekilde çalismaya devam ettiklerini anlatan Baskan Altay, “Özellikle Alaaddin-Konya Teknik Üniversitesi hattiyla birlikte Konya’nin ilk metrosunu insa etmek için yogun çaba içerisindeyiz. Insallah en kisa sürede buna da baslayip bir sözümüzü daha yerine getirmis olacagiz. Bununla birlikte Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Caddesi-Çeçenistan Caddesi’nde Meram-Karatay baglantisini saglayacak ve yeni YHT Gar’a kadar uzanan yeni rayli sistemle ilgili çalismalarimizi gerçeklestiriyoruz. Alaaddin-Necmettin Erbakan Üniversitesi hattinin da proje çalismalarina baslamakla ilgili bakanligimiz yazilari yazdi, bununla ilgili çalismalari yürütüyoruz. Bu süreçte yapimina devam ettigimiz 17,4 kilometre uzunlugunda KONYARAY Banliyö Hatti’nda da çalismalar kesintisiz sekilde devam ediyor. Ilk etapta Meram Gar’dan baslayan ve Kayacik Lojistik Merkezi’ne kadar ulasacak hatta artik sehir içi kisminda da çalismalarina devam ediyoruz. Insallah 2026 yilinda oranin hizmete açilmasiyla ilgili bir çaba içindeyiz” ifadelerini kullandi.

“1 yil içinde 28.1 kilometre hattin insasina baslayacagiz”

16,1 kilometrelik Firat Caddesi-Beyhekim Hastanesi-Baris Caddesi hattiyla ilgili sürecin de hizla devam ettigini dile getiren Baskan Altay su degerlendirmede bulundu:

“Böylece 1986 yilinda baslayan, bugüne kadar yapilmis olan 27 kilometre rayli sistem hattina sadece Büyüksehir Belediyesi olarak 1 yil içerisinde 28.1 kilometre hattin insasina baslamis olacagiz. Böylece yüzde yüz bir artis ortaya çikacak. Ayrica insaati devam eden banliyö hattini da ekledigimizde neredeyse su an itibariyle Konya’nin mevcut rayli sistemini iki katina çikarmis oluyoruz. Ulastirma Bakanligimizla birlikte yapacagimiz 77 kilometreyi de ilave ettigimizde mevcut hattimiza 4 kat ilave ederek Konya’yi essiz bir rayli sisteme kavusturmus olacagiz.”

Büyüksehirler içinde en ucuz toplu ulasim hizmeti Konya’da

Konya Büyüksehir Belediyesi olarak vatandaslarin toplu ulasimda konforunu artirmak üzere çalistiklarini da aktaran Baskan Altay, 1.3 milyar lira bedelle 180 yeni otobüsü Konya’ya kazandirdiklarini, her yil 50 yeni otobüs daha alarak otobüs filolarini yenilemeye de devam edeceklerini söyledi.

Ayrica Konya’nin tüm Büyüksehirler içerisinde en ucuz toplu ulasim hizmeti sunan sehir olarak öne çiktigini, ögrenci biletinin 4, sivil biletin de 8.5 lira oldugunu hatirlatan Baskan Altay, neredeyse muadillerinin 3’te 1’i oraninda toplu ulasim hizmeti sunduklarini kaydetti.



“Yeni 5 yillik hizmet dönemimize böyle hayirli bir isle baslamanin mutlulugunu yasiyoruz”

Konya’nin rayli sistemi için tarihi bir baslangiç yaptiklarinin altini çizen Baskan Altay, “Insallah bu önümüzdeki 5 yil boyunca Konya tarihine geçecek toplamda 105 kilometrelik rayli sistem hatlarini yaparak Konya’mizin mevcut 27 kilometre rayli sistem hattina 4 kat daha ilave ederek Konya’yi Anadolu’nun toplu ulasimda en önde sehri yapma gayretinin baslangicini birlikte gerçeklestiriyoruz. Konya’ya verdigi kiymet ve önemden dolayi Cumhurbaskanimiza, Konya’mizin rayli sisteminin yeni dönemde yeni vizyonla ortaya çikmasi adina gösterdigi gayret dolayisiyla Ulastirma ve Altyapi Bakanimiz Abdülkadir Uraloglu’na tesekkür ediyorum. Ayrica Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollari’na ve Altyapi Yatirimlari Genel Müdürlügü’ne (AYGM) tesekkür ediyorum. Bu hattin yapiminda emegi geçen çalisma arkadaslarima kolayliklar diliyorum. Insallah bir an önce tamamlayarak vatandaslarimizin hizmetine sunmayi arzu ediyoruz. Konya’miza hayirli olsun. Yeni 5 yillik hizmet dönemimize böyle hayirli bir isle baslamanin mutlulugunu ve gururunu yasiyoruz” açiklamalarinda bulundu.

“Bu proje gerçekten çok büyük bir proje”

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, Büyüksehir Belediyesi’nin her alanda özveriyle çalistigini belirterek, “Büyüksehir Belediyemiz, diger bütün sosyal hizmetlerde, ekonomik hizmetlerde oldugu gibi ulasim altyapisini da bu devasa projelerle hep insanlarimizin mutluluga erismesine kosar adimlarla ugrasmaktadir. Bu faaliyetlerin artarak devami yönünde temennilerimi ifade etmek istiyorum. Insallah sehrimiz, mutlu bireylerin yasadigi, kirsal anlamda olugu gibi sehir merkezinde de yasam kalitesini artiran, bu hizmetlerin daha da artarak devam ettigi ve bu yönden de belediyelerimizin hem sizden almis oldugu teveccüh hem de kurumsal kapasitesini gelistirerek bu nitelikli projeleriyle her gün biraz daha bu hizmetleri artirmaktadir. Büyüksehir Belediyemiz basta olmak üzere, çalisma ekibine, katki sunan ilgili bakanliklarimiza tesekkür ederiz. Bu proje gerçekten çok büyük bir proje. Sehrimize ve insanlarimiza çok önemli hizmetler sunan bir proje. Hayirli, ugurlu olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan 11.2 kilometre uzunlugundaki Stadyum-Sehir Hastanesi Rayli Sistem Hatti’nin 1. Etabi olan Sehir Hastanesi-Yeni Sanayi Sitesi Tramvay Hatti’nin temeli dualarla atildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile