Konya'daki Hitit Su Aniti Tarihi Ve Mimarisiyle Ilgi Çekiyor

Beysehir Kültür, Turizm ve Doga Dernegi Baskani Mustafa Büyükkafali: 'Atalarina taptiklarini gösteren, taslari oyarak yaptiklari bu güzel anit, bir cazibe merkezi oldugu için yerli ve yabanci ziyaretçilerin yani sira biz dogaseverlerin de çok ilgisini çekiyor. Misafirlerimizi ve doga yürüyüsçülerimizi de sik sik getirdigimiz bir alan. Yasanan kurakliga ragmen suyunun hala akiyor olmasi da çok güzel' ABD'den aniti ziyarete gelen Mehmet Ertürk: 'Anadolu'ya has endemik 315 baliktan sanirim 7'si bu anitin içinde bulunmakta. O yüzden daha korumaci bir yaklasim göstermeliyiz buraya diye düsünüyorum'

ABDÜLHAMIT YASAR - Konya'nin Beysehir ilçesinde bulunan ve milattan önce 13'üncü yüzyilin son çeyregine tarihlendirilen Eflatunpinar Hitit Su Aniti, yerli ve yabanci ziyaretçilerden yogun ilgi görüyor.

Beysehir'in ugrak tarihi mekanlarindan, 2014'te UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi'ne "Hitit Kutsal Su Tapinagi" olarak dahil edilen anit, bugüne dek fonksiyonunu yitirmeden ayakta kalabilme özelligiyle dikkati çekiyor.

Beysehir Kültür, Turizm ve Doga Dernegi Baskani Mustafa Büyükkafali, AA muhabirine, tarihi mekanin dönemin su tesisati ve su teknolojisi konusunda önemli bilgiler verdigini söyledi.

Büyükkafali, anitin tarihi ve mimarisine iliskin su bilgileri verdi:

"Bu anit, yapimi esnasinda kullanilan teknoloji ve sanatkarlik anlaminda günümüze ulasan çok nadide bir yapittir. Hititler'in suya verdigi önemi de göstermektedir. O dönemde yapilan anit için bir çesit su tasarrufu, bir çesit baraj da denilebilir. Atalarina taptiklarini gösteren, taslari oyarak yaptiklari bu güzel anit, bir cazibe merkezi oldugu için yerli ve yabanci ziyaretçilerin yani sira biz dogaseverlerin de çok ilgisini çekiyor. Misafirlerimizi ve doga yürüyüsçülerimizi de sik sik getirdigimiz bir alan. Yasanan kurakliga ragmen suyunun hala akiyor olmasi da çok güzel. Bu sene suyu biraz azalsa da Beysehir Gölü'nün endemik bazi baliklarina da yasam alani durumunda. Insallah, bu baliklarin nesli tükenmez."

- "Hayretler uyandiriyor"

Ziyaretçilerden Osman Bardakçi, ailesiyle birlikte geldigi Beysehir'de tarihi Esrefoglu Camisi'ni ziyaret edip gölde tekne turuna katildiklarini söyledi.

Eflatunpinar'i da görmek istediklerini kaydeden Bardakçi, "Ilk defa ziyaret ediyoruz ama gördük ki güzel bir yermis. Hititler'den kaldigi yaziyor tarihte. Tarihe merakliyimdir ve bu yüzden 'Arastirma yapalim, gezelim' diye geldik. Içindeki baliklari, dogalligi, bu büyük taslarin ve heykellerin o dönemden tasinmasi, buraya nasil geldigi, insanlarin aklinda soru isaretleri yaratiyor, hayretler uyandiriyor." ifadelerini kullandi.

ABD'den Beysehir'e ailesiyle tatil yapmaya geldiklerini anlatan ziyaretçilerden Mehmet Ertürk de firsat buldukça ülkenin kültürel mirasi ve dogal mekanlarini gezmeye çalistiklarini belirtti.

Eflatunpinar Hitit Su Aniti'na anne ve babasinin tavsiyesi üzerine geldigini ve hayran kaldiklarini dile getiren Ertürk, söyle devam etti:

"Güzel bir dogal ortam var burada. Hem doga hem de insanlik ve din tarihi bakimindan önemli bir yer oldugunu anliyoruz buranin. Hitit Kralligi'nin baskenti burasiymis ve buraya din açisindan bir anit yapma karari almislar. Iste burada 'yagmur ve firtina tanriçasi' bulunmakta. Bunlari figürlerle resmetmeleri dikkatimi çekti. Anadolu'ya has endemik 315 baliktan sanirim 7'si bu anitin içinde bulunmakta. O yüzden daha korumaci bir yaklasim göstermeliyiz buraya diye düsünüyorum."

Ziyaretçilerden sanat tarihi bölümünde ögrenim gördügünü belirten Hilmi Ergün de ilgi alaniyla alakali bir yer oldugu için geldigi Eflatunpinar'i ilk kez gördügünü söyledi.

Bölgenin güzel bir dogasinin oldugunu ifade eden Ergün, "Suyunun berrak olmasi çok güzel, ortam mükemmel. Görmeyenleri görmeye davet ediyorum çünkü kültür ve sanat yönünden oldukça zengin olan ülkemizde bu tür tarihi yerleri de gezmemiz, görmemiz ve bilmemiz gerekiyor." seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile