SAVAS GÜLER - Konya'nin Seydisehir ilçesinde, mevsimsel kurakligin etkisiyle Sugla Gölü'nde sular önemli oranda çekildi.
Konya'ya 130 kilometre uzaklikta bulunan ve ilçenin kuzeybatisinda yer alan ve birçok kus türüne ev sahipligi yapan Sugla Gölü, dogal güzellikleriyle dört mevsim ziyaretçilerini agirliyor. Çevresindeki 4 mahallede yasayan birçok aileye de balikçilik yaparak geçimlerini saglamalarina imkan sunan gölde, aynali sazan, Çin sazani, tatli su kefali, gümüs, kadife baligi ve tatli su istakozu avlaniyor. Gölde kurakliga bagli olarak sularin büyük oranda çekilmesi, hem dogaseverleri hem de balikçilik yaparak geçimlerini gölden saglayan çevre halkini endiselendiriyor.
- "Gölün eski haline dönmesi zor"
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçilar, AA muhabirine, Sugla Gölü'nün özellikle Toros Daglari'ndan ve etrafindaki havzadan beslenmesiyle olustugunu söyledi.
Yagislarin ve iklim sartlarinin normal oldugu dönemlerde gölün, sulamaya destek olan bir su depolama gölü oldugunu ifade eden Nalbantçilar, "Gölü besleyen önemli kaynaklardan biri de Beysehir Gölü. Ancak bu göl de kuraklik nedeniyle can çekisiyor. Dolayisiyla Sugla Gölü'nü besleyememektedir. Yagislarin da az olmasi nedeniyle göl, hidrojeolojik beslenme kaynaklarini kaybetmis durumda." diye konustu.
Nalbantçilar, Sugla Gölü'nün topyekun suyla takviye edilmesi gereken bir göl durumuna geldigini anlatti. Kendisi can çekisen bir gölün, baska bir havzaya faydasinin olmayacagini dile getiren Nalbantçilar, "Sugla Gölü'nün, Konya Ovasi'na faydasinin olamayacagi ortadadir. Göl, artik suyunu neredeyse tamamen kaybetmis, lokal su birikintilerinin görüldügü bir alan durumuna gelmistir. Beysehir Gölü'nden yeterince beslenemez ve yagislar da artmazsa, eski haline dönmesi oldukça zor görünüyor." dedi.
- "Böyle devam ederse balik ölümleri de yasanacaktir"
Seydisehir Sportif Olta Balikçilari ve Dogal Hayati Koruma Dernegi Baskani Ihsan Tas ise çevre ilçelerdeki tarim faaliyetleri için saglanan su miktarinin fazla olmasinin, gölün kurumasinda etken oldugunu belirtti.
Bölgede çiftçilik yapan vatandaslarin, arazilerini bilinçsiz sekilde sulamamasi gerektigini ifade eden Tas, "Çiftçilere, yetkililer tarafindan egitim verilerek, vahsi sulamanin önüne geçilmesi gerekiyor. Ayrica balik avlayan vatandaslarin da vicdaniyla hareket ederek avlanmayi yürütmesi lazim. Sularin çekilmesi nedeniyle göl asiri sekilde otlandigindan, oksijen orani azaldi. Bu sekilde devam ederse ilerleyen günlerde balik ölümleri de yasanacaktir." diye konustu.
Tas, dernek olarak bölgedeki tabiatin dengede kalmasini saglayabilmek için birtakim çalismalar yürüttüklerini, bu çerçevede gölün çevresindeki nem oranini arttirmak için agaçlandirma projesini hayata geçirmeyi planladiklarini dile getirdi.
Konya'daki Sugla Gölü, Mevsimsel Kuraklik Nedeniyle Zor Günler Yasiyor
KTÜN Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçilar: 'Sugla Gölü'nün, Konya Ovasi'na faydasinin olamayacagi ortadadir. Göl, artik suyunu neredeyse tamamen kaybetmis, lokal su birikintilerinin görüldügü bir alan durumuna gelmistir. Beysehir Gölü'nden yeterince beslenemez ve yagislar da artmazsa, eski haline dönmesi oldukça zor görünüyor' Seydisehir Sportif Olta Balikçilari ve Dogal Hayati Koruma Dernegi Baskani Ihsan Tas: 'Sularin çekilmesi nedeniyle göl asiri sekilde otlandigindan, oksijen orani azaldi. Bu sekilde devam ederse ilerleyen günlerde balik ölümleri de yasanacaktir'