Konya Gida ve Tarim Üniversitesi, Anadolu Birlik Holding istiraki Beta Ziraat ile üniversite sanayi is birligi yaparak pancar münavebesinde ekilen ayçiçegi, misir, arpa ve bugdayda üreticinin dekardan daha çok ürün alabilmesi için yüksek verimli tohum gelistirilmesi için çalisiyor.
Konya Seker'den yapilan açiklamaya göre, Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin odaklandigi konulardan biri olan tarimsal üretimde verimliligi artirmak için baslattigi tohum islah projelerinden biri olan ve 5 yildir yürüttügü bugday islahinda son asamaya gelindi.
Konya Seker’in kurucusu oldugu Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin egitim ögretime baslamadan önce 2016 yilinda baslattigi ilk projelerden biri olan ve bugday tohumlugu islahini hedefleyen proje kurulusta belirlenen ihtiyaç tespitinin bir sonucu olarak devreye alindi.
Üniversitenin kurulus sürecinde PANKOBIRLIK Genel Baskani Recep Konuk’un üzerinde durdugu konulardan biri olan ve özellikle pancar münavebesinde ekilen ürünlerin dekara verimini artiracak tohumluk çalismalari ile pancar üreticisinin dekarda aldigi verimi artiracak.
Hem pancardan hem münavebe ürünlerden daha çok kazanmasini saglayarak pancar üretiminde sürdürülebilirligi ve sürekliligi saglama hedefi çerçevesinde Konya Seker ve KGTÜ is birligi ile baslatilan proje ile bölge iklim ve arazi yapisina uygun bugday tohumluklarindan çaprazlama yoluyla islah edilmis yüksek verimli yeni tohumluk üretimi hedeflendi.
Bu sene hasat edilecek tohumlarin gelecek yil verimlilik testi için çiftçi sartlarinda ekimi yapilacak ve ondan sonraki süreçte de islah edilen tohumluk tescillenecek.
Son asamaya gelen ve gelecek 2 yil içinde üreticiye somut katki yapmasi öngörülen Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin baslattigi Ziraat Fakültesi bugday islah programi Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan danismanliginda 2016 yilinda baslatildi ve KGTÜ'de bir ziraat mühendisi kadroya alinarak islah çalismalarinin devamliligi ve içsellestirilmesi saglanarak projede son asamaya gelindi.
Beta Ziraat is birligi ile yürütülen mevcut proje ile her yil yeni aday bugday çesitleri belirlenerek degisik amaç ve kosullara en uygun tiplerin ülkemize kazandirilmasi amaçlandi. Bugday tohumlugu islah projesini Konya Seker’in tohum üretim kurulusu Beta Ziraat ve Tic. A.S. ile birlikte yürüten Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin islahini gerçeklestirecegi bugday tohumluklari BETA Ziraat eliyle üreticiyle bulusacak ve üretici pancar münavebesinde ayçiçegi, arpa, misir gibi ürünlerin yani sira yeni islah edilmis bugday tohumlari ile dekardan daha çok verim alabilecek.
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin, tohum üretim tarlalarinda yapilan programda, 2016 yilinda baslayan ve dünyanin en stratejik tarim ürünlerinden olan bugdayda tohum islah çalismalarinda gelinen son nokta anlatildi.
Programa, Anadolu Birlik Holding Icra Kurulu Baskani Taner Taspinar, Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüs, projenin yürütücüsü akademisyenler, çiftçiler ve ögrenciler katildi.
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin bugday islahi projesi 2016-2017 yetistirme yilinda 800 adet ekmeklik bugday gen kaynagiyla Konya Seker’in Çumra Arastirma ve Uygulama alaninda Ekim-2016 tarihinde ekilerek melezleme çalismalarina basladi ve bu yil son asamaya gelindi.
Gelecek günlerde yapilacak hasat sürecinden sonra, gelecek yil verim ekimi yapilacak ve bir sonraki yil ise üretilen bugday tohumlarinin lisanslari alinmis olacak.
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi, su anda ekmeklik, makarnalik ve bisküvilik olmak üzere üç farkli bugday tohumu çalismasi yürütüyor.
Elde edilen tohumlarla, Türkiye’nin her noktasinda uygun, yüksek verimli, dogal süreçlere dayanikli bugday üretimi üreticilere sunulmus olacak.
- "Hem verim, hem kalite degerleri açisindan umut vadeden çesitleri görmüs bulunuyoruz"
Açiklamada görüslerine yer verilen Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Rektörü Cumhur Çökmüs sunlari kaydetti:
"Üniversitemiz 2013'te kuruldu, kurucumuz Baskan Recep Konuk'un ufku geregi bu islah çalismalarina 2016 yilinda basladik, 5 yilini tamamladik, aday çesitlerimizi belirleme asmasina yaklastik. Bizi heyecanlandiran, hem verim, hem kalite degerleri açisindan umut vadeden çesitleri görmüs bulunuyoruz. Üniversitemizin konsepti geregi, ülkemizin disa bagimliligini azaltacak projelere öncelik veriyoruz. Bunlarin basinda da tohum geliyor. Dolayisiyla 5 yil önce basladigimiz bu proje ile ekmeklik, makarnalik ve bisküvilik bugday çesitlerinde kendimize özgü aday olabilecek tohumlari gelistirmis bulunuyoruz. Önümüzdeki yil verim denemelerine geçecegiz, bir sonraki yil da tescil için basvurmus olacagiz. Bu ve benzeri projelerle Konya Gida ve Tarim Üniversitesi ülkemizin belli kalemlerde, özellikle de milli ve yerli tohum üretme konusunda disa bagimliligi azaltmak için elinden geleni yapiyor. Bu çerçevede desteklerinden dolayi, Konya Seker'e, Torku camiasina ve en önemlisi de Sayin Recep Konuk Baskanimiza tesekkür ediyorum."
Anadolu Birlik Holding'in Icra Kurulu Baskani Taner Taspinar ise Konya Gida ve Tarim Üniversitesi'nin baslattigi hem bölge tarimi hem Türkiye için önemi büyük ve gelecege yönelik yüksek beklentiye sahip olduklari Bugday Islah Projesi için bir araya geldiklerini belirtti.
Taspinar, sözlerini söyle sürdürdü:
"2016 yilinda 800 adet ekmeklik gen kaynaginin ekimi ile baslayan ve bu sene 6. senesine giren projenin detaylari ve ulasilmak istenen hedef konusunda kiymetli hocalarimiz hepimizi detayli olarak bilgilendirdiler. Bugün itibariyla sonuçlanma asamasina gelen proje Üniversitemizin ilk baslattigi projelerden biri. Biliyorsunuz Konya Gida ve Tarim Üniversitesi, 2016-2017 Egitim-Ögretim yilinda ilk ögrencilerini alip egitime basladi. Bu proje ögrencilerin siniflari doldurmasindan aylar önce baslayan bir projedir. Bu öncelik ya da hassasiyet Üniversitemizin kurulma sebebinin ve sektörde üstlendigi temel misyonun yansimasidir.
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin kurucusu Konya Seker tam da bu amaç için üniversiteyi kurmustur. Yani, ürettigi projelerle tarim sektörümüzün meselelerine çözüm üretmesi, tarlada tapanda, ahirda, agilda, bagda bahçede sonuç alacak, verimi ve çiftçi gelirlerini arttiracak, tarimsal üretime yaptigi dokunuslari ürünün islenme sürecine de tasiyarak ürün üzerinden olusacak katma degerin üstüne artilar ekleyecek neticesi olan isler yapmasi için."
Konya Gida Ve Tarim Üniversitesi, Beta Ziraat Ile Is Birligi Yapti
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin bu hedef çerçevesinde odaklandigi konulardan biri olan tarimsal üretimde verimliligi artirmak için baslattigi tohum islah projelerinden biri olan ve 5 yildir yürüttügü bugday islahinda son asamaya gelindi.