Konya Kapalı Havzası'nın Geleceği Masaya Yatırıldı

Konya Kapalı Havzası'nın Geleceği Masaya Yatırıldı

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) tarafından hazırlanan Konya Kapalı Havzası'nın mevcut durumu ve gelecek senaryoları, düzenlenen toplantıyla masaya yatırıldı.

Konya Ticaret Borsası'nda (KTB) düzenlenen toplantıya Konya Vali Yardımcısı Zikri Şahin, Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, ziraat odası başkanları ile üreticiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, dünyadaki en büyük çevre sorununun iklim değişikliği konusu olduğunu belirterek, "Türkiye Akdeniz Havzası'nda yer alan bir ülke ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen havzada Akdeniz Havzası. Bu nedenle iklim değişikliği ve küresel ısınma bizleri oldukça yakından ilgilendiriyor. Yağışların azalıp sıcaklığın yükselmesi sadece tarımı değil sanayi ve turizmi de önemli ölçüde etkileyecektir. Biz WWF olarak 2009 yılında Türkiye'nin Yarınları İçin İklime Uyum Seferberliği Projesini hayata geçirdik. Bu proje kapsamında bu değişimden etkilenecek önemli bölgelere giderek toplantılar yaptık. Konya Kapalı Havzası hakkında da uzun süredir bir çalışma içindeydik ve bugün bu bilimsel çalışmalarımızın sonucunu sizlerle paylaşacağız" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, insanların sanayi devrimiyle birlikte fosil yakıtları daha çok kullanmaya başladığını, bununda karbondioksit salınımını artırdığını ifade ederek, "Öncelikle şu bilinmelidir ki, iklim değişikliği dünya var olduğu günden itibaren olan bir olay. Yani biz olsak ta olmasak ta bu değişiklik yaşanıyor. Bizim buna katkımız ise olması gerekenden daha hızlı şekilde olmasını sağlamak oldu. Bu konuda iki adım atmamız gerek. Birincisi doğaya yaptığımız bu eziyete bir an önce son vermek ve karbondioksit salınımını azaltmak. İkincisi ise değişen iklime göre, kendimize bir düzen kurmak. Çünkü bu değişimin geri dönüşü zor. Şu an yapmamız gereken hızlandırdığımız bu süreci yavaşlatmak ve doğal akışına dönmesini sağlamak" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile