Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Erol Güngör Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, 31 ilçe kaymakamı, akademisyenler, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri, sendika temsilcileri, öğretmenler ve okul aile birliği başkanları ile öğrenciler katıldı.
Çalıştay, proje yöneticisi Doç. Dr. Ercan Yılmaz’ın proje hakkında bilgi vermesinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.
MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, kalkınma ajansının en temel fonksiyonlarından birinin bölgesinde makro ve mikro ölçekte kalkınma ve gelişme stratejileri oluşturarak, insan kaynağının alt yapısını geliştirmeye katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.
İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, “Tüm eğitim-öğretim süreçlerinde öğrenme çıktılarının, geliştirilmesine yönelik çabalar, gayretler önemlidir. Ancak şunu unutmamız gerekiyor ki, eğitim kalitesini iyileştirmek için en kritik faktör öğretmenlerin desteklenmesidir. Tüm düzeylerde eğitim kalitesinin iyileştirilmesi için gereken enerjiyi ve önemli müdahale öğretmen eğitimi ve motivasyonudur” dedi.
“SINAVLAR TÜM SİSTEME YÖN VERİYOR”
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, “Sınavlar maalesef tüm sisteme yön veriyor. Başarı dendiği zaman aklımıza gelen tek şey var, öğrencilerin SBS ve OSS’de elde ettiği puanlar. Burada toplumda oluşmuş tek bir düşünce var, birinciliği elde etmek. Yüzde bire girmek. Zaten iyi bölümlere girebilmeniz için yüzde bir, yüzde iki, üçlere girmeniz gerekiyor. Ben buna yüzde bir, yüzde iki, yüzde üç paranoyası diyorum. Yani okullar okullarla, sınıflar sınıflarla, öğrenciler öğrencilerle yarıştırılıyor. Böyle okul öncesi dönemlerden başlayarak üniversite sonlarına kadar çok şiddetli çok yıpratıcı, tamamen öğrenciler üzerinden gerçekleştirilen bir süreç yaşanıyor” diye konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Geleceğin yöneticilerini, geleceğin ülkemize emanet edeceğimiz temsilcilerini yetiştirirken, nerelerde artılarımız var nerelerde eksilerimiz var. Bu konuda nasıl bir planlama yapmalıyız. Geleceğe yönelik neleri değiştirirsek, biz hedefimize ulaşırızı masaya yatırarak tartışıyoruz” dedi.
“KONYA KENDİSİNİ PLANLAMIŞ EN İYİ İLLERİNDEN BİRİ OLACAK”
Vali Aydın Nezih Doğan, “Bu çalışmalar tamamlandığında şunu iddialı bir biçimde söyleyebiliriz ki, Türkiye’nin en iyi kendisini planlamış illerinden bir tanesi olacağız. Orta ve uzun vadede gitmemiz gereken yönü en iyi tespit etmiş illerinde bir tanesi olacağız. Bunun için yaklaşık 3 aya ihtiyacımız var. Üç ay sonunda daha çok elektronik hizmetten yararlanmış, kendi geleceğini daha iyi planlamış kararlarını çok demokratik ortamlarda almayı başarmış, bir Konya ile karşı karşıya kalacağız. Yaklaşık 15 bin kişiyle görüşme yapılarak anket uygulandı. Bu alanında en yüksek anket uygulamasıdır diyebiliriz. Böylece aslında öğrencilerimizin eğitim sistemine nasıl baktığı da anlaşılmış olduk. Sadece anket uygulamasıyla elde edilen sonuçlar değil, biraz önce söylemeye çalıştığım milli eğitim müdürü ile bizim geçen yıldan itibaren yaptığımız bir noktaya getirdiğimiz, Milli Eğitim Bakanlığı verileriyle de desteklediğimiz alandan da arkadaşlarımız yararlandılar. Çünkü sadece anket uygulayarak bilimsel bir netice elde etmemiz mümkün değil. Bizim farkında olmadığımız bu konuda önemli fikirleri olan eğitimci arkadaşlarımıza da mutlaka bu ortamı hazırlamamız lazım gelir. Bu bakımdan bütün eğitimci arkadaşlarımızın katkı sunacağım bir platform oluşturalım. Onun sonuçlarından da yararlanalım dileğimi iletmiştim. Şu ana kadar bin 900 öğretmen arkadaşımız bu talebimize karşılık verdi. Konya’daki öğretmen sayısının neredeyse yüzde 8’ine tekabül ediyor bu sayı. Çok değerli bir sayıdır bu çalışma için. Sanıyorum birkaç gün içerisinde bu kadar daha arkadaşımız destek vermeye devam edecektir. Ortaya çıkacak çalışmanın stratejik planın eylem planın aslında Konya’nın ihtiyaçlarına uygun olabileceğini ben değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar 5 grup halinde çalıştay çalışmalarına geçti.
PROJENİN HEDEFLERİ
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Necmettin Erbakan Üniversitesi-Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi işbirliği ile yürütülen projenin amacının, Konya ilinde öğrenim gören 6,7,8. sınıf ve 9,10,11,12. sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin başarı-başarısızlık durumlarını araştırmak, başarıya ilişkin değişkenlerin demografik özellikler ve okula ilişkin değişkenlerle ilişkisini ortaya koymayı amaçladığı belirtildi. Bu projeyle Konya’da ve ilçelerinde başarısının farklı etkenlere göre araştırılmasının yapılarak, SBS ve OSYM sınavlarında Konya merkez ve ilçelerinde eğitim ve öğretim başarısının arttırılması, başarısızlığın nedenlerinin açıkça ortaya konulmasının sağlandığı ifade edildi.
Proje araştırmaları esnasında, il genelinde öğrencilere ulaşılarak, başarı durumları, demografik bilgileri, okula karşı tutumları, anne-baba beklentileri, öz yeterlik seviyeleri, benlik saygısı, başarılarına olan etkileri ve hangi ilçelerde, ne tür yerleşim yerlerinde, hangi değişkenlerde geliştirmeye ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Ayrıca araştırmanın kapsamında, Konya genelinde öğrencilerin akademik başarılarını artırılabilmek için sorun alanların da tespit edildiği, araştırma neticesinde ortaya çıkan sonuçların, Konya iline yönelik başarıyı artırıcı, “Eylem Planı” hazırlanarak, başarıyı artırmaya yönelik çalışmalara kaynaklık etmesinin öngörüldüğü kaydedildi .
Konya Kendi Geleceğini En İyi Planlamış İllerden Biri Olacak
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Necmettin Erbakan Üniversitesi-Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi işbirliği ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA)’nın desteklediği “Konya ili ilköğretim ve lise öğrenci başarılarının çok yönlü değişkenlerle araştırılması” konulu çalıştayı gerçekleştirildi.