Konya'nın Hububat Üretiminin 1 Milyon 200 Bin Dekarla Önemli Bir Kısmının Üretildiği Sarayönü'nde, Süneyle Mücadele İçin Yaklaşık 175 Bin Civarında Faydalı Böcek Doğaya Salındı

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karlı, Konya Ticaret Borsası ve Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortaklaşa çalışması neticesinde üretilen faydalı böceklerin, Sarayönü merkez başta olmak üzere kasaba ve köylerde buğday ekili alanlarda doğaya salındığını belirtti.

Geçen yıl yürüttükleri biyolojik ve kimyasal mücadeleler sayesinde süneyle mücadelede önemli mesafe kat ettiklerini ifade eden Karlı, süne mücadelesinde biyolojik mücadeleye daha fazla ağırlık verdiklerini bu kapsamda ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını söyledi.

Süne emgi oranının yüzde 3,5 ve üzerine çıktığı zaman ürünün yemlik olarak değerlendirildiğini aktaran Karlı, şunları kaydetti:

"Bu durumda hem çiftçi hem de ülke ekonomisi büyük zarar görüyor. Bu yıl emgi oranı düşük olunca çiftçi de önemli kazanımlar sağladı. Yemlik ürünlerle ekmeklik ürünler arasında ton başına 50-60 lira fark ediyor. Süneyle mücadele için tüm belde ve köylerimizdeki buğday ekili sahalara, 18 Mayıs'tan itibaren 175 bin adet parazitoit salımı yapılmıştır. Parazitoit sünenin çoğalmasını baskı altında tutan faydalı böcektir. Salımı yapılan faydalı böcek süne yumurtalarını delerek içine kendi yumurtasını bırakmakta, Dolayısıyla süne yumurtasından süne yerine faydalı böcek çıkmasını sağlamaktadır. Böylece sünenin çoğalması engellenmektedir. Faydalı böceğin doğada yaşayabilmesi ve çoğalması için sulak ve ağaçlık alanlara gereksinim vardır. Bu sebeple İlçemizde son yıllarda yapılan ağaçlandırma çalışmalarının büyük önemi var. Çiftçilerimiz uygun gördükleri tarlalarını, meyveli ve meyvesiz ağaç dikmek suretiyle, bu çalışmaları desteklemeleri gerekir" dedi.

Muhabir: Ahmet Turan / Ayşe Şensoy

Yayıncı: Murat Aslan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile