Konya’nın İmalat Sanayi Güven Endeksi Artıyor

Konya’nın İmalat Sanayi Güven Endeksi Artıyor

Konya’nın, ihracat rakamlarıyla birlikte İmalat Sanayi Güven Endeksi de artıyor.


Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin yerel bazdaki ilk İmalat Sanayi Güven Endeksi Konya’dan Mayıs ayında 0.2 puan artarak 20.4 puan değerini aldı. Aynı araştırmaya göre, Konya imalat sanayinin yüzde 56,3’ü, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Öte yandan, rakamların olumlu yönde seyretmesine rağmen, özellikle imalat sanayinde artan maliyetler üreticiyi zor durumda bırakıyor.

Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi sonuçlarını değerlendiren KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, şehirde ekonomiye dair rakamların yükseliş eğiliminde olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini, ancak imalat sanayinde artan maliyetlerin sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Mayıs 2014’te imalat sanayide faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 80,7’sinin ortalama birim maliyetlerinde artış yaşadıklarını ifade ettiklerinin altını çizen Başkan Kütükcü, Konya’da ortalama birim maliyetlerin Türkiye genelinden daha çok arttığını ve artış beklentisinin de devam ettiğini vurguladı.

-İMALAT SANAYİNDEKİ GENEL GİDİŞAT-
KSO ve TEPAV işbirliğiyle yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi araştırmasına göre, imalat sanayi ile ilgili ortaya çıkan diğer bazı veriler ise şu şekilde: Konya imalat sanayinin yüzde 56,3’ü, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17,3 olurken, aynı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26,3 düzeyinde. İmalat sanayideki gidişatta Konya’nın Türkiye geneline göre çok daha iyimser olduğu görüldü.

Mayıs ayında Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında yatırım malları sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektör dışındaki tüm alt sektörler endeks değerinin altında değerler aldı. Yatırım mallarını; gıda ve içecek sanayi, dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecek sanayinin dışında kalan dayanıksız tüketim malları, tüketim malları ve ara malları sektörleri takip etti. Alt sektör arasında en düşük değer alan sektör ise dayanıklı tüketim malları sektörü oldu.

Mayıs 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 36’sı geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 67’si önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını belirtti.

Buna göre hem geçtiğimiz 3 aya göre üretim hem de önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi geçen aya göre arttı. Konyalı üreticinin gelecekten umudu artarak devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile