Konya Ovasinda Kiraç Alanlarda Bitkiler Strese Girdi, Rekolte Beklentisi Düstü

Konya Ovasinda Kiraç Alanlarda Bitkiler Strese Girdi, Rekolte Beklentisi Düstü

Tahil ambari Konya Ovasinda az yagisli bir sezon devam ederken, özellikle kiraç bölgelerde bitkiler strese girdi. Yumurtlama dönemi olarak bilinen basaklanma döneminde araliklarla yagan yagislarin yetersiz kaldigini belirten uzmanlar, kiraç alanlarda rekolte düsüsü yasanacagini ifade etti.

Türkiye’nin tahil ambari Konya Ovasi’nda Nisan ayina kadar yagislarin düsük olmasi kiraç alanlarda kurakliga kapi araladi. Zaman zaman etkili olan yagislar kiraç alanlarda üretim yapan çiftçileri sevindirdi. Yapilan analizler sonrasi bazi bölgelerde bitkilerin strese girdigi raporlandi. Yumurtlama dönemi olarak bilinen basaklanma döneminde ise araliklarla yagan yagislarin yetersiz kaldigini belirten uzmanlar, özellikle kiraç alanlarda rekolte düsüsü yasanacagini ifade etti.



“Nisan ayinin sonunda yagmur yagmasaydi kiraç alanlarda hiç hasat yapilmayacakti”

Konya çevresinde Nisan ayinin basinda beklenen yagislarin düsmedigini anlatan Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, “Tabii yagislarin dengeli ve düzenli yagmasini bekliyoruz. Nisan ayinin basinda yagmamasi kiraç alanlardaki bitkilerin strese girmesine ve bu alanlardaki verimin düsmesine neden olacakti. Nisan ayinin sonunda yagan bu dönemdeki yagmur kiraç alanlarda bir nebze de olsa rahatlamaya neden oldu. Nisan ayinin sonunda eger yagmur yagmasaydi belki kiraç alanlarda hiç hasat dahi yapilmayacakti. Bu yagislar Mayis ayinda da devam ederse kiraç alanlardan hasat yapilacak. Tabii bu dönemde yagan yagis rekolteyi çok ciddi anlamda artiracak diyemeyiz. Çünkü Nisan ayinin basinda bitkiler iyice strese girmis, hava sicakliklari da asiri fazla gitmesi bitkilerin stresini biraz daha arttirdi. Insallah bundan sonraki süreçte yagislar dengeli ve düzenli yagar” dedi.



“Kardesleme döneminden sonra Konya Ovasi’na hemen hemen hiç yagis düsmedi”

Geçen hububat sezonunda da benzer bir iklimin yasandigini kaydeden Burak Kirkgöz, “Yilbasindan sonra bekledigimiz yagislari maalesef alamadik. Geçen sene de buna benzer bir iklim vardi. Lakin Nisan yagislari dengeli ve düzenli yagmisti. Kardesleme döneminden sonra Konya Ovasi’na hemen hemen hiç yagis düsmedi. Geçen seneki rekolteyi yakalamamiz biraz zor gözüküyor. Bu yil rekoltede bir nebze de olsa düsüs yasanabilir. Bunun için su dönemden sonra yapilabilecek çok fazla da bir sey yok. Sulu alanlarimizda herhangi bir problemimiz yok ama bu sene arpalarda özellikle bir rekolte düsüsü bekliyoruz. Kismen bugdayda da rekolte düsüsü yasanabilir ama çok ciddi bir rekolte düsüsü degil bu. Kismen olsa da özellikle arpalarda çünkü kiraç alanlarda yogun bir sekilde ekilisi oldugu için bir rekolte düsüsü bekleniyor” seklinde konustu.

Baskan Kirkgöz, Meteorolojinin verdigi bilgilere göre son haftalarda yine de yagislar devam edecegini tahmin edildigini belirterek, "Mayisin basinda da önümüzdeki haftalarda da yagis gözüküyor. Tabii havanin, rüzgarin bunlarda çok büyük etkeni var. Bu yagislar geliyor gibi gözüküp daha sonrasinda kaybolabiliyor. Insallah yagis aliriz ve verimli bir sezon geçiririz. Mahsullerimiz için bereketli olur bu yagislar” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile