Konya Tyb'den 'Türk İslam İdrakinin İfadesi Olarak Konya' Konferansı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından, "Türk İslam İdrakinin İfadesi Olarak Konya" başlıklı konferans düzenlendi.


İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İl Halk Kütüphanesi Salonu'ndaki konferansta, ortak akıl ve ortak dilin önemine işaret etti.

Sultan Mesut'tan itibaren Anadolu Selçuklu Devleti'nde entellektüel faaliyetlerin, özellikle Alaaddin Keykubat döneminde zirveye ulaştığını belirten Fazlıoğlu, Konya'daki Sıraceddin Urmevi, Celalettin Rumi, Kutbuttin Şirazi ve Sadreddin Konevi'nin, İslam entellektüel tarihinde son derece önemli ve kurucu isimler olduğunu ifade etti.

Konya'nın ve bu dört ismin İslam dünyası ve Anadolu kimliği üzerinde son derece tesirli olduklarını vurgulayan Fazlıoğlu, şunları kaydetti:

"Önemli olan isimlerini bilmek değil, fikirlerini bilmektir. İsimleri bilebilirsin fakat mefhum önemli. Eserlerini bilmek lazım, fikirlerini bilmek lazım. Nasıl Decart'ı, Newton'u, Konfüçyüs'ü biliyorsak, bunları da öyle bilmemiz lazım. Sadece Mevlana'yı turistik müze yaparak bu işler çözülmez. Bu dört isim aynı zamanda birbirlerinden farklı ilimler öğrenerek, entellektüel duruşlarını zirveye taşıdılar. İslam irfanının en önemli ismi olan Konevi, irfan ilminin kurucusudur. İran'da eserleri ders kitabı olarak okutuluyor.Konevi çok iyi öğrenci yetiştiriyor. O daha sonraki tüm İslam dünyasındaki irfan temsilcilerini yetiştiren adamdır. Iraki, Fergani, Cendi gibi ve bunları stratejik olarak çeşitli bölgelere gönderiyor. Konevi'den sonra irfan hareketi, İslam dünyasında onun öğrencileri tarafından yönetilir. Batı felsefesinin en büyük başarısı, kendi transfer tecrübesini güncelleştirmesidir. Biz İbn-i Sina'yı, Fahreddin Razi'yi, Konevi'yi güncelleştiremedik. Ya olduğu gibi aktarıyoruz, ya da terk edip bırakıyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile