Konyaalti Belediyesi Baskan Aday Adayi Sert'ten, Güvenli Ve Dirençli Kentlesme Vurgusu

Konyaalti Belediyesi Baskan Aday Adayi Sert'ten, Güvenli Ve Dirençli Kentlesme Vurgusu

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Konyaalti Belediye Baskanligi’na aday adayligini açiklayan Osman Sert; “Akdeniz’in göz bebegi olan Konyaalti ilçemizin afetlerle bas edebilme yeteneginin ve kapasitesinin gelistirilmesi, güvenli ve dirençli kentlesme basligi altinda vizyonumuz ve mizyonumuzun bir geregi olarak önceligimizdir” dedi.

Toplumun afetlerle bas etme kapasitesinin yeterli olmadigini ve meydana gelen fiziksel, ekonomik ve sosyal kayiplarla normal hayatin ve insan faaliyetlerinin durma noktasina geldigini pek çok aci tecrübeyle yasadiklarini ifade eden Osman Sert, en son 6 Subat 2023 Kahramanmaras’ta ve diger 11 ilde yasanan acilardan sonra bir dahaki afete kadar beklemek yerine derhal harekete geçeceklerini belirtti.

Dünya genelinde nüfusun yüzde 55’i kentlerde yasamasina ragmen, Türkiye’de bu oranin yüzde 72,8 oldugunu, hizli kentlesmeye paralel olarak ekonomik, sosyal, çevresel ve yapisal ihtiyaçlarin yeterli düzeyde saglanamamasi nedeniyle, kentlerin tehlikelere karsi direnç gösteremedigini ve olusan afetler nedeniyle önemli kayiplar meydana geldigini ifade etti.

Konyaalti’nda hedeflerinin her türlü afetlere karsi dirençli bir ilçe olusturmak oldugunu belirten Sert, “Dirençli kent temel islevlerini, yapilarini ve kimligini korurken, sürekli degisim karsisinda uyum saglayip gelismeyi sürdüren, herhangi bir ani olumsuz/istenmeyen olayin üstesinden gelmeye hazir bir kent olarak tanimlanmaktadir. Bu çerçevede ’Kentsel Dirençlilik’, tehlike ve riskleri tanimlamayi, degerlendirmeyi, zarar görebilirligi azaltmayi, dayanikliligi, uyum kapasitesini ve acil durum hazirligini arttirmayi gerektirir. Afetlere karsi kentsel direnç ise ’Her türlü tehlike/ tehdit karsisinda, etkilenme ihtimaline sahip yerlesmelerin, toplumlarin ve tüm sistemlerin; kendilerini koruma, sistemin isleyisini güvence altina alma, kisa sürede yeniden yapilanma ve degisime uyum saglama için gerekli kaynaklara sahip olmasi ve bu kaynaklari etkin kullanim becerisi’ seklinde açiklanabilir” diye konustu.



"Afetlere karsi dirençli Konyaalti hedefi"

Konyaalti’nin afetlere dirençli bir anlayisla planlanabilmesinin, afet gerçeklesmeden önce ilçenin sistemsel isleyisine ve mekansal kurgusuna yönelik kararlarin alinmasi ile mümkün olabilecegini ifade eden Osman Sert, "Bu alanda ülkemizde yasanan son deprem felaketlerinden 1 sene kadar öncesinde Vali, Akdeniz Üniversitesi Rektörü, Konyaalti Kaymakami, Rektör Yardimcilari, Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani, Mühendislik Fakültesi dekani ve çok sayida akademisyenin katilimiyla Deprem Çalistayi yaptik. Bu çalistaydan elde edilen verilerin çok kiymetlidir. Ülkemizde yasanan deprem felaketlerinin sonrasinda ise afet öncesinde önlemlerin alinmasiyla ilgili çalismalar yaptik. Kararlarin ve önlemlerin afetler öncesinde alinmasi durumunda, yerlesmeleri olusturan yapilar, yesil alanlar, okullar, hastaneler, karakollar, camiler gibi ortak kullanim alanlari, sanayi ve diger çalisma alanlari, dogal gaz hatlari, yollar ve benzeri yapilarin afetlere karsi zarar görebilirligini azaltabiliriz. Bu konuda alaninin uzmani olan akademisyenlerle sürekli temas halindeyiz. Konyaalti’ni güvenli ve afetlere karsi dirençli bir hale getirecegiz. Hasari artiran faktörlerin basinda özellikle jeolojik açidan sakincali alanlar üzerinde düzensiz, plansiz ve yogun yapilasma geliyor. Bu sorunu çözmek için planlama ve yapilasma ile ilgili tüm strateji ve politikalari ’afete dirençli yapilasma’ konusunda gerekli sorumluluklari üstlenmis bir yerel yönetim anlayisindan ibaret olacaktir" degerlendirmesini yapti.

"Hedef ve planlamalar"

Osman Sert, Konyaalti Belediyesi’ndeki hedef ve planlamalarini su sekilde siraladi:

"Konyaalti’mizin kapasite ve kaynaklarina bagli kalarak, halkin yerel karar vericiler ile birlikte katilimci bir modelle ilçemizi planladigi ve karar mekanizmalarina katildigi, yetkin ve hesap verebilir bir yerel yönetim anlayisina sahip olan, taskin alanlarina ya da dik yamaçlara gayri resmi bir sekilde yerlesilmesine gerek kalmadan, akla ve imar mevzuatina uygun yapilarda yasanildigi için pek çok afetin önüne geçilmis olan, tehlikeleri idrak eden, tehlikeler ve risklerle, onlara maruz kalanlar ve zarar görebilirligi olanlar üzerine güçlü bir yerel bilgi altyapisi gelistirmis olan, felaketi öngörme ve varliklarini korumak için adimlar atmis olan, olaganüstü hava durumlari , deprem veya diger tehlikelerden kaynaklanan fiziksel ve sosyal kayiplari en aza indirebilen, bir dogal afet öncesinde, sirasinda ve sonrasinda gerekli kaynaklarin saglanacagini taahhüt etmis ve kendi kendini düzenleme yetenegine sahip olan, afet sonrasinda temel hizmetlerini hizli bir sekilde onarabilecek ve bunun yani sira sosyal, kurumsal ve ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilecek olan bir ilçe olmayi planliyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile