Konyali Is Insani Airbus Yolcu Uçagi Simülatörü Üretti

Konyali Is Insani Airbus Yolcu Uçagi Simülatörü Üretti

ARC Simülatör Yönetim Kurulu Baskani Mevlüt Alyaz: 'Bu simülatör daha önce ülkemizde üretilmiyordu. Bu Türkiye'de bir ilk. 2,5 yillik çalismanin sonucunda ortaya çikti' 'Ülke olarak daha önceleri milyon dolarlar ödeyerek bu simülatörleri disardan ithal ediyorduk. Neden biz de yapamayalim diye böyle bir yola bas koyduk ve basardik'

TANER AYDIN - Konya'daki bir firma tarafindan, pilotlarin uçus okullarinda yetistirilmesinde kullanilan Airbus A-320 uçagi simülatörü üretildi.

ARC Simülatörün Yönetim Kurulu Baskani Mevlüt Alyaz, AA muhabirine, yaklasik 5 tonluk simülatörün 8,5 metre yüksekliginde oldugunu söyledi.

Cihazin gerçek bir A-320 Airbus uçagi simülatörü oldugunu ifade eden Alyaz, söyle konustu:

"Uçus okullarinda pilotaj egitimine baslayan ögrenciler, gerçek bir uçakta yasanabilecek olumlu ya da olumsuz tüm senaryolari deneyimlemek, el becerilerini hizlandirmak için böyle bir simülatörde egitim aliyor. Bu simülatör daha önce ülkemizde üretilmiyordu. Bu Türkiye'de bir ilk. Simülatör, 2,5 yillik bir çalismanin sonucunda ortaya çikti. Ar-Ge ve üretim sürecinde devletten KOSGEB destegi aldik."

Üretim sürecinde, sanayi, üniversite is birligine gittiklerini vurgulayan Alyaz, Ar-Ge ve imalat asamasinda Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Bölümü ile KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü'ndeki akademik kadrolarla yogun is birligi yaparak projeyi tamamladiklarini söyledi.

Daha önce de Formula-1 yaris araç simülatörleri ürettikleri için bir altyapi ve birikime sahip olduklarina dikkati çeken Alyaz, söyle devam etti:

"Böyle bir simülatörü yapmak kendimize bir meydan okumaydi, böyle bir simülatör üst düzey standartlar gerektiriyordu. Ülke olarak daha önceleri milyon dolarlar ödeyerek bu simülatörleri disardan ithal ediyorduk. Neden biz de yapamayalim diye böyle bir yola bas koyduk ve basardik. Üretimde isin en zor kismi simülatörün 5 ton yükü kaldirabilecek standartlarda ve ivmelerde platformunu yapmakti. Yüzde 70'lik kismi yerli."

- Pilot adayi uçusta olasi tüm olumsuz senaryolari yasayabilecek

Alyaz, simülatörü siparis sonrasi 12 ayda tamamlayip teslim ettiklerini anlatarak, "Bu simülatörde, gerçek bir Airbus A-320 uçaginin birebir boyutlarinda kokpiti var. Altinda da fiziksel hareketleri verebilen bir stewart (robot) platform var. Bu onu üst düzey bir simülatör yapiyor. Kokpitin içinde egitmen hoca, uçagin istedigi zaman motorunu bozabilecek, kus sürüsü gönderebilecek, degisken hava sartlarini uygulayabilecek. Pilot adayi uçus aninda yasayabilecegi olumsuz senaryolarin hepsini içinde yasayacak." ifadelerini kullandi.

Yeni gelistirmelerine ragmen simülatör için yurt disindan 4 siparis aldiklarini belirten Alyaz, bir sonraki hedeflerinin ise milli savunma sanayisine üretim yapmak oldugunu bildirdi.

Cihazin kokpitine oturarak simülatörü kullanan pilot adayi KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü ögrencisi Mehmet Akif Güzel ise "Daha önce de bir simülatör kullanmistim ama bunun kadar gerçekçi degildi. Bu gerçek bir uçagi kullaniyormus hissini veriyor. Sisteme girince türbülans olaylari dahil piste hizli teker koymanin bile birebir ayni hissini yasiyorsunuz." degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile