Koordinasyon'da Yuvarlakçay Tartışması

Koordinasyon'da Yuvarlakçay Tartışması

Vali Vekili Ahmet Ali Barış başkanlığında İl Genel Meclisi Salonu'nda yapılan 2010 Yılı Yatırımları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına Yuvarlakçay damgasını vurdu.

DSİ Aydın 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap bölge müdürlüğünün Muğla'daki faaliyetlerini anlatırken söz alan Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, 98 gündür köylülerin HEs projesinin uygulanacağı alanda yeni ağaç kesimi olmaması için dere kenarında yattıklarını belirtti.
Köyceğiz Belediye Başkanı Erbay, "Biz provakatör ilan edildik. Cemal Sıkkın adında yurttaş doğa ve canlı hayatın korunmasını isteyen bir yazı yazıyor. O yazıya DSİ Bölge Müdürlüğü 14 Aralık 2009'da yanıt verip, yöre halkının su kullanım haklarının kesin korunacağını, detayların ÇED toplantılarında ele alınacağını bildiriyor. Ama 13-14 Aralık'ta çoktan ağaçlar kesilmeye başlamış bulunuyor. Gelinen noktada bu gün bu proje ile yöre halkının kadimden gelen su haklarını kullanamayacaklarını görüyoruz. Projede 3 bin kişinin yaşadığı Zeytinalanı Köyü'nün suyu yok. Hambükü, Araplar Mahallesi ile su değirmeni de susuz kalıyor. Aşağıda 14 bin yurttaş yaşıyor. Projenin uygulanması halinde çayın suyunun geri kaçmayacağına garanti veren yok" dedi.
Toplantıda Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay'a yanıt veren DSİ Aydın 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap DSİ'nin Türkiye'nin en çevreci kurumu olduğunu savunurken, "Yuvarlakçay'da kadimden gelen bu kullanımları ve doğal yaşamın devamı için DSİ garantidir" dedi. DSİ'nin Türkiye'de 654 baraja imza attığını anımsatan İndap şöyle devam etti:
"Şu anda 1800 nehir barajı planlanmış bulunuyor. Bunların 900'ü ihale edildi. Bu bölgede 110 nehir santrali planlanmış bulunuyor. Bunların 22'si bitti. Nehirlerimizden, akarsularımızdan enerji üretmek zorundayız. Temiz ve yerli. Vanası elimizde. Ancak böyle bir zorunluluğumuz var diye insana ve doğaya zarar veremeyiz. Yuvarlakçay'da ne yapılıyorsa, dünyanın her yerinde aynısı yapılıyor. Elbette ağaç kesilecek, ama belli izinler dahilinde. Yapılan da bu. Suyun kaynağında kaçmasına gelince, böyle bir şey olacak olsa kurduğumuz 654 barajın bulunduğu yerler kururdu. Biz projelerde hukuka uygunluk, ekonomiye uygunluk, tekniğe uygunluk ararız. Burada bunlar var" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile