Köpege Ölümüne Iskence

Köpege Ölümüne Iskence

MERSIN – İçel’de, hayvanlara akil almaz iskencelerden biri yasandi. Kimligi belirsiz kisi ya da kisiler, bir köpegi belinden çelik telle ormanda bir agaca baglayarak ölüme terk etti. Yaklasik 2 ay önce yasanan olayda, mantar toplayan vatandaslar tarafindan ölmek üzereyken bulunan köpek, Büyüksehir Belediyesi ekiplerinin yogun çabalariyla hayata tutunmayi basardi. Köpegin belindeki çelik tel izleri yürekleri sizlatirken, belinin incecik kalmasi dikkat çekti.



Belinden iki kat çelik tel sarilarak agaca baglanmis

İçel Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, 6 Nisan’da merkez Toroslar ilçesi Aladag Mahallesindeki ormanlik alana mantar toplamaya giden vatandaslar, beline iki kat çelik tel sarilarak agaca baglanmis halde bir sokak köpegi buldu. Vatandaslar, Büyüksehir Belediyesini arayarak, köpegin kurtarilmasi için yardim istedi.

Teksin Alo 185 hattina düsen ihbarla harekete geçen Kasli Geçici Hayvan Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi ekipleri, itfaiye ve jandarma ekipleri ile olay yerine gitti. Yaklasik 3 gün boyunca aç, susuz bir sekilde agaca bagli kaldigi belirlenen yarali köpek, ekipler tarafindan kurtarildi. Sokak köpegi, olay yerindeki ilk müdahalenin ardindan Kasli Bakimevine getirildi.



Gerekli cerrahi müdahalenin ardindan özel bakima alindi

Büyüksehir Belediyesi veteriner hekimleri, gerekli cerrahi müdahaleleri yaparak köpegin belindeki teli çikardi. Aç ve susuz kaldigi için halsiz düsen köpege vitamin takviyesi yapildi. Yasadigi iskence nedeniyle oldukça korkan ve saldirgan tavirlar sergileyen köpek, fiziksel tedavinin yani sira ruhsal tedaviye de alindi. Bakicilarinin özverili ve sevgi dolu yaklasimi sayesinde yavas yavas insanlara yeniden alismaya baslayan yarali köpek, yaklasik bir ay sonra fiziksel olarak tamamen iyilesecek.

Ekipler, büyük bir özveri ile bakimini yaptiklari köpege ‘Mantar’ adini verdiler. Ekipler, ruhsal rehabilitasyonunu sürdürdükleri ve 2 aydir misafir ettikleri köpegi sahiplendirerek sicak bir yuvaya kavusmasini istiyorlar.

“Sadece fiziksel hasar almamis. Geldiginde çok ürkek ve saldirgandi”

Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Sube Müdürlügünde biyolog olarak görev yapan Altay Atli, köpegin bakimevine gelis sürecini anlatti. Köpegin tedavisinin sürdügünü ifade eden Atli, “Uzun süre aç ve susuz kalmisti. Bel bölgesinde, özellikle karin alti bölgesinde ciddi açik yaralarla gelmisti. Hemen tedavisi yapildi. Yaralara önce dikisle müdahale edildi, açik yara tedavisi devam ediyor. Su anda durumu daha iyi. Hayvanimiz ciddi psikolojik sikintilarla geldi. Sadece fiziksel hasar almamis. Geldiginde çok ürkek ve saldirgandi. Bu asamada hem tedavisine devam edildi hem de rehabilitasyon süreci devam ediyor. Su anda karin altinda biraz yaralari kaldi. Yemek verirken, tedavisine girdigimizde yavas yavas kendimize alistirmaya çalisiyoruz. Yanina girdigimizde hiç kimseye yaklasmiyordu. Sürekli etrafta dönüyordu, insanlardan çok ürkmüstü” dedi.



“Bir yuvasi oldugunda, sicak bir evi oldugunda çok daha mutlu olacak”

Hayvanin hem fiziksel hem ruhsal hasar aldigini ifade eden Atli, rehabilitasyon sürecinin devam ettigini söyleyerek, “Fiziksel olarak tedavi süreci yaklasik bir ay daha devam edecek. Ilk asamada koruyucu kiyafet giydiriyorduk, koruyucu kiyafeti çikardik. Günes alsin diye açik bir alana koyduk. Özellikle açik yaralarda havayla temas iyilesme sürecini hizlandiriyor. Psikolojik yöndeki rehabilitasyon süreci biraz da hayvana bagli. Gerçekten çok ciddi bir eziyet görmüs ve insanlardan çok fazla korkuyor. Biz elimizden gelen bütün çabayi sarf edip rehabilitasyon sürecini en hizli sekilde geçirmesini saglayacagiz. Biraz da hayvanin kendine bagli olarak o sürecin uzunlugu veya kisaligi degisebilir. Tamamen iyilestiginde sahiplendirilmeye açik bir hale gelecektir. Böyle magdur bir hayvanimizin da mutlaka yuvasinin olmasini istiyoruz, çünkü zaten disarida bir siddet görmüs. Çok ürkek bir hayvan. Bir yuvasi oldugunda, sicak bir evi oldugunda çok daha mutlu olacagini düsünüyoruz. Belki de disariya çiktiginda buradaki rehabilitasyon süreci tamamlansa bile sokakta ayni tepkilere maruz kaldiginda ikinci soku atlatamayabilir. Çok daha kötü sonuçlar olabilir. O nedenle biz bir evi olsun istiyoruz” diye konustu.



“Satin alma sahiplen”

Misafir ettikleri hayvanlarin sahiplenilmesini ve sicak yuvaya kavusmasini istediklerini vurgulayan Atli, “Herkese sahiplendirme yapamiyoruz. Özellikle hayvanla onu sahiplenecek kisi arasindaki bagi iyi kurmamiz gerekiyor. Hayvana ne kadar süre, nerede bakacak? Ne tür bir hayvan sahiplenmek istediklerine dair bir kani olusmasi gerekiyor. Hayvanin tüm karakteristik özellikleri de çok önemli. Buradaki hayvanlarimizin sahiplenmesini çok önemsiyoruz. Her birinin ayri bir yuvasi olmasini istiyoruz, çünkü hayvan barinaklari kesinlikle bir hayvan hapishanesi degillerdir. Buraya gelen hayvanlarin tedavileri yapildiktan ve rehabilitasyonlari tamamlandiktan sonra hepsinin bir yuvasinin olmasini istiyoruz ve özelliklede su slogani destekliyoruz; ‘Satin alma sahiplen’” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile