Kopenhag‘dan çifte cami izni

Bir zamanlar karikatür kriziyle Müslümanlar arasında derin bir infiale neden olan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da hem Sünnilere hem de Şiilere cami yapmaları için onay verildi. Dün Kopenhag Belediyesinde gerçekleştirilen görüşmeyle birlikte iki caminin



Kopenhag’da Müslüman ülkelerden göç eden yabancılar tarafından kurulan onlarca cami bulunuyor. Ancak bunların hiçbirinin minaresi bulunmadığı gibi çoğu derme çatma binalarda hizmet veriyor. Bu camiler arasında Türkiye kökenli göçmenlerin gayretleriyle açılan Kocatepe Cami diğerlerinden oldukça iyi bir binaya sahip. Ancak onun da minareleri bulunmuyor. Kopenhag Belediye’sinin onay verdiği camilerden ilki ise hem oldukça büyük hem de minareli olacak. Danimarka’da faaliyet gösteren Müslüman derneklerinin üst kuruluşu olan Danimarka Müslümanları Ortak Konseyi (MFR) tarafından yapılması planlanan cami ayrıca son derece modern bir mimariye de sahip olacak. Cami için dünyanın en büyük mimarlık-mühendislik firmalarından biri olan Danimarka merkezli Bjarke İngels Group ile anlaşıldı. Söz konusu caminin modern mimarisiyle Avrupa‘nın en güzel ibadet mekanlarından biri olacağı söyleniyor.

Camilerden diğeri ise başkent Kopenhag’ın Nörrebro bölgesinde inşa edilecek. Danimarka’da yaşayan Şii Müslümanlara hizmet vereceği ifade edilen caminin 32 metre yüksekliğinde minarelerinin olacağı söyleniyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kopenhag Belediyesinin Çevreden Sorumlu Başkanı Bo Asmus Kjeldgaard, Danimarka’daki dini özgürlüklere vurgu yaptı. “Danimarka’da dini özgürlükler var. Bu yüzden kiliselere olduğu gibi camilere de yer olmalı.” diyen Kjeldgaard, İslam’ın Danimarka’daki ikinci büyük din olduğunu hatırlattı. Sadece Kopenhag’da 50 binden fazla Müslümanın bulunduğunu belirten Kjeldgaard, Müslümanların kendi ibadet mekanlarına sahip olmaları gerektiğini ifade etti.

Yaklaşık 20 yıldır Danimarka’nın gündeminde olan cami projeleri karikatür krizinin akabinde rafa kaldırılmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile