Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, basına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılmasının, Seul ve Washington hükümetlerinin ortak hedefi olduğunu belirtti.
Güney Kore ve ABD'nin hedefe ulaşmak için stratejilerini yakından koordine ettiğini vurgulayan Kang, Kuzey Kore'nin son zamanlarda dile getirdiği Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması yönündeki taahhüdüne ilişkin samimiyetini doğrulamanın zaman alacağını ve bunun Pyongyang ile görüşmelere hazırlık sürecinde netlik kazanacağını ifade etti.
Kang, "Kuzey'in nükleer programının tamamen kaldırılması, sadece Güney'in ve ABD'nin değil, aynı zamanda uluslararası toplumun da müşterek hedefi." dedi.
Bunun ne zaman başarılacağı ve ayrıntılı zaman çizelgeleriyle ilgili olarak Güney Kore ve ABD'nin yakın istişare içinde olduğunu söyleyen Kang, hükümetin ve özellikle de bakanlığının, Kuzey'in nükleer meselesiyle ilgili önceki müzakerelere katıldığını ve nükleer silahların yok edilmesiyle ilgili kapsamlı bir "yol haritası" olduğunu kaydetti.
- "The Elders"tan Güney Kore'nin çabalarına destek
Devlet Başkanlığı Sarayı "Cheong Wa Dae"den (Mavi Ev) yapılan açıklamada, eski dünya liderlerinin yer aldığı ve "Küresel İhtiyar Heyeti" olarak da adlandırılan uluslararası bir sivil toplum örgütü olan "The Elders" grubunun, Güney Kore Devlet Başkanı Moon'un Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmaya yönelik çabalarına destek verdiği aktarılarak Moon'un, Kuzey Kore lideri Kim ile yapacağı zirveyi “değerli bir şans” olarak gördüğü belirtildi.
Sözcü Kim Eui-kyeom, basına yaptığı açıklamada, The Elders'ın bir mektup göndererek Moon'a güçlü desteğini ifade ettiğini aktardı.
- Japonya Başbakanı Abe'den Güney Kore Devlet Başkanı Moon'a davet
Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'i, Kuzey ve Güney Kore arasında nisan ayı sonunda yapılması planlanan zirve öncesinde Japonya'ya davet etti.
Abe'nin, geçen ay Moon ile yaptığı telefon görüşmesinde talebini ilettiği ancak Güney Kore'den henüz bir yanıt gelmediği bildirildi.
Kaynaklar, Güney Kore Devlet Başkanı'nın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı görüşme öncesindeki hazırlıkları nedeniyle Japonya'yı ziyaret etmek için zaman bulmasının zor olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Kuzey ve Güney Koreli üst düzey yetkililerden oluşan heyetler, 29 Mart'ta sınır köyü Panmunjom'da bir araya gelmişti.
Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Kim ve Moon'un 27 Nisan'da Panmunjom'un güneyindeki "Barış Evi'nde" yapılacak zirveye katılacağı belirtilmişti.
Kuzey ve Güney Kore arasındaki son iki zirve, 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang'da yapılmıştı.
Diğer Yandan, Kim Jong-un, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile mart ayı sonunda yaptığı görüşmesinde, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılmasının değişmez tavırları olduğunu" söyleyerek "Kuzey ve Güney Kore ilişkilerinin karşılıklı barış ve iş birliği ilişkisi düzlemine getirmeye yönelik kararlığını" vurgulamıştı.
Kore Yarımadasında Barış Çabaları
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in 27 Nisan'da yapacağı görüşme öncesinde Kore Yarımadası'ndaki barış çabalarına destek sürüyor.