Körfez Ülkeleri En Hızlı Gelişen Pazarlar Arasında

Ernst & Young tarafından üç ayda bir yayınlanan Hızlı Büyüyen Piyasalar Tahmin Raporu’nda, bu piyasaların 2011’de kolektif yüzde 6.

2 büyümesinin beklendiği bildirildi. Bu oranın Eurozone (Avro Bölgesi)’daki büyüme oranının dört katına denk geldiği kaydedildi.


Oxford Economics işbirliği ile hazırlanan raporda ekonomi, nüfus, iş dünyası için stratejik önem ve ispatlanmış büyüme potansiyeli gibi kriterler göz önüne alınarak 25 ülke incelendi. Listeye Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’ın yanı sıra Mısır dahil edildi.


Rapora göre 25 hızlı büyüyen pazar, dünya tüketici harcamalarının yüzde 38’ini, dünya sabit sermaye yatırımlarının da yüzde 55’ini gerçekleştiriyor. Bu piyasalar 2020 yılı itibariyle satın alma gücü paritesiyle hesaplandığında küresel gayri safi milli hasılanın yüzde 50’sini oluşturacak.


Ernst & Young Ortadoğu ve Kuzey Afrika Piyasalar Lideri Bassam Hage, hızlı büyüyen pazarların hem dünya ekonomilerindeki ağırlığı hem de küresel etkileri açısından artan bir öneme sahip olduğunu söyledi. Hage, gelişmiş ekonomilerin zayıf büyüme ile uğraşmalarına rağmen hızlı büyüyen pazarların ekonomik dalgalanmalara karşı daha hazırlıklı olduğunu kaydetti.


İncelenen 25 ekonomi arasında doğal gaz zengini Katar kişi başına düşen gayri safi milli hasılada ilk sırada yer aldı. Katar aynı zamanda yıllık yüzde 13’lük ortalama büyüme ile son 10 yılın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Mısır’ın ortalama büyüme oranı yüzde 4.9, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yüzde 4.3 ve Suudi Arabistan’ın yüzde 3.2 oldu. Hızlı büyüyen piyasalar beraber hesaplandığında son 10 yılda ortalama yüzde 5.8’lik büyüme kaydetti.


Bunun yanı sıra hızlı gelişen piyasalara yapılan doğrudan yabancı yatırım 2000’de 205 milyar iken 2010’da 444 milyar dolara ulaştı. Bu piyasaların küresel yabancı doğrudan yatırımların yüzde 50’sini çektiği ifade edildi. 25 ülke arasında en çok yabancı yatırım Katar, BAE ve Suudi Arabistan’a yapıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile