Körfez Uzlasisiyla 2021'E Baslayan Katar, Ekonomide Olumlu Gelismelerle Yili Bitiriyor

Dünyanin en büyük sivilastirilmis dogal gaz üreticisi ve ihracatçisi olan Katar ile komsulari arasindaki ekonomik iliskilerin yeniden baslamasi ticaret ve turizm açisindan da olumlu gelismelerin yasanmasina yol açti Körfez uzlasisinin yani sira Katar'in FIFA Arap Kupasi gibi etkinliklere ev sahipligi yapmasi özellikle salgin sürecinde ülke ekonomisine büyük katki sagladi.

AHMED YUSUF - Katar yaklasik 3,5 yil süren Körfez krizinde uzlasiyla basladigi 2021'de ekonomik alanda olumlu gelismeler kaydetti.

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Misir'in, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" suçlamasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmesi ve ekonomik ambargo uygulamasiyla baslayan Körfez krizi, bu yil 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde yapilan 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi'nde saglanan uzlasiyla sona erdi.

Dünyanin en büyük sivilastirilmis dogal gaz üreticisi ve ihracatçisi olan Katar ile komsulari arasindaki ekonomik iliskilerin yeniden baslamasi karsilikli ticaret ve turizm açisindan da olumlu gelismelerin yasanmasina yol açti.

Körfez uzlasisinin yani sira Katar'in FIFA Arap Kupasi gibi etkinliklere ev sahipligi yapmasi özellikle Kovid-19 salgini sürecinde ülke ekonomisine büyük katki sagladi.

Tüm bu gelismeler sonucu 2021'in ikinci çeyreginde Katar'in gayrisafi yurt içi hasilasinda yüzde 4'lük büyüme kaydedildi.

- Reform adimlari

Katar hükümeti bu yil is gücü piyasasinda reform için bazi olumlu adimlar atti. Bu kapsamda, asgari ücret yüzde 25 artirilarak isçi ve ev hizmetlilerinin ücretleri yaklasik 274 dolar oldu.

Söz konusu adimin ise Katar'in 2022 sonunda düzenleyecegi FIFA Dünya Kupasi'nin yaklasmasiyla kapsamli isçi reformlari çerçevesinde atildigi ifade ediliyor.

Uluslararasi Para Fonu (IMF) da konuyla ilgili açiklamasinda, Katar'in reform programinin, uzun vadeli büyümeyi tesvik etmek amaciyla ekonomiyi çesitlendirme çabalarinin temel tasi oldugunu belirtiyor.

Katar yine ekonomiyi destekleme çabalari kapsaminda Haziran 2021'de Katar Ekonomi Forumu'nun ilkini düzenledi. Foruma, is dünyasindan önemli isimler, devlet baskanlari ve üst düzey politikacilar katildi.

Toplantida konusan Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, ülkesinin sivilastirilmis dogal gaz üretimini 2026'ya kadar yüzde 40 artirarak 110 milyon tona çikarmayi hedefledigini açikladi.

- Yatirima tesvik

Öte yandan Katar hükümeti, yabanci yatirimcilari ülkeye çekmek için ekonomik mevzuat gelistirme çabalarini sürdürüyor.

Bu çerçevede Katarli olmayan sermaye sahiplerinin yatirimlarini düzenleyen kanunlarda bazi degisikliklere gidildi.

Hükümet ayrica, 2021 yilinda Yatirim ve Ticaret Mahkemesi kurulmasini öngören bir yasa çikardi.

- Dünya Kupasi'na hazirlik

Katar tüm bu adimlarla, ekonomisini çesitlendirmek ve petrol gelirlerine bagliliktan kurtulmak için çaba sarf ediyor.

FIFA Dünya Kupasi hazirliklari kapsaminda da hizmet sektörüne agirlik veren Doha yönetimi, dünyanin dört bir yanindan gelecek milyonlarca taraftar ve turisti en güzel sekilde agirlamak istiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile