Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 aydır kentteki ilkokullarda, meslektaşlarının yardımıyla "Karagöz ve Hacivat" oyununu oynattığını bildirdi.
Eskişehir'in 12 ilçesindeki programlarını tamamladıklarını, il merkezinde de birçok okulda etkinlikler düzenleyerek çok sayıda çocuğa ulaştıklarını belirten Kaya, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 4 aydır Eskişehir'de görev yapıyorum. Daha önceki görev yerim olan Şanlıurfa'da aynı zamanda Belediye Şehir Tiyatroları'nda, yaklaşık 5 yıl oyunculuk, yönetmenlik yaptım. Çocuk oyunlarını yönettim. Orada Karagöz ve Hacivat, meddahlık, orta oyunu tecrübesi kazandım. Yeteneğimi, Eskişehir'de de sürdürmek istedim. Amirlerimiz sağ olsunlar, bize imkan sağladı. Oyunun senaryosunu da kendim yazdım, Hacivat ve Karagöz'ü de ben canlandırıyorum. Sevdiğim bir işi yapıyorum. Bu da benim için çok önemli."
- Öğrenirken Hacivat ve Karagöz'e de öğretiyorlar
Kaya, çocukların "polis korkusu"nu yenmenin yanı sıra trafik kuralları, yabancılarla konuşmama, polisin çalışma prensipleri gibi konuları da öğretmeye çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bana göre, çocukların her biri ayrı bir dünya. Burada onları eğlendirmek, bir şeyler öğretmek... Bir de onlar, Hacivat ve Karagöz'e öğretiyormuş gibi bir ortam oluşturunca, daha çok eğleniyorlar. Zaten direkt bir şey anlattığınız zaman çocukların dikkatini en fazla 3 ya da 4 dakika toplayabiliyorsunuz. 'Karagöz ve Hacivat' oyunuyla bu süre 25 dakikaya kadar çıkabiliyor. Bu da hem bizim için hem de çocuklar için avantaj oluyor. Onlar için eğlence, bizim için de hem eğlence hem iş."
- "Amacımız, ulaşabildiğimiz kadar çocuğa ulaşmak"
"Karagöz ve Hacivat" oyununda mesai arkadaşlarının desteğine dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:
"Eskişehir Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde yaklaşık 30 polis memuru var. Muhteşem bir ekip. Arkadaşlarım da benimle birlikte bu organizasyon için çalışıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu işi, çocukları sevmeyen, toplum destekli polislik yapamaz. Bu şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar 30'dan fazla okulda programlarımızı gerçekleştirdik. Amacımız, ulaşabildiğimiz kadar çocuğa ulaşmak. Gösterilerde kullandığımız Hacivat, Karagöz'den süslemelere ve perdelere kadar hepsi, bizim kendi el emeğimiz. Dışarıdan hiçbir şey almadık. Tüm arkadaşlarımın yardımıyla yüzde 100 kendi alın terimiz. Bence bu bir ilk."
- Korku yerini sevgiye bıraktı
Kaya, kendisine farklı illerdeki meslektaşlarından aynı projeyle ilgili talep gelmesi halinde gölge oyunuyla ilgili bildiklerini öğretebileceğini aktardı.
Çocuklara yönelik hiçbir şeyin boş olmadığını vurgulayan Kaya, "Oyunda Karagöz, 'Polisten korkuyorum çünkü küçükken annem bana, 'Yaramazlık yaparsan seni polise veririm' demişti' diyor. Çocuklar, bu esnada gülmeye başlıyor. Çocukların bize yaklaşması, bizimle rahat konuşmaları o kadar önemli ki, eski korku kalmadı. Çocuklara bir şeyler öğrettiğimiz zaman kendi ailelerini eğitmeye başlıyor. Bir örnek vereyim. Çocuklara biz, 'çocuk trafik polisi' kimliği dağıtmıştık. 'Siz bundan sonra sorumlusunuz' dedik. Kimlik verdiğimiz çocuklardan birisinin öğretmen olan babası bana dedi ki, 'Siz kimlik vermişsiniz, bunun üzerine çocuğum, okulla arası 35 metre olan evimin önüne arabayı park etmek istediğimde, emniyet kemerini taktırmadan beni şuradan şuraya göndermedi' dedi.
Bu örnek, benim için çok önemli" diye konuştu.
Korkularını 'Hayali' Polis Amcalarıyla Yendiler
Eskişehir'de 13 yıllık polis memuru olan "hayali (Karagöz oynatan usta)" Harun Kaya, senaryosunu yazıp aynı zamanda kendi canlandırdığı gölge oyunu "Karagöz ve Hacivat" ile çocuklar arasındaki polis korkusunu sona erdirdi.