Korona Virüs Avokado Üretimini Arttirdi, Üretici Talebe Yetisemiyor

Korona Virüs Avokado Üretimini Arttirdi, Üretici Talebe Yetisemiyor

Alanya Avokado Üreticileri Birligi Yönetim Kurulu Baskani Hilmi Sevilgen, pandemi sürecinde avokado üretiminin arttigini belirterek, “Pandemi hem avokado fiyatlarini yükseltti hem de üretimin iki kat artmasina neden oldu” dedi.



Alanya Avokado Üreticileri Birligi Yönetim Kurulu Baskani Hilmi Sevilgen, Alanya Hamdullah Emin Pasa Üniversitesi (HEP) Gastronomi Mutfak Sanatlari, Asçilik Programi ögrencilerine avokado ve çesitleri hakkinda bilgiler aktardi. Sebnem Köseoglu Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen bilgilendirme toplantisinin moderatörlügünü üniversitenin ögretim görevlisi Selma Lubabe Erdogan üstlendi. Gastronomi ve mutfak sanatlari dünyasinda çok sik kullanilan, içerdigi zengin protein ve vitaminler nedeniyle dikkatleri üzerinde toplayan avokado meyvesi hakkinda merak edilen sorular cevaplandirildi.

GELECEGIN SEFLERINE "AVOKADO KULLANIN" ÖNERISI

Hilmi Sevilgen, Meksika kökenli avokadonun çok kiymetli bir meyve oldugunu, içeriginde pek çok degerli besin maddelerinin bulunduguna dikkat çekti. Özellikle gastronomi dünyasinda bu meyvenin çok sik kullanildigini vurgulayan Sevilgen, “Avokadonun içeriginde birçok besin degerleri var, vitaminler var. Özellikle Covid salgininin ortaya çiktigi dönemde avokadonun ne kadar önemli bir besin oldugu bir kez daha bilinmis oldu. Yenildiginde vücudun direncini artiriyor, bagisiklik sistemini güçlendiriyor. Üstelik bu meyve eczacilik basta olmak üzere kozmetik sektöründe de yogun bir sekilde kullaniliyor. Avokadonun besin degerleri çok yüksek. Bir kisinin almasi gereken bütün besin degerlerini üzerinde barindiriyor. Eger bir restoran açacaksiniz, avokado ile ilgili yemek çesitlerine önem verin. Eger önem verirseniz hem müsterileriniz saglikli olacak hem de sizleri tercih edecek” diye konustu.



“PANDEMI AVOKADO ÜRETIMINI PATLATTI”

Avokado meyvesinin her açidan mükemmel bir meyve olduguna vurgu yapan Sevilgen, bu meyvenin Türkiye’de ilk kez 1980 yilinda ekildigini söyledi.

Ilk deneme ekimlerinin Mugla, Adana, İçel ve Antalya’da yapildigini aktaran Sevilgen, “Avokadonun ana vatani Meksika’dir. Hindistan, Kenya ve Peru’da da üretimler yapiliyor. Bu meyvenin deneme ekimi ülkemizde ilk kez 1980’li yillarda yapildi. Yapilan ekimlerde en iyi verimin saglandigi nokta Alanya, Gazipasa ve Anamur olarak gözlendi. O dönemde bu meyve çok fazla taninmiyordu. 2005 yilindan sonra tüm Türkiye’de yavas yavas taninmaya baslandi. Avokadonun maliyeti, isçiligi, zirai maliyeti çok düsüktür. Avokadonun her seyi çok kolaydir. Ama avokadonun yetisme alanlari çok kisitli oldugu için, yetistigi alanlarda alacagimiz tarim topraklarinin fiyati çok yükseldi. Su anda ekilecek bir yer almanin maliyeti 150-200 bin liraya kadar çikti. Bu durum üretimdeki en büyük maliyetimiz. Pandemi döneminde tarimin tamaminda bir patlama oldu. Özellikle avokado ve muzda Alanya, Anamur ve Gazipasa’da 38-40 binlik hektarda üretim yapiliyordu. Pandemiden sonra üretim sahasi genisledi. Su anda üretim sahasi, Mugla’dan Hatay’a kadar uzandi. Gelecek yil ekilen alan miktari 100 bin hektara çikacak. Pandemi hem avokado fiyatlarini yükseltti hem de üretimin iki kat artmasina neden oldu” ifadelerini kullandi.

“TURIZM SEKTÖRÜNDEN YOGUN TALEP VAR”

Alanya HEP Üniversitesi’nde asçilik, gastronomi ve mutfak sanatlari ögrencilerinin sorularini cevaplandiran Hilmi Sevilgen, bu meyvenin su anda 13 ülkeye ihraç edildigini söyledi.

Özellikle turizm sektörünün bu meyveye çok yogun talep gösterdigini aktaran Sevilgen, yurt içindeki talebi karsilamakta zorlandiklarini, yeni ekim alanlarinin artmasiyla ihracat rakamlarinda da gelecek yildan itibaren artis göreceklerini söyledi.

Sevilgen, “Su anda avokadoya çok yogun bir talep var. Özellikle turizm tesislerinden, balik restoranlarindan ciddi talepler var. Genç nesil yeni damak tatlari ariyor. Avokadonun en büyük özelligi bir yemekte, bir salatanin, herhangi bir seyin içerisine koydugunuzda onun tadini bozmuyor, o yemege ayri bir tat veriyor. Dünyadaki gida artisindaki en büyük oran avokado meyvesinde yasanmistir. Yani Türkiye’de degil, dünyada bu meyveye özel bir ragbet var. Sebebi içeriginde bulunan vitamin ve minarelerden dolayidir. Avokado içerisinde folik asit var. Folik asit, hamile kalan kadinlarin, yeni dogmus çocuklarin gelisimi için çok önemli bir maddedir. Fosfor var, kalsiyum var, demir var, sodyum var. Bu maddelerin hepsi avokadonun içerisinde var. Bu meyve, bir eczane deposu gibi” diye konustu.



“SAHADAN UZMANLARI ÇAGIRIYORUZ”

Alanya HEP Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Asçilik Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Esra Mankan, “Bugün gastronomi sohbetlerinin 7’ncisini gerçeklestirdik. Asçilik programi ögrencilerimiz ve gastronomi mutfak sanatlari bölümü ögrencilerimiz epey bir katilim sagladi. Konugumuz Avokado Üreticileri Birligi Baskani Hilmi Sevilgen bize avokado çesitleri hakkinda ve avokadonun üretim asamalari hakkinda bilgiler verdi. Soru cevap yaptik. Ögrencilerimize tarladan tabaga olan bu anlayista gastronomi sektörü için mezun olduklarinda donanimli sefler olarak yetisebilmeleri adina tarladan, sahadan uzmanlari çagiriyoruz. Bugün de avokado uzmanini çagirdik ve çok keyifli bir sohbet gerçeklestirdik” açiklamalarinda bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile