Koronadan Daha Tehlikeli Açiklamasi Her Yil 8 Milyon Insan Ölüyor

Koronadan Daha Tehlikeli Açiklamasi Her Yil 8 Milyon Insan Ölüyor

Dünya Tütüne Hayir Günü’nde Tekirdag Il Saglik Müdürlügü personeli sokakta mintika temizligi yaparak izmarit topladi. Etkinlige ALO Sigarayi Birakma Hatti’na basvurarak sigarayi birakan vatandaslar da katilirken, 10 yillik sigara tiryakisi vatandas 3 ayda sigarayi biraktigini ifade etti. Il Saglik Müdürü Ali Cengiz Kalkan, sigaranin koronadan daha tehlikeli oldugunu söyledi.

Her yil 31 Mayis’ta çesitli etkinliklerle kutlanan Dünya Tütüne Hayir Günü, Tekirdag’da da örnek bir etkinlikle kutlandi. Tekirdag Il Saglik Müdürlügünce sehirdeki bir AVM’de stant kurularak bilgilendirme çalismasi yapildi. Bilgilendirme çalismasinda ALO 171 Sigarayi Birakma Hatti’nin önemi ve sigaranin verdigi zararlar anlatildi. Etkinlikte, ALO Sigarayi Birakma Hatti’na basvurarak sigarayi birakan vatandaslara tesekkür belgesi takdim edildi.

Mintika temizligi yaptilar

Bilgilendirme çalismalarinin yani sira Tekirdag Il Saglik Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Tekirdag Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Haci Bayram Zengin, Yesilay Tekirdag Sube Baskani Zafer Soykirli, müdürlük personeli ve ALO 171 Sigarayi Birakma Hatti’na basvurarak sigarayi birakan vatandaslar hep birlikte sokaga çikarak mintika temizligi yapti. Mintika temizliginde yerdeki izmaritler toplanarak izmaritlerin dogaya verdigi zararlara da vurgu yapildi. Ayrica temizlikte 5 dakikada poset poset izmarit toplandi.

10 yillik tiryaki 3 ayda birakti

10 yildir sigara tiryakisi Murat Özdemir, destek alarak sigarayi biraktigini ve son 3 aydir sigara içmedigini ifade ederek, “10 yili askin bir süredir sürekli olarak sigara kullaniyordum. Günde bir paketin üzerinde bir tüketimim vardi, bu süre zarfinda bazi saglik sebepleri bas göstermeye basladi.

Özellikle nefes konusunda zorluklar yasiyordum, bunun üzerine poliklinige müracaat ettim. Bu ilaç desteginden faydalandim. Bu destekle beraber tahminlerimden daha kolay, çünkü bayagi bir faydasi oldu. Sigarayi biraktim, 3 ayi geçti içmiyorum ve su anda nefes alma konusunda bayagi bir rahatladim, kendimi daha iyi hissediyorum. Kullanan tüm arkadaslara da polikliniklere müracaat etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.



Koronadan daha tehlikeli

Tekirdag Il Saglik Müdürü Kalkan yaptigi açiklamada, “Görüyorsunuz izmaritler selüloz, asetat içeriyor. Dogada 5-10 yil içerisinde bozulmadan kaliyor. Topragimizi, suyumuzu, havamizi kendimiz zehirliyoruz. Içtigimiz her yere atarak bu zarari kat be kat artiriyoruz. Bunlara artik bir dur demeliyiz. Özellikle hastane önlerinde vatandaslarimizin sigara içmemeleri ve bu kadar yayilma özgürlügümüzün olmadigini düsünüyorum. Özgürlük bir baskasina zarar vermeye basladigimiz yerde özgürlük degildir. Tütün ve tütün ürünlerinin gelecegimizi, gezegenimize ne kadar büyük zararlar vererek, ölümcül bir zarar verdigini burada hep birlikte anlatmak, paylasmak için bir araya geldik. Dünyada 1 milyar 300 milyon civarinda tütün ve tütün ürünleri kullanimi gerçeklesmekte. Her yilda 8 milyondan fazla insan bu sebeple hayatini kaybetmekte. Ülkemizde de 100 binden fazla insan, tütün ve tütün ürünleri kullanimindan maruziyet sonrasi kalinan hastaliklar sebebiyle hayatini kaybetmekte. Düsünün Süleymanpasa ilçemiz 200 bin küsur nüfusa sahip ve iki yilda bir Süleymanpasa’yi kaybediyor ülkemiz. Bu oranda ciddi bir zarar söz konusu hem çevremize hem insanimiza, dogaya verdigi zararlar anlatilmakla bitmeyen bir hadiseyle karsi karsiyayiz. Covid sebebiyle biliyorsunuz 3 yila yaklasik bir sürede dünyamizda, Dünya Saglik Örgütünün verilerine göre 6,6 milyon insan hayatini kaybetti. Ama sigaradan her yil 8 milyon insan hayatini kaybetmekte. Çok daha önemli bir sey söyleyeyim, pasif içicilige maruz kalanlar 1 milyon 200 bin civarinda da her yil bu sebeple ölümler olmakta ve bunlarin 65 bininin çocuklar oldugunu bilmekteyiz. Bununla beraber sunu da hatirlatmaliyiz ki, o izmaritler içip de topraga, suya, denize attigimiz izmaritler. Özellikle her yil 1 milyondan fazla kusun bu izmaritler sebepli öldügünü bilmekteyiz. Baliklar, dogada, ormanda beslenen hayvanlar bütün bu zararlardan kendi çaplarinda maalesef etkilenmekte. Tüm ülkemizde, ALO 171 hattinin da bizde olmasi sebebiyle bunu biliyoruz, öncelikle sigarayi birakma polikliniklerimize basvuran hastalarimizin yüzde 35 civarinda olan kisminin sigarayi biraktiklarini biliyoruz. Devam eden süreçlerde de bu orani koruduklarini gözlemliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile