Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sener'den Hamilelere Asi Çagrisi Açiklamasi

'Ne yazik ki normal popülasyona göre korona enfekte olan anne adaylarinda kayip daha fazla oluyor. Bu kötü sonuçlarin yasanmamasi için mutlaka gebelere, Kovid19 asilarini olmasini öneriyoruz. Asilarin su asamaya kadar gösterilmis bir zarari yok'

TEZCAN EKIZLER - Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, son haftalarda gebelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilarinda artis gözlendigini belirterek, salginin hem anne hem de bebekte olumsuz sonuç yaratmamasi için hamilelerin mutlaka asi olmasi gerektigini söyledi.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Sener, senenin basindan bu yana olgu sayilarinda artis olmasina ragmen geçen haftaya kadar hamile grubunda ciddi bir artis görmediklerini ifade etti.

Sadece geçen hafta görev yaptigi hastanenin Kovid-19 servislerine 7 hamilenin basvurdugunu aktaran Sener, "4'ünün serviste, birinin ise yogun bakimda tedavisi sürüyor. Daha önceki aylara baktigimizda hamilelerde 2 ila 2,5 kat oraninda bir vaka artisi var. Bunun temel nedeni delta varyantinin yayginlasmasi ve bu grubun asilanmamasindan kaynaklaniyor." dedi.

Saglik Bakanliginin hamilelerin asilanmasi konusunda ilk 3 ayi onlarin tercihine biraktigini hatirlatan Prof. Dr. Sener, anne adaylarinin korktuklari için daha sonraki dönemlerde Kovid-19 asilarini yaptirmadigini gözlemlediklerini anlatti.

Hamilelik sürecinde yasanabilecek Kovid-19 hastaliginin yönetiminin zor oldugunu dile getiren Sener, söyle konustu:

"Son haftalarda gebelerde Kovid-19 vaka sayilarinda artis gözleniyor. Salginin hem anne hem de bebekte olumsuz bir sonuç yaratmamasi için hamilelerin mutlaka asi olmasi gerekiyor. Bu hasta grubuna diger hasta gruplarinda kullandigimiz gibi yaygin ve rahatlikla ilaç kullanmiyoruz. Ilaçlarin, gebelik sürecinin tamamlanmasi ve anne adaylarina yan etkisi olabilecegi gibi bebege de yan etkisi olabileceginden dolayi temkinli olmamiz gerekiyor. Ne yazik ki normal popülasyona göre korona enfekte olan anne adaylarinda kayip daha fazla oluyor. Bu kötü sonuçlarin yasanmamasi için mutlaka gebelere, Kovid-19 asilarini olmasini öneriyoruz. Çünkü asilarin su asamaya kadar gösterilmis bir zarari yok."

Sener, bu süreçte anne adaylarindan, Kovid-19 asilariyla ilgili sosyal medyadan paylasilan ve gerçegi olmayan bilgilere inanmamalarini, onun yerine Saglik Bakanliginin internet sitesindeki bilgileri takip etmelerini istedi.

Yogun bakimlarda hamilelerin de Kovid-19 tedavisi gördügüne dikkati çeken Sener, "Gebe Kovid-19 hastasini entübe ederek solunum cihazina bagladiginiz zamandan itibaren bebek her an ölüm riskini yasamaya devam eder." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile