Koronavirüsün Türkiye'de yayılmasının sebebi yurt dışına tatil ya da iş için giden turistlerin dönüşte getirerek yayıldığı iddia edildi. SIM kartlarını takip eden Umlaut firması, ilk tespitin yapıldığı 11 Mart'tan önce Türkiye'ye yoğun dönüşler olduğunu söyleyerek virüsün “Ischgl- Effekt”le yayıldığını ortaya attı.
Türkiye'de Kovid-19 virüsünün, “Ischgl- Effekt”le yayıldığı ortaya çıktı. 11 Mart'a kadar virüs görülmeyen Türkiye'de, Şubat ve Mart aylarında yurt dışına gitmiş olan dönenlerin arasında ilk virüslü kişinin de olduğu, Türk SIM kartlarının takibiyle anlaşıldı.
Dönüşlerin çoğu Almanya'dan oldu ama her ülkeden dönen turistler, virüsü Türkiye'ye taşıdı yani bir başka deyişle Ischgl efekti ortaya çıkardı. Konu Alman Die Welt gazetesinde geniş şekilde işlenirken, ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi bununla ilgili inceleme yaptı, İsviçre basını da gelişmeye geniş yer verdi.
ISCGHL EFEKTİ NEDİR, NASIL OLDU?
Ischgl, Avusturya Alpleri'ndeki küçük kayak bölgesi. Paznaun Vadisi'ndeki bölgede tatil yapan her ülkeden yüzlerce Avrupalı, yılın ilk aylarında ülkelerine koronavirüs taşımış ve Almanya, Danimarka, Belçika, Hollanda ve hemen hemen bütün Avrupa'ya virüs hızla yayılmıştı.
Mart ayında kayağa gidenlerin bile, buradaki koronavirüste haberi yoktu. Bölgenin, İtalya dışındaki en tehlikeli virüs yayılım bölgesi olduğu ancak mart sonlarında tespit edildi. Ama iş işten geçmişti. Almanya'da en az 20 kent ve kasabaya burada tatil yapan virüslüler döndü. Danimarka'ya 130 kişi virüs getirdi. Aynı şekilde diğer Avrupa ülkeleri, Norveç ile İspanya da yayılan virüsle sarsıldı.
CEP TELEFONU TAKİBİYLE BULUNDU
Ischgl-Efekti denilen bu durum, bölgeye gidenlerin cep telefonlarının takibi ile bulundu. Konuyu gündeme getiren Alman die Welt gazetesi oldu.Die Welt Gazetesi'ne Türk SIM kartlarının hareketliliğini değerlendiren Umlaut firması, Türkiye'den gelen turistlerin, ülkeye virüsü nerelerden taşıdığını siyah noktalarla gösterdi.
Die Welt'in haberinde, “İşte bu efekt, Avusturya'nın kayak bölgesindeki Ischgl Efekt'i hatırlatıyor. Tek farkı, tersine işliyor olması. Ischgl'e giden turistler virüslü değildi, orada kaptılar ve birbirlerine bulaştırdı, sonra ülkelerine taşıdı. Burada virüslü kişiler Türkiye'ye gitti ve orada bulaştırdılar” ifadesi kullanıldı.
Almanya'nın Aachen Kenti'nde kurulu ve Hakan Ekmen adlı bir Türk'ün başında bulunduğu Umlaut, akıllı telefon sahiplerinin veri ayak izlerini değerlendirdi ve çeşitli android uygulamaları ile mobil verileri otomatik olarak topladı.
Koronavirüsün Türkiye'de nasıl yayıldığı ortaya çıktı! ‘Ischgl efekti’
Türkiye’ye koronavirüsü yurt dışına tatil ya da iş için giden Türkler’in dönüşte getirdiği belirlendi. SIM kartlarını takip eden Umlaut firması, ilk tespitin yapıldığı 11 Mart’tan önce Türkiye’ye yoğun dönüşler olduğunu söyledi. Buna Ischgl efekti deniyor.