Koruma Alanlarında Balık Arttı, Gelir Yükseldi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında elde edilen sonuçlar Deniz ve Kıyı Koruma Alanları’nın (DKKA) önemini bir kez daha ortaya koydu.
Sağlıklı denizlerin, türlerin ve yaşam alanlarının göstergesi olan DKKA’lar, etkin bir yönetim ile yerel ekonomi ve kültürel değerleri destekliyor ve bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Deniz koruma alanları geniş bir denizel hizmet ve ürünler yelpazesi sunarken, sağladıkları faydalarla da alanlarda yaşayanların bireysel ve sosyal refahına katkıda bulunuyor. Bunun en güzel örneğini Gökova, Köyceğiz-Dalyan, Datça-Bozburun ve Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgeleri ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi.
BALIKÇILIĞA KISITLI ALANLARDA BALIK ARTIŞI
Gökova ÖÇK Bölgesi’nde, proje kapsamında ilan edilen altı balıkçılığa kısıtlı alanı, yöredeki kıyı balıkçıları arasından seçilen deniz korucuları denetliyor. Bu uygulama sayesinde İngiliz Limanı bölgesindeki balıkçılığa kısıtlı alanlarda yapılan sayımlara göre genç lahosların sayısı yaklaşık 18 kat artış gösterdi.
BALIKÇI GELİRLERİ YÜKSELDİ
Bölgede faaliyet gösteren S.S. Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi’nin verilerine göre; Gökova ÖÇK Bölgesi’nde balıkçılığa kısıtlı alanların ilanından önce tekne başına elde edilen aylık gelir yaklaşık Bin 500 TL iken bu miktar, ilandan üç yıl sonra yaklaşık 2 bin 300 TL’ye yükselerek 1.5 kat artış gösterdi.