Koruma Altindaki Kelaynaklar Yeniden Göç Yollarina Düstü

Doga Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Haci Ahmet Çiçek: 'Bu yil yavrular içerisinden seçtigimiz 15 güçlü bireyi 8 yil aradan sonra göç etmeleri için dogaya saldik. Bunlarin göç yolunu takip ederek neler yaptigini gözlemlemek suretiyle dogada yeniden nasil bir hayat süreceklerini görmek istiyoruz' 'Kelaynaklarimizin 15 Subat 2022'de yeniden buraya geldigini, havada uçtuklarini gördügümüzde hayvanlarin kendi göç yolunu takip ettiklerini ve hedefimizin gerçeklesmis oldugumuzu anlayacagiz'

MEHMET FATIH ASLAN - Sanliurfa'nin Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda koruma altina alinan kelaynaklardan bazilari göç etmeleri için dogaya salindi.

Bölgede "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen, dünyada popülasyonlari Fas ve Türkiye'de, küçük bir grubu da Suriye'de bulunan kelaynaklar, Firat Nehri kenarindaki Doga Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlügüne bagli Birecik Sefligi Kelaynak Üreme Istasyonunda koruma altinda tutuluyor.

Geçen yilin rekoru kirilarak, bu yil daha fazla yavru üretiminin yapildigi istasyonda, kelaynaklarin sayisinin 325'e ulasmasi üzerine hayvanlarin göç yolunu unutmamalari ve göç yolunun izlenmesi amaciyla 15 yavru dogaya birakildi.

Doga Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Haci Ahmet Çiçek, AA muhabirine, kelaynaklarin ilk kez 1977 yilinda 2 ergin ve 9 yavruyla koruma altina alindigini belirtti.

Geçen yil 68 yavrunun dogdugu istasyonda, bu yil 72 yavru elde ettiklerini ifade eden Çiçek, "Ilk gözlemlerimizde 106 civciv dünyaya geldi. Yavrulardan yasam mücadelesini kaybetmeyen 72'si ise kelaynak popülasyonuna katildi. Kelaynak sayimiz her yil artarak bugün itibariyla 325'e ulasmis durumda. Bu da artik kelaynaklarimizin soyunun tükenmekten nesli devam eden türler arasina girmeye basladigini göstermektedir." dedi.

Kelaynaklarin 2013'ten bu yana göç yoluna birakilmadigini aktaran Çiçek söyle devam etti:

"Bu yil yavrular içerisinde seçtigimiz 15 güçlü bireyi 8 yil aradan sonra göç etmeleri için dogaya saldik. Bunlarin göç yolunu takip ederek, neler yaptigini gözlemlemek suretiyle, dogadan yeniden nasil bir hayat süreceklerini görmek istiyoruz. Bu yavrular insallah dogaya güzel bir sekilde yeniden adapte olacaklar. Hatirlanacagi üzere en son 2013 yilinda göç için dogaya saldigimiz yavru bireylerimizi 8 yil aradan sonra yeniden dogaya birakmanin mutlulugunu yasiyoruz. Istasyonumuzun bulundugu bölge, kelaynaklarin dogal yasam alani, bu yasam alani içerisinden göç yoluna gidip gelmelerini bekliyoruz. Bunu da gözlemleyecegiz. Kelaynaklarimizin 15 Subat 2022'de yeniden buraya geldigini, havada uçtuklarini gördügümüzde hayvanlarin kendi göç yolunu takip ettiklerini ve ulasmak istedigimiz hedefimizin gerçeklesmis oldugumuzu anlayacagiz."

Istasyondaki tüm kelaynaklarin ayaklarina takili bir künyelerinin bulundugunu aktaran Çiçek, bu künyedeki bilgiler sayesinde geri gelen hayvanlarin taninmasinin saglanacagini söyledi.

Çiçek, kelaynaklarin Firat Nehri'ni takip ederek Suriye, Irak, Suudi Arabistan üzerinden Etiyopya’daki bir kayalik alana varmalarinin beklendigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile