Koşamayanlar İçin Dünya Koşusu Alanya’da Gerçekleşecek
Dünyada 35 ülkede 40 farklı lokasyonda gerçekleşecek gelmiş geçmiş en büyük koşu etkinliklerinden “Wings for Life World Run”ın Türkiye’deki lokasyonu, engelsiz turizm kenti Alanya’da gerçekleştirilecek.
“Dünya koşamayanlar için koşacak” sloganıyla omurilik sakatlanmalarına çare bulmak amacıyla gerçekleştirilecek “Wings for Life World Run” kapsamında tüm dünya 4 Mayıs 2014’te aynı anda koşacak. Türkiye ayağı saat 13.00’te Alanya’dan start alacak etkinliğin kayıtları başladı.
Koşuya katılanlar sadece dünya çapında bir spor etkinliğinin parçası olmakla kalmayacak, aynı zamanda tüm dünyayla birlikte omurilik sakatlanmasına çare bulma yarışına katılmış olacak. Muhteşem manzaralı parkuruyla Alanya’da gerçekleşecek olan etkinlik, 4 Mayıs 2014 Pazar günü saat 13.00’de start alacak. Alanya’da Kızıl Kule’nin 50 metre önünden başlayacak parkur, Antalya‘ya doğru sahilin yanındaki ana yoldan devam edecek.
Etkinliğin ev sahipliğini yapacak engelsiz turizm kenti Alanya’nın Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, "Alanya kenti olarak sosyal içeriği olan böyle bir sportif faaliyete ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Zira Alanya Belediyesi olarak sadece engellilerin önündeki tüm fiziksel engelleri kaldırmıyor, aynı zamanda toplumun engelliliğe dair farkındalığının artmasına fayda sağlayacak her türlü organizasyonu sosyal sorumluluğumuz olarak görüyoruz" dedi
Sipahioğlu, “Bu yarış kentimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına büyük katkı sağlayacağı gibi omurilik sakatlanmasına bağlı felçli ve benzeri durumda olanların rehabilitasyonuna katkı sağlayacak finansman kaynağı yaratması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ülkemiz genelinde engelli farkındalığı en üst düzeyde olan halkımızı koşamayanlar için koşmaya davet ediyorum” diye konuştu
Etkinliğe katılan 35 ülkedeki 40 farklı lokasyonda aynı anda koşulmaya başlanacak ve bu anlamda etkinlik spor tarihinde bir ilk olacak. Formatı gereği bu türdeki ilk küresel spor etkinliği olacak Wings for Life World Run’da alışılagelmiş, sabit bir bitiş çizgisi olmayacak. Bunun yerine yarışmacılar, başlangıç sinyalinden yarım saat sonra onların arkasından ilerleyen ve geçildikçe elenecekleri resmi yakalama arabasının önünde koşacaklar. Yakalama arabası, bir koşucuyu geride bıraktığında o kişi için koşu sona ermiş olacak. Dünyada koşmaya devam eden son erkek ve kadın, etkinliğin dünya birincileri olacaklar. Koşmayı hobi olarak gören kişiler, amatör koşucular ve profesyonel atletler dahil her düzeyde sporcunun katılabileceği koşuda yarışmak isteyenler, 20 Nisan Pazar gecesine kadar www.wingsforlifeworldrun.com üzerinden kayıt yaptırabilecekler.
Etkinlikte dünyada surf sporunun sembol ismi Robby Naish, eski Formula 1 pilotu David Coulthard, efsanevi yarışçı Eddie Jordan, eski Alp disiplini kayakçısı Luc Alphond, Iron Man Marc Herremans, uzun mesafe koşucusu Sabrina Mockenhaput ve daha birçok efsane sporcu yer alacak. Etkinlikte yer alan dünyaca ünlü sporcuların hepsi aynı zamanda etkinliğin gönüllü elçisi olarak da görev yapıyorlar.
4 Mayıs’ta gerçekleşecek yarışın uluslararası spor direktörlüğünü yaparak, dünya çapındaki bu etkinliği yönetecek kişi ise eski dünya şampiyonu engelli koşucusu, 1988 Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanmış 46 yaşındaki sporcu Colin Jackson. 110 metre engelli koşudaki 12,91 saniyelik rekoru on yılı aşkın bir süre boyunca kırılamamış olan Jackson, “Çok orijinal bir şeyi başarmaya çalışıyoruz, koşamayanlar için koşuyoruz. Slogan her şeyi açıklıyor. Omurilik sakatlanması riski dünyadaki herkesi için mevcut ama yine de bu konudaki araştırmalara yeterli yatırım yapılmıyor. Yeterince para toplamamız gerekiyor. Böylece en iyi bilim insanlarını çekebiliriz, onlar da bu alanda çalışmaya devam eder ve insanların hayatlarında değişiklik yapar” dedi
Dünya çapında 3 milyon kişinin omurilik sakatlanmasına bağlı felç ve benzer durumlar nedeniyle engelli bir yaşam sürmek zorunda olduğu tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalar her yıl 130 bin kişinin omurilik sakatlanmasına uğradığını ve sonra da felç geçirdiğini, bu tablodaki en önemli etkenin de trafik kazaları olduğunu gösteriyor. Türkiye’de ise 150 bin üzerinde omurilik felçlisi olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın yüzde 90'ı tekerlekli sandalyeye ve bir başka kişiye bağımlı yaşamak durumunda kalıyor.