KOSGEB'deki FETÖ Operasyonu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, KOSGEB tarafından yapılan 3 ihale, 1 destek projesi ve 8 doğrudan temin yoluyla hizmet satın alınmasına ilişkin ödemelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi FETÖ/PDY'ye yakın bir firmanın KOSGEB bünyesinde almış olduğu, hizmet alımları, doğrudan temin, ihale veya almış olduğu destek alımlarında örgütü finansman sağladığı iddia edildi KOSGEB Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca 2014'te ihaleye çıkılan yazılım hizmet alım işinin ihale komisyonunca usulsüzce ilgili firmaya verildiği, firmanın bütün bilgi ve belgelerin elinde bulunmasının amacının da destek alan işletmeler ile ilişki ve irtibata geçerek destek süreçlerinde öncesi veya sonrasında işletmelerden 'Fetullah Gülen cemaatine himmet' adı altında para temin etmek olduğu öne sürüldü.

ZAFER FATİH BEYAZ/DURMUŞ KOÇAK - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nca (KOSGEB) yapılan 3 ihale, 1 destek projesi ve 8 doğrudan temin yoluyla hizmet satın alınmasına ilişkin ödemelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında bilirkişi raporu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı raporunda 3 ihale, bir AR-GE inovasyon ve endüstriyel uygulama desteği proje destek ödemesi ve 8 doğrudan temin yoluyla hizmet alımına ilişkin ödemelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Satın alınan hizmetlerin yüklenici firma tarafından yerine getirildiğine ilişkin evrakın ilgili dosyaların içerisinde bulunmadığı ve edimin ifasına fesat karıştırıldığı belirtildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı, soruşturma kapsamında bazı tanık beyanlarına da başvurdu.

Tanık A. K, ifadesinde, KOSGEB bilgi işlem alt yapısının Türksat AŞ ile yapılan protokol çerçevesinde, Türksat'ın tedarikçisi olan bir bilişim, danışmanlık ve yazılım şirketine yaptırıldığını belirtti.

KOSGEB tarafından verilen kredi destek programlarının tamamının da bu firma tarafından yapıldığını bildiren A.K, yapılan tüm işlemlerin eski KOSGEB Başkanı Mustafa K, Başkan Yardımcısı Metin Ş, Finansman Daire Başkanı Mehmet Ö. ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kadir U'nun bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından 2014'te ihaleye çıkılan yazılım hizmet alım işinin ihale komisyonunca usulsüzce ilgili firmaya verildiğini öne süren A.K, firmanın bütün bilgi ve belgelerin elinde bulunmasının amacının da destek alan işletmeler ile ilişki ve irtibata geçerek destek süreçlerinde öncesi veya sonrasında işletmelerden 'Fetullah Gülen cemaatine himmet' adı altında para temin etmek olduğunu savundu.

Firmanın ve sahibinin FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğunu düşündüğü öne süren A.K, değişik tarihlerde firmaya verilen ihalelerde görev alan bazı komisyon üyelerinin de FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğunu, Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kadir U'nun kendisine aktardığını ileri sürdü.

Tanıklardan M.H.Ç. ise KOSGEB'in gizlilik taşıyan personel ile işletme bilgilerinin ele geçirilmesi ve FETÖ/PDY örgütüne maddi yardımda bulunan işletmeler lehine, FETÖ/PDY'ye yardımda bulunmayı reddeden işletme ve kişilerin aleyhine kullanılması için KOSGEB veri tabanı ve bilgi sistemlerinin ele geçirilmesi ve FETÖ/PDY'ye aktarılması sürecinin 2008'de başladığını iddia etti.

Ali Kadir U'nun, Bilgi İşlem Daire Başkanlığına getirilmesinin ardından KOSGEB'te yeterli sayı ve teknikte, bilgisayar ve yazılım uzmanı bulunmasına rağmen yazılım işlerinin yüksek fiyatlarla ve usulsüz ihalelerle bazı firmalara verildiğini öne süren M.H.Ç, bu firmalardan birinin de FETÖ/PDY'ye yakın aynı firma olduğunu öne sürdü.

FETÖ/PDY'ye yakın firmanın KOSGEB bünyesinde almış olduğu, hizmet alımları, doğrudan temin, ihale veya almış olduğu destek alımlarını eski KOSGEB Başkanı Mustafa K, Başkan Yardımcısı Metin Ş, Finansman Daire Başkanı Mehmet Ö. ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kadir U'nun aracılığıyla aldığını öne süren M.H.Ç, bu şekilde firmanın FETÖ/PDY'ye finansman sağladığını savundu.

Tanık beyanları, bilirkişi raporu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı raporunda belirtilen usulsüzlüklerle ilgili şüphelilerin, FETÖ üyesi olmak, kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırmak ve edimin ifasına fesat karıştırmak suçlarından gözaltı kararı bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile