KOSGEB'den aldığı 15 bin liralık hibeyle atölyesini kuran çömlek ustası Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Uslu köyünde doğduğunu, çömlekçiliğin köylerinde 600 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve küçük yaştan itibaren bu mesleğe ilgi duyduğunu söyledi.
Yıldız, KOSGEB'den "Unutulmaya Yüz Tutan Mesleklerin Canlandırılması Projesi" kapsamında aldığı hibeyle atölyesini kurduğunu, önce Elazığ İş Geliştirme Merkezi'nde faaliyet yürüttüğünü, ardından da İl Özel İdaresinin tahsis ettiği yerde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Yörenin toprağının rengi ve kıvamıyla çömlek yapımı için uygun olduğuna dikkati çeken Yıldız, köylerinde önceden her evde çömlek atölyesi bulunduğunu, erkeklerin dağdan katırlarla getirdikleri toprakla çömlek üretildiğini söyledi.
Yıldız, köylerinde 25 yıl öncesine kadar önemli bir geçim kaynağı olan çömlekçiliğin metal, plastik ve cam ürünlerin piyasaya sunulmasıyla eski önemini yitirdiğini dile getirdi.
Mesleğini severek yaptığını belirten Yıldız, "Çocukluğumdan bu yana çanak çömleğin içinde büyüdüğüm için bu mesleğin maddi değerinden çok manevi değeri var. Bu mesleği sürdürmek istiyorum. İnsanların bu mesleğe değer vermesini istiyorum" ifadelerini kullandı.
Yıldız, ürettiği ürünleri Elazığ'da satışa sunduğunu belirtti.
Yıldız'ın eşi Mevlüd Yıldız ise kalp hastası olduğu için bütün yükün eşinin üzerinde olduğunu söyledi.
Elinden geldiğince eşine yardımcı olmaya çalıştığını belirten Yıldız, eleman bulmakta ve talepleri karşılamakta zorlandıklarını ifade etti.
Kosgeb Desteğiyle Kurduğu Atölyede 'Çömlekçilik' Yapıyor
Elazığ'da yaşayan 2 çocuk annesi Fethiye Yıldız, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteğiyle kurduğu atölyede çömlek üretiyor.