KOSGEB Destekleri GTB'de Anlatildi

KOSGEB Destekleri GTB'de Anlatildi

GTB Akademi tarafindan, KOBI’lere yönelik ‘KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Toplantisi’ düzenlendi. KOSGEB Gaziantep Il Müdürü Muhammed Paksoy’un konusmaci olarak katildigi toplantida katilimcilara girisimcilik, AR-GE ve ÜR-GE, ihracat, isletme gelistirme destekleri ile imalatçi mikro ve küçük isletmelere yönelik uygulamaya konulan ‘Hizli Destek Programi’ hakkinda bilgiler verildi.

Covid-19 tedbirleri kapsaminda online olarak gerçeklestirilen toplantinin açilisinda konusan GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, etkinligi gerçeklestirmekteki temel amaçlarinin KOSGEB destekleriyle ilgili üyelerini bilgilendirmek ve konuda onlara destek olmak oldugunu ifade etti.

KOSGEB Gaziantep Il Müdürü Muhammed Paksoy ise bilgilendirme toplantisinda KOBI’lerin faydalanabilecegi KOSGEB Destekleri hakkinda bilgiler verdi. KOSGEB desteklerinin; genel olarak girisimcilik destekleri, Ar-Ge Teknolojik Üretim ve Yerlestirme Destekleri, Isletme Gelistirme Büyüme ve Uluslararasilasma Destekleri ve Kobi Finansman Destekleri olmak üzere 4 ana basliktan olustugunu kaydeden Paksoy, su an gündemde olan ve son basvuru tarihi 6 Agustos 2021 tarihine uzatilan Mikro ve Küçük Isletmelere (MKI) Hizlik Destek Programinin ise ikinci fazinin uygulamaya alindigini söyledi.



Gelir kaybi olan isletmelerin e-devlet sistemine giris yaparak hizli destek programina basvuruda bulunabileceklerini belirten Paksoy, “2019 yilindan sonra baslayan COVID-19 salginindan sonra isletmelerde salgina bagli olarak nakit sikintisi olustu. Bunu telafi etmek adina devletimiz tarafindan isletmelerimizin faaliyetlerini sürdürmelerine ve istihdamlarini salgin baslangicindaki seviyede muhafaza etmelerine katki saglamak amaciyla hizli destek programi uygulamaya alindi. Programdan imalat veya bilimsel AR-GE sektörlerinde faaliyet gösteren 2019’da en az 75 bin TL gelir hacmine ulasmis olan ve 2020 yilinda 2019’a kiyasla geliri artmamis olan mikro ve küçük isletmelerin yani sira 2017 ve sonrasinda kurulmus imalat veya bilgisayar programlama veya bilimsel AR-GE sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük isletmeler faydalanabilmekte” dedi.

Proje kapsamindaki destek türünün isletme sermayesi niteliginde teminatsiz ve faizsiz geri ödemeli destek oldugunu vurgulayan Paksoy, destek ödeme ön sartinin ise istihdamin 2020 Mart ayi seviyesinde muhafaza edilmesi oldugunu dile getirdi.

Destek ödemelerinin haziran ayini takiben 3 ay içerisinde gerçeklestirilmesinin planlandigini belirten Paksoy, geri ödemelerin ise 3 yil ödemesiz 3 yil bittikten sonra da dörder aylik dönemler halinde 6 taksitle yaklasik 5 yil içerisinde faizsiz sekilde yapilacagini söyledi.

Mikro isletmelere 30 bin TL’ye kadar, küçük isletmelere 75 bin TL’ye kadar, yenilikçi genç isletmelere ise ilave 25 bin TL ‘ye kadar destek verildigini aktaran Paksoy, programa 6 Agustos 2021 tarihine kadar online basvuru da bulunulabilecegini sözlerine ekledi.

Paksoy, bilgilendirme toplantisinin sonunda ise katilimcilardan gelen sorulari yanitladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile