KOSGEB, Tayland'da OSMEP'le Eylem Planı İmzaladı

KOSGEB ile Taylandlı muadili OSMEP arasında ortak eylem planı imzalandı İki ülke ilişkilerinin 60. diplomatik yılı dolayısıyla Tayland'ın başkenti Bangkok'ta '3. TaylandTürkiye KOBİ B2B Toplantıları' yapıldı Tayland Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Kobsak Pootrakool: 'OSMEP ve KOSGEB ilişkisi çok önemli. Daha önce bir bankada çalışıyordum. Taylandlı firmalara yatırım yapmaları için teşvik veriyorduk. O süreçte 'Bir kızla evlenecekseniz bunu kağıtla yapamazsınız, önce onu tanımalı, evine gitmeli, birbiriniz hakkında bilgi edinmelisiniz' ifadesini kullanırdık. Doğrusu bu... KOBİ'ler de tanışmalı, birbirleri hakkında bilgi edinmeli ve ülke piyasalarında iş tutabilmeli'

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Taylandlı muadili Küçük ve Orta Girişimler Geliştirme Ofisi (OSMEP) arasında ortak eylem planı imzalandı.

İki ülke ilişkilerinin 60. diplomatik yılı dolayısıyla Tayland'ın başkenti Bangkok'ta "3. Tayland-Türkiye KOBİ B2B Toplantıları" kapsamında yapılan imza törenine Tayland Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Kobsak Pootrakool, OSMEP Genel Direktörü Suwanchai Lohawatanakul, KOSBEG Başkan Yardımcısı Tuna Şahin, Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Enver Dağdelen Akgün ve iki ülkenin iş insanları katıldı.

Tayland Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Pootrakool, burada yaptığı konuşmada, Tayland'ın Asya'nın kalbi ve Asya piyasalarına ulaşılmasında önemli nokta olduğunu söyledi.

Tayland'da 12 milyon kişinin KOBİ'lerde iş imkanı bulduğunu ifade eden Pootrakool, hedeflerinin 2050'ye kadar bu oranın yüzde 50'ye çıkarılması olduğunu bildirdi.

Asya'da Çin ve Hindistan gibi büyük nüfuslu ekonomiler olduğunu belirten Pootrakool, "Biz sizin işlerinizi ciddi bir şekilde koruyabiliriz. Doğru yere geldiniz." dedi.

Kendisinin de iş dünyasında tecrübesi olduğunu dile getiren Pootrakool, şunları kaydetti:

"Asya marketlerine ulaşmanızda Tayland doğru yerdir. Endonezya ile ticaret yapabilirsiniz. Ancak orası bir ada. Biz ise doğrudan karadayız. Biz yapay zekaya da önem veriyoruz. Son dönemde Japonya'ya gittim. Klimaları robotlar üretiyor. Fabrikada sadece bir kişi çalışıyor. Önce inanmadım, sonra kendi gözlerimle gördüm. Anladım ki otomasyon ve dijital sistemler KOBİ'lerin hedefi olmalıdır. Bunlara uyum sağlayan KOBİ'ler önümüzdeki 20 yılda hayatta kalabilecekler.

OSMEP ve KOSGEB ilişkisi çok önemli. Daha önce bir bankada çalışıyordum. Taylandlı firmalara yatırım yapmaları için teşvik veriyorduk. O süreçte 'Bir kızla evlenecekseniz bunu kağıtla yapamazsınız, önce onu tanımalı, evine gitmeli, birbiriniz hakkında bilgi edinmelisiniz' ifadesini kullanırdık. Doğrusu bu... KOBİ'ler de tanışmalı, birbirleri hakkında bilgi edinmeli ve ülke piyasalarında iş tutabilmelidir."

Pootrakool, 2019 yılında bu toplantıların Türkiye'de yapılmasını ümit ettiklerini de sözlerine ekledi.

- "İş birlikleriyle kazan-kazan politikamızı sürdürüyoruz"

KOSBEG Başkan Yardımcısı Tuna Şahin de Türk KOBİ'lerini, dünyanın her yerinde gördüğünü ve KOSGEB olarak desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

Şahin, KOBİ'lerin iki ülke ekonomisinin belkemiği oluğunu belirterek, "Ekonomik görünüş olarak benzer ülkeleriz. Türkiye'de 3 milyonun üzerinde KOBİ'miz var. Yapılan yatırımların neredeyse yarısı KOBİ'lerden. (KOBİ'ler) Türk ekonomisinin iş gücünün yüzde 80'ini temsil ediyor." dedi.

Türkiye'de KOSGEB olarak program ürettiklerini ve takibini yaptıklarını, kuruluşun, dünyadaki muadilleriyle de iyi ilişkileri bulunduğunu, 60 ülkede ve 70 farklı kuruluşla yakından çalıştıklarını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Bunlardan biri de OSMEP. Bu toplantılarımızla tecrübe teatisinde bulunuyor ve fikir paylaşıyoruz. OSMEP'le çalışmaktan gurur duyuyoruz. Bugün burada yazılım, mobilya, teknoloji ve bilişim sektöründen seçilmiş değerli iş insanlarımız var. Taylandlı muhataplarıyla görüşmelerinin bereketli geçmesini diliyorum. Görüşmeler iki ekonomiye de fayda sağlayacak. Bu iş birlikleriyle kazan-kazan politikamızı sürdürüyoruz. Hem Tayland hem de Türkiye ekonomisi görüşmelerin yararını görecektir. Bu eylem planımızla işletmeler arası (B2B) ve sektörel olarak birbirimizi değerlendireceğiz. Beraber kazanalım, beraber yürüyelim."

- "KOBİ'ler Tayland ekonomisinin omurgasıdır"

OSMEP Genel Direktörü Suwanchai Lohawatanakul ise iki ülke ilişkilerinin 60. diplomatik yılını kutladıklarını hatırlatarak, ilişkileri güçlendirmek ve derinleştirmek istediklerini kaydetti.

Geçen yıl İstanbul ve Ankara'da görüşmelerin ikinci fazının yapıldığını anımsatan Lohawatanakul, Türk KOBİ'lerinin, bu toplantılarda da tecrübelerini ve uzmanlıklarını Taylandlı muhataplarıyla paylaşmasından dolayı teşekkür etmek istediklerini söyledi.

Lohawatanakul, KOBİ'lerin Tayland'ın ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Tayland'da 3 milyon KOBİ bulunduğunu ve iş gücünün yüzde 78,5'ini KOBİ'lerin sağladığını bildirdi.

Lohawatanakul, devamla şunları kaydetti:

"KOBİ'ler Tayland ekonomisinin omurgasıdır. OSMEP ve KOSGEB arasındaki bu görüşmelerde temsilcilerimiz iş birlikleri geliştirecek. Eylem planı ve B2B toplantılarında yapılan görüşmelerin sağlık, kozmetik, gıda, içecek, deniz ürünleri gibi sektörlere hareket getirmesini bekliyoruz. Uzun dönemli iş birlikleri umuyoruz. Üretici iş ağlarının peşindeyiz. İnanıyorum ki KOBİ'ler, ülkelerimizin ana ekonomik mekanizmalarını oluşturur. Tayland-Türk ekonomileri olarak geleceğe beraber yürüyelim."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile