Koshim'den Beslenme Uyarıları

Koshim'den Beslenme Uyarıları

Konyaaltı Belediyesi Sosyal Hizmetler Merkezi’nde (KOSHİM) görevli diyetisyenler, Ramazan ayında iftar ve sahur da nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendiriyor.

Gıda ve Giyim Bankası, Aile Danışma Merkezi, Engelli Merkezi, Beslenme ve Diyet Bölümü, kütüphane ve teknoloji sınıfı gibi soysal hizmetleri KOSHİM çatısı altında toplayan Konyaaltı Belediyesi, Ramazan ayında bölge sakinlerine iftar ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgilendiriyor. KOSHİM bünyesinde hizmet veren Beslenme ve Diyet Bölümü’nde görevli uzmanlar, oruç tutan kişilerin yaklaşık 13-14 saat açlıkla karşı karşıya kaldıklarını bu nedenle de iftar ve sahur yemeklerinin büyük önem taşıdığını söyledi.



SAĞLIKLI BESLENMENİN YOLLARI

"Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyecekler, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.

KOSHİM’de görevli uzmanlara göre Ramazan ayında sağlıklı kalabilmenin sırrı hafif yemekler tercih etmekten geçiyor. Örneğin; salata, sebze, yoğurt, ayran ya da cacık; et yine tavuk ya da balık ve tam tahıllı karbonhidratların olduğu bir menü iftar için oldukça sağlıklı.

ORUÇ TUTMAK ZAYIFLAMA YÖNTEMİ DEĞİL

KOSHİM Beslenme ve Diyet Bölümü’nde görevli uzmanlar, oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Metabolizmanın yavaşlamaması ve kabızlık gelişmemesi için oruçlu kişinin gün içinde yürüyüş yapması gerektiğini vurgulayan uzmanlar Ramazan’da doğru beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu; “Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalı. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalı. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemeli, gıdalar iyice çiğnenmeli.”

Uzmanlar, sahur sonrası uyku saatleri için de önemli bir uyarıda bulunuyor. Sahurdan sonraki iki saat uyku, ritmi koruyor ve günlük hayatın uykuyla geçmesini engelliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile